Így vezetnek a nők? Felmérés készült a női sofőrök világnapjára!

Ma van a női sofőrök nemzetközi világnapja, így állnak a vezetéshez az ünnepeltek

Június 24. a női sofőrök napja, a nők vezetéstől való eltiltásának világszintű feloldását ünnepeljük ekkor. Bár Magyarországon és tőlünk nyugatra természetes, hogy egy nő is vezet, igenis van ok az ünneplésre: máshol ezt évtizedek munkájával érték el.

Az öt kontinensen gyűjtött adatok alapján a női sofőröknek csak 43 százaléka, míg a férfi sofőrök 52,93 százaléka kap utasításokat a párjától a vezetési stílusával kapcsolatosan. Többek között ezt és egyéb autós szokásokat, érzelmeket vizsgált női szemmel a világ női autójának megválasztásáért felelős csoport. Kiderült, a nők 43 százaléka kap utasításokat vezetés közben a párjától, ez Latin-Amerikában 58 százalékra duzzad, míg például Csehországban mindösszesen 28,57%. Bár egyedül és rövidebb utakra a nők is sokat vezetnek az átlagos háztartásban világszerte, családi utakon a megkérdezett párok 86,27 százalékánál a férfi vezet hosszabb, családi utakon. Ez is változatos tényezőkből áll össze, Olaszországban ez majdnem 100 százalékot, az Egyesült Királyságban 42 százalékot, Németországban pedig mindösszesen 25 százalékot jelent.
Hirdetés
Partnerükkel az autóban a férfiak 11,76 százalékának, míg a nők 14,47 százalékának kellemetlen, rossz élmény vezetni. Ebben a kérdésben Spanyolország volt a kiugróan magas érték 21,4 százalékkal a nők részéről, míg Portugáliában inkább alacsony, 12,5 százalékos eredmény jött ki. A legnagyobb egyetértést az autó nyújtotta szabadság és függetlenség érzete hozta, a megkérdezett férfiak 92,16, míg a megkérdezett nők 94,89 százaléka értett egyet ezzel. Hozzá kell viszont tenni, hogy bár a nők számára is meglepően magas arányban érzelmi kérdés az autózás, a szabadság, önállóság ezen ajtaja alig néhány éve nyílt ki előttük a világ minden pontján: Szaúd-Arábiában a férfiak gyámsága alatt álló nők egészen 2018. június 24-ig nem szerezhettek jogosítványt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?