Jön, de nem kötelező az autóhitelek forintosítása

Kedvezményesen forintosítják a devizaalapú autóhiteleket

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Piaci árfolyamon, de 31 milliárd forintos támogatással forintosítják a devizaalapú személyi és autóhiteleket. A megoldást kérvényezni sem kell, mégsem kötelező.


Még augusztus 20. előtt bejelentette Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter: a kormány és a bankszövetség által szerdán aláírt megállapodás alapján piaci árfolyamon, de összesen 31 milliárd forintos támogatással forintosítják a devizaalapú személyi és autóhiteleket. A miniszter elmondta, hogy az átváltás önkéntes lesz az ügyfelek részéről, de a bankok nem utasíthatják el a kezdeményezést. Az átváltási árfolyam 309,20 forint az euró, és 287,20 forint a svájci frank alapú hiteleknél, azonban a jelzáloghiteleknél korábban megállapított kedvezményes árfolyam - 308,97 forint/euró, és 256,47 forint/frank - alapján jóváírást kapnak az ügyfelek. Az átváltáshoz kapcsolódó jóváírás 31 milliárd forintos összegét fele-fele részben állja a költségvetés, illetve a bankszövetség. Az átváltás után a kamatokat a bankok nem emelhetik.
Hirdetés
A december 1-jével hatályos forintosítás 305 milliárd forintnyi, 229 ezer élő szerződést érint, de kiterjed már 260 milliárd forintnyi nem élő személyi és 255 milliárd forintnyi autóhitelre is. Varga Mihály közölte, hogy a mostani intézkedéssel a lakossági devizaalapú hitelek aránya 54 százalékról 3 százalék alá csökken Magyarországon. A kormány alapvetően az összes érintett hitelt forintosítaná, a decemberben várható tájékoztatólevelekre 30 napjuk lesz válaszolni az "adósoknak", különben automatikusan elfogadásra kerül az ajánlat, forintosításra a hitel.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?