Hiába nézed, akkor is alig látod ezt a Lancert

"Mintha Photoshoppolták volna a valóságot" - ennél feketébb Mitsubishi Lancer nem létezik

A ráeső fény több mint 99%-át elnyeli ennek a legendás Mitsubishinek a fényezése, ami azt is jelenti, hogy szemmel alig látható. Ha nem lennének ablakai és kerekei, azt is hihetnénk, lyukat ütöttek a valóságon.

A Mitsubishi Lancer népes rajongótábort tudhat magáénak, melynek tagjai feltehetően tátott szájjal, vagy inkább hunyorgó szemekkel fogják ezt a darabot nézni - ugyanis alig lehet látni, és nem azért, mert sötétben van. A legendás raliautó nem csak feketében mutat jól, de valószínűleg egyik másik árnyalat sem veheti fel a versenyt ezzel a speciális festékkel, ha különlegességről van szó. A DipYourCar YouTube-csatorna hosszú ideje próbál nézői igényeinek megfelelni, hogy beszerezzenek az utóbbi időben nagy publicitást kapott, újfajta fekete árnyalatokhoz hasonló festéket. Egy japán cég végül teljesítette kívánságukat, és küldtek egy adagot legújabb, Musou Black nevű termékükből.
Hirdetés
A végeredmény finoman szólva is figyelemreméltó, ellentmondásos módon egyszerre lopakodó és feltűnő - bár főleg azért feltűnő, mert olyan hatást kelt, mintha nem is lenne ott. A világot azért látjuk, mert a dolgok visszaverik a rájuk eső fotonokat, amik aztán a szemünkbe jutnak - a Musou Black viszont a fény 99,4%-át elnyelni, azaz nem veri vissza. Ezáltal egy nagyon furcsa hatást kelt az autó, hiszen az ablakok, a hűtőrács és a kerekek miatt érzékeljük, hogy valaminek ott kéne lennie, ahova nézünk, de mégsem látjuk azt, amit tudunk, hogy látnunk kellene. A videót készítő vlogger szerint élőben olyan, mintha Photoshoppolták volna a valóságot - minket arra emlékeztet, amikor a Need For Speedben még nem gyűjtöttünk elég pénzt egy új autó feloldásához. Nagy reményeket azért nem érdemes a festék utcai megjelenéséhez fűzni, a videó készítője is elmondja, hogy nem tűnik túl tartósnak az anyag. Persze nem is erre van ez tervezve, a közutakon nagy menetszélben és mindenféle időjárásban való használat alaposan igénybe veszi a karosszéria felületét, éppen ezért a hagyományos festékeket is különböző védőrétegekkel borítják be, ami persze azonnal elvenné a Musou Black fényelnyelő képességét. Nem a japán cég az első, aki hasonló festéket fejlesztett ki, nemrég a BMW mutatta be Vantablack árnyalatú X6-osát, szintén csak egy tanulmány erejéig. Az állítólag a fény még nagyobb részét, 99,965%-át nyeli el, bár őszintén szólva ekkora különbséget aligha lehet észrevenni. A hatásos megjelenésen kívül valószínűleg sok gyakorlati haszna nem lenne az ilyen fényezéseknek (ha egyáltalán a közúti szabályok engedélyeznék is), a fény elnyelésével feltehetően könnyen fel is melegszik, ami nem túl előnyös az olyan helyeken, ahol pont hűtésre lenne szükség, például az utas- vagy a motortérben.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?