Genfből jelentjük: Volvo V60 Plug-in Hybrid

Genf 2011: Volvo V60 Plug-in Hybrid

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Fityiszt mutatott a Volvo az összes hibrid-specialista márkának: a svédek hozták össze elsőnek egy V60-asban a tölthető akkus dízel hibridet. Hab a tortán, hogy 2012-re ígérik a szériaváltozatot.


A híres bűnügyi nyomozó, Zelk alezredes mondotta mindig, amikor hozzálátott egy új ügy kivizsgálásához: lássuk, mit mondanak a tények! A Volvo és a svéd energiaszolgáltató Vattenfall közös fejlesztése, a V60 Plug-in Hybrid egy hétköznapi kombinak tűnik, pontosan olyannak, mint amilyet volt szerencsénk legutóbb tesztelni. A látszat azonban csal. A svédek egy 52 kilowattos (70 LE) villanymotort (ERAD - Electric Rear Axle Drive) kombináltak össze a jól ismert 2,4 literes, öthengeres, 215 lóerős D5 dízelmotorjukkal, és ha lemerülnek a 12 kWh-s lítium-ion akkumulátorok, akkor külső forrásból, hálózattól függően 3 és 7 és fél óra közötti időtartammal tölthetők fel - innen a Plug-in Hybrid elnevezés. Ha csak zéró emissziós, hátsókerék-hajtásos üzemben halad a vezető, maximum 50 kilométert tehet meg egy töltéssel, majd rádörrent a szép hangú dízelmotor. Hibridként 1200 km a hatótávolság, 49 g/km a szén-dioxid kibocsátás, és a mérnökök szerint 100 km megtételére "adott esetben" elegendő lehet cirka 2 liter gázolaj is... Akkor sincs baj, ha oda kell lépni a gázra, mert a műszerfali Power gomb megnyomására egyesíti erejét a Volvo: a dízel 440 Nm nyomatékát a villanymotor további 200 Newtonméterrel fejeli meg, így nem csak a 6,9 másodpercig tartó százra gyorsulás, de a V60 mozgás közben tapasztalható rugalmassága is meggyőző. Mivel az autó gyakorlatilag készen van, a Volvo nem misztifikálja túl a hibrid V60 szerepét, és jövőre már piacra szeretné hozni a modellt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?