Ittas vezetők, balesetveszély az utakon

Közúti- és határforgalmi változások az ünnep alatt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nyakunkon a húsvét külső-belső locsolkodással és a szokottnál több autóssal az utakon, jó lesz vigyázni.


A húsvéti ünnepek ideje alatt közútjainkon és a határátkelőhelyeken a forgalom számottevő növekedésével kell számolni. Ennek oka, hogy az ünnepek alatt többen lakóhelyüktől távol töltik szabadidejüket, rokonokhoz, családjukhoz utaznak látogatóba. Nemcsak a húsvét ideje alatt, hanem már az ünnepek előtt egy-két nappal is megnő a forgalom a közutakon. A közlekedők legfőképpen a gyorsforgalmi utakat és a gyorsabb közlekedést biztosító jelentősebb főutakat veszik igénybe. A húsvéti időszakra jellemző az is, hogy az átlagosnál többen hagyják figyelmen kívül az alkoholfogyasztást követő járművezetés tilalmát és veszélyeit, ezért előfordulhat, hogy az ország útjain közlekedve ittas, agresszív járművezetővel találkozunk. Fontos hangsúlyozni, hogy a tévhitekkel ellentétben már egy pohár szeszesital elfogyasztása is szabályszegésnek minősül, ugyanis az alkohol kis mennyiségben is kiváltja azokat az élettani hatásokat (észlelési idő növekedése, reflexek tompulása, szemmozgató izmok lassulása stb.), melyek a biztonságos közlekedéssel össze nem egyeztethetők.
Hirdetés

A húsvét előtti, illetve az ünnepek időszakában a torlódások elkerülése érdekében az autópályákon, a főútvonalakon, a határátkelőhelyekre vezető útvonalakon, valamint a bevásárlóközpontok és üdülőhelyek közelében lévő utakon a rendőri szervek - ígéretük szerint - kiemelt figyelmet fognak fordítani a zavartalan közlekedés biztosítására, a közúti közlekedési balesetek megelőzésére. Ezért a húsvéti ünnepek alatt is fokozott rendőri ellenőrzés, jelenlét várható az utakon, melynek fő célja:
 1. ittas, vagy bódult állapotban közlekedő sofőrök, kerékpárosok kiszűrése,
 2. agresszív, szabályszegő autóvezetők intézkedés alá vonása,
 3. passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzése,
 4. járművezetés közben a mobiltelefon használatára vonatkozó szabályok megtartatása.


Szombat éjjel, azaz 2012. április 7-én 22.00 óra és húsvét hétfő, április 9-én 22.00 óra között kamionstop lép életbe, emiatt a hétvégét megelőző és az azt követő időszakban a teherforgalom növekedése várható. A nagyobb forgalomból adódó esetleges forgalomlassulások, torlódások esetén legyenek türelmesek, érdemes már az utazás tervezésekor hosszabb menetidővel számolni.
A húsvéti ünnephez kapcsolódó, kiemelkedő forgalmú időszakban a Nyugat-Európából haza- és visszautazó román, ukrán és szerb vendégmunkások miatt a határforgalom erőteljes növekedésével számol a Rendőrség. A leginkább érintett közúti határátkelőhelyek Záhony, Csengersima, Ártánd, Nagylak, Röszke, esetleg Tompa és Gyula állomásai lehetnek. A teherforgalomban a román fél által bevezetett ellenőrzés miatt alakulhat ki várakozás. A tehergépjárművek torlódása a határátkelőhelyekre vezető utakon kihathat a személyforgalomra, a közlekedésben résztvevőknek nagyobb figyelmet kell fordítani a közlekedési szabályok és a határátkelőhelyek rendjének betartására, a helyes sávok kiválasztására.
A határátkelőhelyek felkészültek a várható forgalom lebonyolítására, teljes kapacitással fognak üzemelni, ha szükséges, akkor ideiglenes forgalmi rend kialakítására kerülhet sor a várakozási idő csökkentése érdekében. Az előrejelzés szerint kilépő irányban április 5-7. között a várakozási idő az alábbiak szerint alakulhat:
 1. a tompai közúti határátkelőhelyen fél óra,
 2. a röszkei közúti határátkelőhelyen 1 óra,
 3. a nagylaki közúti határátkelőhelyen teherforgalom tekintetében 1 óra,
 4. az ártándi közúti határátkelőhelyen személyi forgalomban fél, teherforgalomban 1-3 óra,
 5. a csengersimai közúti határátkelőhelyen teherforgalom tekintetében 1 óra
 6. a záhonyi közúti határátkelőhelyen 1-3 óra,
 7. a beregsurányi közúti határátkelőhelyen 1 óra.


Alkohol helyett tessék tejet inni, a rend éber őrei is így tesznek!

Április 9-10-én a vendégmunkások visszautazása miatt a Magyarországra belépő irányban alakulhat ki várakozás:
 1. a tompai közúti határátkelőhelyen fél óra,
 2. a röszkei közúti határátkelőhelyen személy és teherforgalomban egyaránt 1 óra,
 3. a nagylaki határátkelőhelyen teherforgalom tekintetében 1 óra,
 4. az ártándi közúti határátkelőhelyen személy és teherforgalomban egyaránt fél-egy óra,
 5. a záhonyi közúti határátkelőhelyen 1-2 óra a személyforgalomban,
 6. a beregsurányi közúti határátkelőhelyen 1 óra.


A torlódások elkerülése érdekében az alábbi alternatív útvonalakat ajánlja az ORFK:
Az ukrán határszakaszon a személyforgalomban közlekedőknek, alternatív útvonalnak a 7-19 óra között nyitva tartó Barabás közúti határátkelőhely és a 8-16 óra között nyitva tartó Lónya közúti határátkelőhely és az állandó nyitva tartású Tiszabecs közúti határátkelőhely javasolt.
A szerb határszakaszon átlépő szerb és a magyar állampolgárok részére alternatív útvonalnak a 8-16 óra között nyitva tartó Tiszasziget közúti határátkelőhelyet, illetve a 8-16 óra között nyitva tartó Bácsalmás közúti határátkelőhelyet javallják - szintén csak magyar és szerb állampolgárok részére. A román határszakaszon a 24 órás nyitvatartású Battonya közúti határátkelőhelyet ajánlják. Az ukrán határszakasz határforgalmának aktuális helyzetéről a Szabolcs-Szatmár-Bereg MRFK ügyeletén lehet érdeklődni a +36-42/524-600 telefonszámon.
Forrás: ORFK Szóvivői Iroda
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?