Ismételten hóátfúvások, akár hótorlaszok várhatók a hétvégére

Figyelmeztet a Magyar Közút: újfent kegyetlen havazás várható

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Múlt héten soha nem látott dugókat okozott a havazás. Azok vélhetően nem fognak megismétlődni, de hó és hóátfúvás, akár hótorlasz ismét várható.

A múlt hétvége, az akkor kialakult katasztrófahelyzet, az M1-es autópálya teljes megrekedése óta nyilván mindenki óvatosabb, mint eddig bármikor, de az autósoknak így is ajánlott figyelembe venniük a Magyar Közút Nonprofit Zrt. figyelmeztetését. A Meteorológiai Szolgálat ugyanis újfent hóátfúvásokat ígér elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék területére, s ez ismét jelentősen nehezítheti a közlekedést.
Miként azt a közútkezelő írja, a meteorológiai előrejelzések alapján péntek estig a várható havazás mellett viharos erejű széllökésekre lehet számítani, ezért főleg az északi, észak-keleti országrészben több helyen is hóátfúvások nehezíthetik majd a közlekedést. Közleménye szerint a Magyar Közút a teljes gépparkjával azon fog dolgozni, hogy megszüntesse majd az esetleges hóakadályokat, ugyanakkor a társaság arra kéri a közlekedőket, hogy a hófúvásokban érintett területeken semmiképpen ne induljanak majd útnak! Olyan komoly torlódások nyilván nem fognak kialakulni, mint az előző héten, hiszen nyilvánvaló, hogy a rövidebb hét miatt csütörtökön az átlagosnál nagyobb volt a kamionforgalom és az utak terheltsége, ám az óvatosság most sem árt, aki tudja, minden bizonnyal jobban jár, ha autózását későbbre ütemezi.
Már csütörtök este várható az ország több területén is havazás, amely a pénteki nap folyamán a keleti országrészben tovább tarthat. A friss hóval fedett területeken viharos erejű széllökéseket jósolnak a meteorológusok, így a szél magas hótorlaszokat emelhet a pénteki napon Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén.
Hirdetés
A folyamatos és nagy erejű széllökések miatt a hótorlaszok megszüntetése rendkívül idő- és energiaigényes, mivel a közútkezelő gépei hiába takarítják le folyamatosan a havat az utakról, a szél gyorsan visszahordja azt a burkolatra. Igazán eredményesen így csak a havazás és a viharos széllökések befejeztével lehet majd fellépni. A Magyar Közút hóeltakarításra és síkosságmentesítésre felkészített járművei és üzemmérnökségeinek dolgozói 12 órás váltásban fognak dolgozni a következő napokban is. A hótorlaszok megszüntetése elsőbbséget élvez a közúthálózat ütőerének számító főutakon és a forgalmasabb mellékutakon, de természetesen az alsóbbrendű utakon is elvégzi majd a társaság a szükséges feladatokat. A Magyar Közút nem csak a saját gépeit veti majd be a hóeltakarítási munkálatok során, hanem a bérelhető munkagépeket is az utakra rendeli, ezen kívül, ha szükséges, akkor országos vagy regionális szintű átcsoportosításokat is végrehajt a gépparkján belül.
A közútkezelő arra kéri a közlekedőket, hogy a hófúvásokban érintett területeken, míg a viharos széllökések nem állnak el, semmiképpen ne induljanak útnak, de ezt követően is, mielőtt az utazás mellett döntenének, mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat a társaság Útinform szolgálatának munkatársaitól és megyei diszpécsereitől kaphatnak. Minden elérhetőség megtalálható a www.kozut.hu oldalon.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?