Jön az Apple autója – elektromos és önvezető is lehet

Retteghet a Tesla és a Google! Jön az Apple autója

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Mintegy 600 fejlesztőmérnökkel dolgozik saját autóján az Apple. A Google mintájára cél az önvezető villanyautó, de azért nem feltétlenül ragaszkodnak ahhoz.


Miután a Google már régebb óta dolgozik önvezető autóján, s ma már nemcsak a technológiával, hanem saját buborékautóval is rendelkezik, aligha meglepő, hogy az Apple is célul tűzte ki az autógyártást. A brand tökéletes, az autógyártáson bőven van akkora profit, mint a számítógépeken vagy az okostelefonokon, s egyéb infokommunikációs eszközökön, így aztán a döntés aligha nevezhető rossznak. Ugyanakkor a Fordnál és a GM-nél is huzamosabb ideig dolgozó Bob Lutz szerint az Apple autóipari tapasztalat híján aligha lehet majd okosabb, mint a régi nagy autógyártók.
A kérdés utóbbi kapcsán most még nyitott, az mindenesetre tény, hogy keddi számában a The Wall Street Journal arról írt, hogy az Apple célja, hogy 2019-re autógyártásra is képes legyen, s azért felgyorsítja fejlesztéseit. Már több mint egy éve, immár több mint 600 fővel dolgoznak az autógyártás előkészítésén, beleértve az önvezető funkciót is, s persze villanyautóban is erőteljesen (de nem kizárólagosan) gondolkoznak.
Hirdetés
A mostani gyorsítás állítólag a jelenlegi gárda háromszorozását is engedélyezi, azaz az Apple igencsak eltökélt az autógyártás kapcsán. Bár az akkumulátorok, a szenzorok és a szoftver-hardver rendszerek kapcsán komoly tapasztalattal rendelkezik az Apple, messze nem biztos, hogy első autójuk rögtön elektromos és önvezető lesz. Az elektromos autók piacán az alacsony olajárak miatt jelenleg nincs tülekedés, ugyanakkor az üzemanyag-költségek növekedhetnek, mint ahogy világszerte szigorodhatnak a környezetvédelmi előírások, illetve azok betartatása is - gondoljunk csak a Volkswagen és a BMW botrányára. Ha pedig azt is figyelembe vesszük, hogy 2019-re a most legjelentősebb villanyautó-gyártónak számító Tesla és Nissan mellé a GM, a Porsche és a Volkswagen is feliratkozhat, az Apple aligha gondolkozhat másban, mint a villanyautó. Nehéz lenne bármi mást piacra vinni az almás logóval.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?