Jön a fagy, ám az autók fele még nyári gumival fut

Van még tennivalójuk az autósoknak a téli autózásra készülésben

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Téli Átállás akciója keretében több mint 4000 járművet vizsgált a közlekedési hatóság, az autók felén már téli gumi volt, mindössze hét esetben kellett szabálysértési eljárást kezdeményezniük.

Az NFM Téli Átállás Akciója november elején az autók felén még nyári gumit talált. Téli esetén sem mindegy, hogy az milyen. Az abroncs modellje, elhasználtsága és profilmélysége jelentősen befolyásolja tudását

Miként arról beszámoltunk, a közlekedési hatóságként eljáró Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a kormányhivatalok járási hivatalainak szakemberei múlt hét szerda és péntek (november 8. és 10.) között országos akció keretében ellenőrizték a személyautók és az autóbuszok megfelelő felkészítettségét a téli időjárási körülményekre.

Mint az az NFM közleményéből kiderül, mintegy 3400 megvizsgált személyautó több mint felén már téli abroncsot találtak. Az időszaknak megfelelő gumi hiányán túl az összesen ellenőrzött 4138 jármű mintegy ötödénél találtak kisebb-nagyobb egyéb hibát az ellenőrök. A leggyakrabban, minden hetedik-nyolcadik esetben a világító és jelző berendezésekkel – ideértve a rendszám megvilágítását vagy a belső térvilágítást is – kapcsolatos problémát tártak fel a szakemberek. Százból öt járműnél az ablaktörlő gumi bizonyult nem megfelelőnek. Szerencsés, hogy még ennél is kevesebbszer akadt kifogásolnivaló a gumiabroncsok műszaki állapotával kapcsolatban vagy a fagyálló elégtelen koncentrációja miatt. Az ellenőrzést végzők figyelmeztették a gépkocsivezetőket a közlekedésbiztonsági kockázatokra. Aki nem hiszi, hogy télen szükséges az évszaknak megfelelő abroncs, nézze meg legfrissebb gumitesztünket.

Az abroncson túl se felejtsük el autónk téli felkészítését[/url]! Fontos a hűtőfolyadék fagyállóságának ellenőriztetése és a szélvédőmosó fagytűrőre cseréje, azzal való feltöltése is

A hatóság munkatársai összesen közel 750 autóbuszt is ellenőriztek. Nem csak a közutakon, a szolgáltatók telephelyein is. A legsűrűbben, néhány tucatszor előforduló mulasztás az ablaktörő kalapács hiánya volt. Az akció résztvevői hasonló nagyságrendben észlelték a járművek üléseinek elégtelen állapotát, nem megfelelő rögzítettségét vagy a biztonsági övek hibáját. A vizsgálat a tűzoltó készülékek állapotával kapcsolatban és a vésznyitó szerkezetekkel összefüggésben is tíznél kevesebbszer derített fel szabálytalanságot, problémát.

Hirdetés

A kisebb hiányosságokra való figyelmeztetéseken túl csak elvétve vált szükségessé további intézkedés: az ellenőrök országos szinten hét szabálysértési eljárást kezdeményeztek. Igaz, ennek oka az is, hogy hazánkban nem kötelező felszerelés a téli gumiabroncs, s az előírt profilmélység is csupán 1,6 mm, holott a 4 mm alatti profillal rendelkező téli abroncs már nem tud megfelelő teljesítményt nyújtani. Ugyanakkor gumiszabályként Magyarországon is általános közlekedésbiztonsági követelmény, hogy az autóvezetők kizárólag az út- és időjárási viszonyokra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak. A közelgő tél miatt, az egyre gyakrabban csúszós, havas utakon a fékút megnő, az elindulás és kanyarodás nehezebbé válik. A gumiabroncsok állapota, a barázdák mintázata döntően befolyásolja a járművek menetstabilitását.

A profilmélység mellett ajánlott a gumi gyártási idejét is megnézni

Az NFM értékelés szerint Téli Átállás Akció a tapasztalatok szerint eredményesen hívta fel a járművezetők figyelmét az elodázhatatlan feladatokra: a megfelelő felkészülésre, az esedékes karbantartások[/url] elvégeztetésére a biztonságos közlekedés érdekében. A fejlesztési tárca a járási hivatalokkal együttműködve az országos ellenőrzés jövő év végén várható megismétlését tervezi.

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.11.17. at 20:25
  Permalink

  Figyelembe véve, hogy a DOT szám első két számjegye a gyártás hetét, az utolsó két számjegye a (2000 utáni) gyártás évét jelöli, én még nem kukáznám azt abroncsot, tekintve, hogy azt majd csak kilenc év múlva fogják legyártani…

 • 2017.11.18. at 11:14
  Permalink

  nyári gumival megyek (prémium), mi a probléma napközben 8 fokban nyári gumival? éjjel is szoktam vele menni, normál tempóban (0-2 fokban) és még semmi problémám nem volt belőle. nov végén lecserélem, de lehet jövőhéten valamikor a télire, aztán csókolom. de egyébként kicsit túltoltnak érzem ezt a téligumi mizériát. főleg az alapján, h lof.sz mennyiségi baleset történik emiatt. a nyáron téligumival grasszálókat meg senki meg sem említi? hát lol.

 • 2017.11.18. at 13:50
  Permalink

  Esetleg egy négyévszakos márkásabb gumi,a keveset autózóknak jobb választás lehene??
  Nekem 225/45/17″ van az autón. Ebből a méretből tokkal/vonóval egy téli garnitura felnireszerelve úgy 200 EZER FT, de többe is kerülhet. 4 ÉVSZAKOSBÓL CSAK EGYSZER KELL MEGVENNI?
  Évi pár ezer km-hez szerintem ez is jó lehet. 1975-1985 nem is cserélgették a gumikat a buszokon sem! Egyszer felrakták, kopáskor lecserélték. IFÁ-kon, KAMAZ-okon,UAZ-on,ZUK-on, akkori mentőkön,sem hallottam öregapámtól, pedig mentős volt. Abba az időbe,nem volt divat? MÉGIS KEVESEBB BALESET VOLT….

  • 2017.11.22. at 22:06
   Permalink

   Én nem vagyok mindenáron téligumi-függő, de szerintem 1980-ban a gumikeverékek teljesen másmilyenek voltak, most a nyárit jobban a nyári hőmérséklethez igazodóan állítják elő, a télit a télihez.

   Én is mentem Trabanttal nagy hóban 1998-ban városban Istentudja milyenrégi sima gumival, de 2017-ben minimum négyévszakos gumival járnék egy átlagos 70-100 LE-s 15 éves szívó benzines kocsival is.
   Más lett a tempó, máshogy közlekednek az emberek is, és többen vannak az utakon – ezért van több baleset.
   A Nysa mentő szerintem jó ha megfutotta a 90-et, a mai mentők meg lazán megfutják a 150-et.

   Hétvégén kinn voltam vezetéstechnikai tréningen, az egyik instruktor simán kiszúrta, hogy egy Superb azért csóválja állandóan a seggét a műgyantás szlalompályán, mert az első gumik új télik, a hátsók meg 2012-es téligumi voltak (jó mintával, de már öregebb, felkeményedett gumikkal).

   De párezer km-hez szerintem is jobb a négyévszakos, mint a nyári…

Vélemény, hozzászólás?