Kemény fagyok jönnek! Mire figyeljünk autónknál?

Fizetett hirdetés

Jó eséllyel az év leghidegebb hétvégéje áll előttünk. Vajon bírják az autók?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Motorfelújítót és több villanyautó-gyártót is megkérdeztünk arról, hogy bírják-e az autók az extrém hideget.

Téligumitesztünk készítésekor hajnalban mértünk mínusz 4,3 Celsius fokot, most nappal is hidegebb van, hajnalban legalább 10 Celsius fokkal

Jó eséllyel az év leghidegebb hétvégéje áll előttünk, a hófödte tájakon nyílt terepen akár mínusz 20 Celsius fok alatti hőmérséklet is várható, de a városokban is mínusz 15 Celsius fok alá süllyedhet a hőmérő higanyszála. Ez nem csak az emberek és az állatok, az autók számára is kihívás. Azt talán mindenki tudja, hogy a hőmérséklet csökkenésével drasztikusan esik az akkumulátorok teljesítőképessége. Ez a hagyományos üzemű autóknál is érdekes, de az elektromosaknál különösképpen az.

A modern autók nem csak hőmérőt mutatnak, piktogrammal is figyelmeztetnek a fagyveszélyre, azaz a csúszós utakra

Bár a napokban olyan - villanyautósok számára született - felhívás is megjelent, mely szerint az extrém hideg károsíthatja is a lítium-ion akkumulátorokat, ám ez első olvasásra sem tűnt túlzottan életszerűnek. Megkérdeztük a hazai villanyautó-forgalmazókat, hogy kell-e tartani az akkumulátorok károsodásától a most hétvégén várható akár mínusz 20 Celsius fok alatti hőmérsékleten. Egybecsengően azt a választ kaptuk, hogy nem. Az viszont igaz, hogy teljesítőképességük akár felére is csökkenhet. Egyes modelleket ezért aztán akkumulátor-fűtéssel szerelik fel, továbbá ajánlott a telepek feltöltése, hiszen azt tudjuk, hogy a teljes lemerítés árt az akkumulátoroknak. A töltés természetesen a hagyományos 12 V-s akkumulátoroknak is ajánlott, egy nem kellően feltöltött akku, pláne ha az már nem is friss, azaz még feltöltve sem hozza teljesen gyári paramétereit, a nagy hidegben már nem fog tudni elegendő indítóáramot adni.

Ártani a villanyautóknak sem árt a hideg, ám esetükben - időszakosan - jelentősen csökkenhet az akkumulátorok teljesítőképessége, azaz csökken a hatótáv, a fűtés még tovább apasztja azt

A hagyományos motornak sem árt a hideg?
Oké, hogy a villanyautóknál az akkumulátor teljesítőképessége, azaz a hatótáv jelentősen csökken hidegben, de motorjuknak legalább nincs bemelegedési fázisa, azok kvázi fagytűrők. De vajon mi a helyzet a belső égésű motoroknál? Kajári Zoltánt, a motorfelújító-guru Fortuna Bt. ügyvezetőjét kérdeztük meg arról, hogy mennyire találkoznak a fagy miatt károsodott motorokkal. Elmondása szerint nem jellemző ez már, aki lelkiismeretesen karbantartja autóját, abban megfelelő fagyálló van, az a hidegben sem kell aggódjon. Inkább munkagépeknél, a mezőkön álló traktoroknál fordulnak elő fagykárok. Nem csak az alacsonyabb hőmérséklet miatt, hanem a „törődő gazda” hiánya miatt adódik, vagyis abból eredően, hogy a fagyálló nem volt kellően fagytűrő. Jó esetben csak a fagydugó, de a régebbi motoroknál akár a motorblokk is bánhatja a megfagyást, a hűtőrendszeren túl persze. Ezért aztán különösen ajánlott a fagyálló tél előtti ellenőriztetése és előírt időközönkénti cseréje. A csak részlegesen megfagyott hűtőfolyadék a motor megfőzését okozhatja, ugyanis a hűtőrendszerben képződött rög miatt előbb sülhet be a motor, minthogy maga a fagyott rész kiolvadna.

Téli slágertermékek

Legtöbbször a téli szélvédőmosóval találkoznak csak az autósok, de még fontosabb a hűtőfolyadék fagyállósága és az akkumulátor állapota

Ha a fagy miatti motorhibák miatt a telet a motorfelújítók nem nagyon érzik meg, a megkérdezett Fortuna Bt. azért profitál belőle. Az általuk üzemeltetett motorolajat.hu webáruház ugyanis fagyállókat, téli szélvédőmosókat és akkumulátorokat is kínál - többféle minőségben és árkategóriában.

A téli szélvédőmosónak logikusan most van szezonja, de a fagyálló-, illetve akkumulátor-eladások is 40-50 százalékkal megugranak a téli hónapokban, a legtöbb autós ugyanis ilyenkor döbben rá, hogy ezeket is cserélni kell. Az előrelátó autós persze rendszeresen tölti akkumulátorát, hogy az a lehető leghosszabb élettartalmú legyen, fagyállóját pedig nem csak ellenőrizteti, hanem előírt időközönként cserélteti, az ugyanis korosodva oxidációt okoz a hűtőrendszerben – jóval költségesebb javítást eredményezve.

