Ilyet még biztosan nem láttál! Nyerges vontató Toyota Priusból

Elvileg semmit sem vontathat a Prius 2, gyakorlatilag azonban egy méretes pótkocsit is

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A hattyúnyakú pótkocsit elhúzni képes Prius a válasz arra a kérdésre, amit senki sem tett még fel korábban.

Egészen az aktuális, negyedik generációig a Toyota Prius nem rendelkezik vontatási kapacitással, legfeljebb kerékpártartós vonóhorog tehető rá. De vajon mi a teendő, ha egy méretes pótkocsit kell elvontatni, de csak egy - tartósságáról és masszívságáról híres - második generációs Prius van kéznél? Természetesen a személyautó tetejére egy nyeregszerkezetet kell hegeszteni, ami azonnal nyerges vontatóvá változtatja. Pontosan ezt tette a JH Diesel 4x4 csapata a legutóbbi videójukban. Pedig nem egy kis utánfutóról volt szó, a Prius tetejéhez ugyanis egy masszív, kéttengelyes, mélybölcsős pótkocsit rögzítettek, amely elég nagy ahhoz, hogy akár két nagyobb, vagy három kisebb személyautó ráférjen.
Hirdetés
Ahhoz, hogy a pótkocsit össze tudják kapcsolni a Priusszal, először a nyeregszerkezet alapját, egy fém rögzítőlapot kellett a tetejére hegeszteni. Ezen volt a golyós vonóhorog, amelyhez a pótkocsi hattyúnyakát rögzítették. Nem csoda, hogy a hatalmas vontatmány és az acél rögzítőlap súlyától behorpadt a Prius teteje, és a hátsó felfüggesztése is megsüllyedt, de a legendásan megbízhatónak ismert hibrid Toyota ezeket leszámítva meglepően jól bírta az extrém terhelés, 1,5-ös benzinesével és 400 Nm (!) nyomatékú villanymotorjával a videó szerint gond nélkül mozgatja is a vontatmányt.
Hirdetés
Persze valószínűleg nem tudna építőipari nehézgépeket, lánctalpas járműveket, nagyméretű kazánokat, csónakokat, mezőgazdasági gépeket, vasúti járműveket és konténereket húzni az egyébként pontosan ilyen használatra tervezett pótkocsin, de már azt is lenyűgöző látni, ahogy egyáltalán képes elvontatni üresen.
Hirdetés
Vicces látvány, hogy ezzel a rögzítéssel a Prius teljesen meg is tud fordulni úgy, hogy a hozzá kapcsolt pótkocsi szinte mozdulatlan marad, mivel a 4,45 méteres autó simán elfér a hattyúnyak alatt. Vontatás helyett így akár tolni is képes a pótkocsit, bár ez nem a legjobb ötlet, mert a vontatmány teljesen eltakarja a kilátást a sofőr elől.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?