Így támasztották fel a világ leghosszabb, 30,5 méteres autóját

Videó: felújították a limuzint, amelyen jacuzzi és helikopterleszálló is akad

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az "Amerikai Álom" névre hallgató limuzin már korábban is a világ leghosszabb autója volt a Guiness rekordok könyve szerint, felújítása során még hosszabb és még lenyűgözőbb lett. Videón, ahogy leszáll rá egy igazi helikopter!

Még 2020-ban kelt útra darabjaiban a világ leghosszabb limuzinja, hogy teljesen újjáépítsék. Eredetileg Burbankban készült 1986-ban, Jay Ohrberg és csapata segítségével. Az "Amerikai Álom" névre keresztelt, 30,5 méter hosszú limuzint, amelyen még egy külön helikopterleszálló is helyet kapott, sajnos szörnyű állapotban, elhagyatottan, New Jersey-ben egy raktárépület mellett találták meg 2019-ben, ám ekkor egy gyűjtő, Michael Dezer vásárolta meg, hogy helyreállítsa.
Hirdetés
Az autót először kettévágták, majd New York államból Ohióba szállították, ahol gyakorlatilag a nulláról kellett újjáépíteni a különleges járművet. Egy keveset bele is toldottak az újjáépítésekor, hogy megdöntse a saját rekordját még 1986-ból, mint a világ leghosszabb járműve. A kasznimunka mellett egy komplett belteret is építeni kellett bele, a medencével, jacuzzival és a minigolf-pályával együtt a Guiness rekordok könyve szerint 86,5 millió forintnak megfelelő dollárba került újjáéleszteni. A 26 kerekű, két különálló V8-as motorral elöl és hátul is meghajtott limuzin már menetkész, és összesen akár 75 ember szállítására képes. Az sem kizárt, hogy később villanyautóvá alakítsák, az elképzelés szerint kerekenként egy, azaz 26 motor hajthatná. Azt még nem tudják, hogy ehhez mekkora akkucsomagra volna szükség, de állítólag nem is érdekli az alkotókat: "Akármekkora akkumulátor is kell, van elég hely az autóban hozzá." A már említettek mellett vízágyat, biliárdasztalt és egy teljesen működőképes helikopter-leszállót is kapott, ez utóbbi akár 2,3 tonnával terhelhető. Fényképes bizonyíték már korábban is volt arról, hogy egy helikopter pihent az autó erre kijelölt "platóján", ám videófelvétel most először készült ilyesmiről, a cikk legvégén azt is megtekinthetitek.
Hirdetés
Bár az autó képes magától mozogni, és elvileg a közúti közlekedés helyi szabályainak is megfelel, valós szituációkban igen nehéz manőverezni vele. Egy pár kilométeres út megtétele is komoly térképészeti kihívást jelent, hosszából adódóan ugyanis szinte sehol sem tud elfordulni a csukló nélküli limuzin. Éppen ezért nem is közútra épült újjá, a gyűjtő tulajdonában álló Dezerland Park autós múzeum egyik kiállítási tárgya lesz a Floridai Orlandóban.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?