Humanoid robotot küldene az űrbe a Toyota

A Toyota új robotja a világűrben is biztonságosabbá tenné a kutatást

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Toyota napokon belül bemutatja a Partner Robot részlege által tervezett újgenerációs, humanoid-robotrendszerét, amely korszakalkotó lehet, és akár az űrkutatásban is új lehetőségeket hozhat.


A T-HR3 névre keresztelt robottal a legtöbb élő szövetre veszélyes közegben helyettesíthető lesz az emberi jelenlét. A robot az emberi test mintájára kialakított csuklókkal, végtagokkal és ujjakkal rendelkezik.Képes akár harcművész mintájára mozogni, vagy akár egy felfújt léggömböt a kezeiben tartani anélkül, hogy összeroppantaná azt. Az irányításról egy felvehető szenzor-környezet gondoskodik, amelyet magunkra öltve és vele mozogva a robot távirányítás útján követi a testmozgásunkat. A szemünk elé helyezett kivetítőn pedig láthatjuk mindazt, amit a robot fejegységébe szerelt kamerák rögzítenek. Ezáltal válik lehetővé, hogy a virtuális avatárunkat szinte olyan szabadsággal irányíthassuk, mintha a saját testünket mozgatnánk.
Ez az újfajta robot olyan helyek megközelítésére is lehetőséget ad, amelyeket eddig az emberi test épségét veszélyeztető körülmények miatt nehezebben vagy egyáltalán nem lehetett kivitelezni.Ilyenek lehetnek például a katasztrófa sújtotta területek, építési helyszínek, esetlegesen sugárzásterhelt helységek-körzetek és maga a világűr is.
Hirdetés
A rendkívül finom és aprólékos mozgást a Toyota és két társpartnere - a Tamagawa Seiki és a Nidec Copal Electronics - közösen fejlesztették ki. A technológia alapja egy nyomatékszervó modul, amelyben egy szuperérzékeny nyomatékszenzor segíti a szervómotor vezérlését.
A Toyota a november 29. és december 2. között Tokióban megrendezésre kerülő Nemzetközi Robot Kiállításon rántja le a leplet a T-HR3-ról a nagyközönség előtt. Mind az ipari termelésben, mind a kutatásokban nagy előrelépésekre számíthatunk bemutatását követően.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?