Itt a taxisok végnapja? Az Uber már önvezető autót futtat

Pittsburghben indította el önvezető autókon alapuló szolgáltatását az Uber

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A jövő az önvezető autóké, annak pedig nem lesz sok értelme, hogy egyáltalán rendelkezzünk majd autóval, csak használni fogjuk, mint egy sofőr nélküli taxit. A jövő Pittsburghben már a jelen.


Múlt hónapban írtunk arról, hogy az Uber kísérleti jelleggel önvezető Volvo XC90-esekkel kezdte meg tanulmányozni, hogy miként lesz képes kiváltani sofőrjeit. Egyelőre persze minden autóban van hagyományos „vezető”, akit inkább talán felügyelőnek kellene nevezni. A Volvók mellett most Ford Fusionöket állított forgalomba az Uber az USA Pennsylvania államában, nevezetesen Pittsburgh városában. Állítólag a leghűségesebb Uber-felhasználók rendeléseire küldik az önvezető autókat, már amennyiben éppen a közelükben járnak.
Hirdetés
Ahogyan a Volvók esetén is, úgy a Ford Mondeo tengerentúli megfelelőjének számító szedánban is tableten követhetik nyomon, akár módosíthatják utazásuk célját menet közben a kuncsaftok. Az Uber elképzelései szerint néhány év múlva vezető nélküli autóik a nap 24 órájában az utakon lehetnek, bármikor kiszolgálhatják a közlekedni vágyókat. Ők pedig szintén bármikor, az előző napi focimeccs áttárgyalására tett próbálkozások nélkül vehetik majd igénybe a szolgáltatást, azaz mind kevésbé lesznek arra szorulva, hogy saját autót tartsanak és parkoltassanak.
Az önvezető autók fejlesztésébe és jelenlegi készültségébe - kormányműveiken keresztül - épp a minap pillanthattunk be egy kicsikét, és ne feledjük, tesztpálya hazánkban, Zalaegerszegen is készül számukra. Az Uber már közúton is szaladgáló, kameraerdővel borított autói alább láthatók munka közben.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?