Ikarusokkal és munkagépekkel ünnepel a Budapest Airport

70 éves a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér, stílusosan ünnepelnek

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Éppen 70 évvel ezelőtt nyitott meg a jelenleg Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér néven működő légikikötő Ferihegyen. A Budapest Airport felejthetetlen installációval ünnepli az évfordulót.

Éppen 70 évvel ezelőtt, 1950. május 7-én nyitott meg és fogadta az első repülőgépet Budapest jelenleg is működő nemzetközi repülőtere. A Budapest Airport felejthetetlen módon ünnepli a kerek évfordulót, olyan installációt állítottak össze, mely

még a levegőből is tisztán olvasható üzenetet mutatott.

A Budapest Airport kiszolgáló egységeivel, a Légirendészeti Szolgálattal, a Repülőtéri Hivatásos Tűzoltóparancsnoksággal, az Aeropark Budapesttel és a Malév Ground Handlinggel együttműködve hozta össze a BUD:70 feliratot az egyik kifutópályán, melyhez az alábbi járműveket, kiszolgáló- és takarítógépeket használták fel:
 1. 7 db Ikarus
 2. 7 db havasgép
  Hirdetés

 3. 2 db műszaki mentőautó
 4. 4 db hómaró
  Hirdetés

 5. 2 db Malév GH busz
 6. 2 db poggyász vontatmány
 7. 1 db vontató/pushback
 8. 2 db tűzoltó autó
 9. 1 db Smart
  Hirdetés

 10. 1 db MD 902 típusú helikopter
 11. 2 db Ford Transit
 12. 1 db Scania tartálykocsi
 13. 1 db Setra busz

Hirdetés

A Budapest Airport Facebook oldalán tette közzé a nem mindennapi fotót, valamint néhány érdekes és egyben megdöbbentő adatot is. "Hét évtized, több mint 240 millió utas, mintegy 3 és fél millió fel- és leszállás, 2 millió tonna áru – röviden és számszerűen így foglalható össze Budapest ma hetven esztendeje működő nemzetközi repülőterének története. Az 1950. május 7-én tartott nyitóünnepség óta a repülőtér 25 569 napot üzemelt, a koronavírus-járvány előtti időszakban a repülőtér dolgozói már napi 40-44 ezer utast és átlagosan napi 336 járatot kezeltek, a repülőgépek pedig 2019 végére 153 külföldi célállomással kötötték össze Budapestet." A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér (korábban Ferihegyi Repülőtér) előtt Budapest nemzetközi repülőforgalmát a Budaörsi repülőtér fogadta, a legelső nemzetközi reptér mégsem ez, hanem a Mátyásföldi. mely 1922-ben fogadott először nemzetközi utasforgalmú repülőgépeket. A Ferihegyi repülőtér 1-es termináljának impozáns épületét 2000-ben műemléknek nyilvánították, ez azonban 2012 óta nem fogad utasforgalmat, szerepét a minden szempontból modernebb 2-es terminál tölti be.
Az Aeropark Budapest videós sorozatának egyik epizódja, melyben részletesen mesélnek a hazai repülés történetéről, korabeli felvételekkel megszínesítve:
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?