Itt az új Zetor és képzeld, nem egy traktor!

Két új nagyon ütős modellt mutatott be a Zetor

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Gondoltad volna, hogy egyszer újra hallasz a Zetorról? Mindenben megvan a lehetőség, de mi is valamilyen mezőgazdasági gépre gondoltunk volna, és tessék, ezeket kaptuk.


Ha jártas vagy a mezőgazdaságban, biztosan tudod, hogy a Zetor ma is kínál traktorokat, jelenleg négy modelljük van és 2015-ben még a Pininfarina is rajzolt nekik egy tanulmánytraktort. Most egy kicsit másról lesz szó, ugyanis a cseh Zetor tulajdonosa jelenleg a szlovák HTC Holding, akik felhasználva a jól csengő és 70 éve ismert nevet, 2000-ben megalapították pozsonyi székhelyű fejlesztőközpontjukat. A Zetor Engineering Slovakia jelenleg technológiai fejlesztéssel, tervezéssel foglalkozik, most viszont két, részben önálló járművel rukkoltak elő.
Hirdetés

Mezőgazdasághoz ezeknek most semmi köze, a szlovák Zetor a hadiiparban vetné meg a lábát. Egy 4x4-es taktikai járművet és egy szintén összkerekes könnyű taktikai járművet mutatott be, előbbi a Gerlach, utóbbi pedig a Fox. Leginkább előbbi a nagy csoda számunkra, mivel a Foxnak csupán a felépítménye a Zetor gyártmánya, valójában egy G-osztály hosszított alapjaira épül. A Gerlach viszont teljes egészében saját fejlesztés és gyártás lesz, ha elindulnak a megrendelések.
A Gerlach legfontosabb jellemzője, hogy a STANAG 4569-es szabvány szerinti 3-as szintű védelemmel szolgál, vagyis teljes páncélzata megállítja a 7,62 milliméteres lövedéket, valamint ellenáll a legtöbb robbanószernek és a telepített aknáknak. A karosszériát úgy alakították ki, hogy mindegyik keréknél és középen is védve legyen a taposóaknáktól. Többféle karosszériával lesz rendelhető - 2+2, 2+3 és akár 2+4 személyes kivitelben is. 326 lóerős motorral és hatfokozatú váltóval fog készülni, a független kerékfelfüggesztéseknek köszönhetően pedig terepen is elég hatékony lesz. Közel egyméteres árkok és félméteres lépcsők mászására is alkalmas, valamint 70%-os emelkedők leküzdésére is képes. A Gerlach mostantól bárki számára rendelhető, az ára pedig a hadiiparban egészen versenyképes, 398 ezer euróról indul.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2018.05.17. at 10:26
    Permalink

    “Gondoltad volna, hogy egyszer újra hallasz a Zetorról?”

    Aki jártas a témában, tudja, hogy él és virul a márka, ahogy az MTZ is. Ott van a Proxima vagy a Forterra nevű típusuk, de a legendás Crystal típusnév is fut. Ez az említett jármű teljesen olyan, mint a magyar Komondor nevű katonai gépcsoda.

Vélemény, hozzászólás?