Miként induljunk hidegben?
Bár a fagykárok nem jellemzőek, azt mindenképpen érdemes tudni, hogy minden motor hidegüzemben szenvedi el kopásának zömét. A hidegüzemet ezért érdemes lerövidíteni, másrészt a hidegüzemben a motort nem, vagy minél kevésbé jó terhelni. Az nem ajánlott, hogy helyben járatással melegítsük be az autót, de legalább 1-2, emelkedőn indulás előtt inkább 3-5 perces üresjárati üzem azonban ajánlott. A minimum melegítési idő benzines autónál fél, dízelnél legalább 1 perc.

Nem csak a külső levegő, ha van, a hűtőfolyadék hőfokjelzőjét is ajánlott figyelni, hideg motort nem szabad 3000/perc fölé forgatni, még jobb 2500 alatt maradni

De még a melegítés előtt is van egy ökölszabály: az indításhoz ne adjunk gázt. Azzal rögtön, épp a motor számára leginkább kegyetlen, még sok helyen kenés nélküli üzemben kap ugyanis egy viszonylag magas fordulatot és abból eredően kopást. Ezt követően érdemes azért járatni egy kicsit a motort, hogy ha nem is üzemmelegre, de valamennyire átmelegedjen az első terhelés, illetve gázadás előtt. A részlegesen bemelegedett, például már nem emelt fordulatszámmal üzemelő motorral is óvatosan érdemes csak elindulni, s amíg a vízhőmérő nem éri el az üzemi szintet, addig a benzinmotorokat nem ajánlott 3000, a dízeleket 2500/perc fordulat fölé forgatni. Ugyanakkor az extrém alacsony fordulatszám sem kedvező.

Nem bonyolult folyamat a bikázás, de arra mindenképp ajánlott figyelni, hogy az indítandó autónál ne az akkumulátor negatívjára, hanem testpontjára csatlakozzunk

Mit tegyünk, ha autónk nem indul?
Ha akkumulátorunk már nem elég erős, a nagy hidegben már nem fogja tudni meghajtani az önindítót. Ne erőltessük, ha elsőre nem ment, másodjára sem fog sikerülni. Segíthet azonban a csatlakozások, a saruk megtisztítása, lehetséges ugyanis, hogy ott vész el annyi áram, hogy a hideg miatti kevésből az önindítóhoz már nem elegendő jut. Segíthet az is, ha az akkumulátort meleg helyre (szobahőmérséklet bőven elegendő!) visszük, de ha gyors megoldás kell, akkor marad a külső telepről indítás. A külső egység lehet egy saját akkumulátort tartalmazó indítássegéd, de egy segítő autó is. A legtöbb taxis hord magánál bikakábelt és hívható is „bikázáshoz”. Nyilván ki fogja fizettetni a kiszállását, de sokszor gyorsabbak, mint a sárga angyal vagy az assistance, amihez nincs is mindenkinek szerződése. A bikázás alapszabálya, hogy először a segítő (járó motorú) autó pozitívját a bikázandó autó pozitívjával kötjük össze, ezt követően az indító autó negatívját a bikázandó valamely testpontjával. Az akkumulátorok közvetlen összekötése robbanásveszélyt jelenthet. Indítás előtt ajánlott így némi töltést adni a lemerült akkumulátornak (akár 10-15 percen át), majd a csatlakozókat fordított sorrendben, azaz a negatívokkal kezdve ajánlott levenni.

Akár az akkumulátor-saruk megtisztítás is elég lehet ahhoz, hogy a gyengélkedő akku képes legyen beindítani az autót

Indulás után…
Ha sikeres is volt a bikázás, utána autónk motorja ugyanúgy hideg, mintha saját akkumulátorral indultunk volna, ugyanúgy érvényes rá a „Miként induljunk hidegben?” ajánlás. Akkumulátorunkat ugyanakkor érdemes teljesen feltölteni. Erre csak egy több órás utazás lenne megfelelő (még jó generátor esetén is), ajánlott tehát a külső töltés (vezérelt töltővel). A -20 Celsius fok közelében, nem teli állapotban már nem indító akkumulátor egy töltés után még gond nélkül szolgálhat akár éveket, a töltés mindenképp ajánlott, de egy műszeres, a töltőrendszerre is kiterjedő átvizsgálás is az lehet, ha például ismétlődik a hibajelenség. Jó esetben csak akkumulátort kell cserélni, rosszabb esetben a generátort is.

