Itthon még sosem látott módszerrel vadászhatnak a gyorshajtókra

A külföldön már jól bejáratott módszerrel hamarosan a hazai autósok is találkozhatnak

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egyre változatosabb eszközöket vet be a rendőrség a gyorshajtók ellen, amik eredményességét már a nyilvánossággal sem restek megosztani, a legújabb módszer jogszabályi háttere már részben készen van.

A közlekedési morál romlása a rendőrség figyelmét sem kerülhette el, akik a tavalyi év óta külön erre a célra rendszeresített civil autókkal erednek a szabálytalankodók nyomába. A renitensek elkapásáról a legtöbb esetben videó is készül, amelyekből remek válogatásokat készít a rendőrség. A szabályokra fittyet hányó autósok nem egyszer döbbenetes sebességgel előzik meg a rend őreit, akik csak hosszú percek után képesek utolérni a szabályszegőt.
Hirdetés
Szinte már mindenkinek a könyökén jön ki, hogy a gyorshajtás számos baleset okozója, ám sokan még mindig nem veszik elég komolyan a figyelmeztetést. Sándor Zsolt közlekedésmérnök az InfoRádiónak adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy itthon megérett a helyzet az átlagsebesség mérő berendezések telepítésre, aminek már a jogszabályi háttere is részben adott. A módszer lényege, hogy az autó egy adott ponton átmegy (ez lesz a kezdő időpont), majd egy jó pár kilométerrel távolabbi eszköz regisztrálja, hogy az adott zónából mikor lép ki a gépjármű, a távolság/idő arányból pedig könnyen kiszámolható az átlagsebesség. Az egy pontban történő sebességmérésnek az egyik hátránya, hogy csak egy adott pillanatot rögzít, így egy néhány másodperces gyorshajtás is drága lehet, az átlagsebesség mérés pedig egy hosszabb intervallumot figyel, ezért utóbbi társadalmi elfogadottsága nagyobb - emelte ki a közlekedésbiztonsági szakértő. Az persze könnyen belátható, hogy az átlagsebesség mérés nem válthatja ki teljesen az egy pontban történő mérést. Egy 10 kilométeres zónában hagyományos mérés híján 5-8 kilométernyi „tiszta” szakasz rendelkezésre áll kipróbálni a gépet, utána pedig egy kávézással rendbe hozható az átlag.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?