Az egészséges akkumulátornak is jót tesz az időnkénti csepptöltés, a lemerültnek feltétlenül ajánlott, természetesen modern, vezérelt töltővel. Ha egy télen kétszer is csütörtököt mond az akkumulátor, már elkerülhetetlen a csere

Mire figyeljünk vezetés közben?
A nagy hidegben autózás átlag feletti rizikóval jár. Havazásra és az utak jegesedésére egyaránt számítani kell, ezért csakis akkor érdemes útnak indulni, ha mindenképp szükséges. Persze ki ne szeretne ilyenkor síelni vagy akár csak kirándulni menni, például egy befagyott tóhoz. Ám ilyenkor nem csak az akkumulátor, az üzemanyagtartály „töltöttségére” is ajánlott figyelni, nem érdemes fél alá csökkenni hagyni, hogy akkor is elegendő legyen, ha útközben valami gond adódik. Amennyiben valami miatt nem tudunk továbbmenni, még mindig fontos, hogy fűteni tudjunk. Ugyanakkor ajánlott ilyenkor egy téli csomagot, például takarót, némi élelmiszert, vontatókötelet és akár ásót is az autóban tartani. Fontos a láthatóság, azaz a lámpák működése, a csúszós utakon pedig a jelentős követési távolság hagyása és annak szem előtt tartása, hogy jeges úton még jó téli gumival is háromszorosára, rosszal akár 8-10 szeresére nőhet a fékút. Kerülendő a hirtelen irányváltás és lassítás, fontos tudni, hogy ha az autó eleje csúszik meg a jégen, csupán a gázpedál elengedése, a tempó visszavétele is stabilizálhatja az autót, míg amennyiben a hátulja törik ki, a kitörés mértékének megfelelő ellenkormányzásra is szükség van. A modern autókban sokat segít a kitörésgátló, de érdemes vezetéstechnikai pályára vagy akár csak egy üres parkolóba is elmenni gyakorolni. Hóban utóbbi nem is utolsó élményfaktor.

Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.27. at 23:41
  Permalink

  Köszi a választ!

  “Ha a vízhőmérő már üzemi szinten áll, az olaj sem hideg.”
  Huhh! De legyen: elfogadom a véleményét.

  Köszönjük a cikket! Jó, hogy születik ilyen. Még akkor is, ha nem mindenre tér(het) ki. Remélhetőleg olvassák fiatal autók pénzes tulajdonosai. Aztán néhány év múlva mi majd megkíméltebb használtautók közül válogathatunk. 🙂

 • 2017.10.27. at 23:41
  Permalink

  Én már a Trabantos időszakban sem értettem, hogy az (akkor) néhány 100 forintos üzemanyag szintjelzőt minek spórolták ki, de arra legalább volt magyarázat, hogy a kínálat alja volt, az olcsóságával.
  Most viszont prémium szintű autókon csak a visszajelző lámpa van. A fűtés légbefúvó tapogatásával tudom meg, hogy van-e már meleg vizem. Eszem-f…om megáll….

 • 2017.10.27. at 23:41
  Permalink

  Sok autón már a vizet sem látni csak OBD-n keresztül, műszer helyett egy nyomorult visszajelző lámpa van csak. Külön beépített olaj hőmérséklet mérő műszer még akkor is ritka volt amikor viszonylag sok műszer volt az autókban és pl az olajnyomás mérő ismert fogalom volt. Leginkább a sportban használt extra volt illetve a léghűtéses és turbos motoroknál fontos igazán. A jeladónak meg az olajteknő körnékén kellene lenni, ha van. Én nem nagyon szoktam találkozni ilyennel, persze minden autót nem ismerhetek az utolsó csavarig. Azaz szenzorig.

 • 2017.10.27. at 23:41
  Permalink

  “A kommersz utcai autók közül semmi nem méri az olaj hőmérsékletét.”
  VW Sharan,TDInél -saját szememmel láttam hogy- előhozható a computerből.

 • 2017.10.27. at 23:41
  Permalink

  Látom, ketten is írták a méz sűrűségű olajat.
  Azt javaslom, tegyen be egy pohárkával a mélyhűtőbe, és nézze meg, mert ez már a múlté, pláne 0W, és 5W hidegoldali viszkozitású olajaknál.
  Ilyen elven még azt is lehetett volna írni, hogy indítás előtt kurblival “törjük meg” az olajat.

 • 2017.10.27. at 23:41
  Permalink

  A szikrázás miatt nem mindegy,hova teszed a “-” kábelt, az akkuból durranógáz szivároghat, aztán ha szikrázik a kábel leugrik az akku teteje.Láttam már ilyent.

 • 2017.10.27. at 23:41
  Permalink

  Még valami: Több gépkönyv írja, hogy akku újra berakása után (pl töltés) az első indítás előtt várjunk 5-7 másodpercet legalább gyújtáson (inicializálások, stb)! Ezt kevesen tudják, célszerű lehet megemlíteni.

 • 2017.10.27. at 23:41
  Permalink

  Srácok, ez most komoly? Szakmaiság helyett városi legendákat írtok le? 🙁
  1; 1-2, vagy 3-5 percet járatni. Azaz, had savasodjon, _minél lassabban melegedjen_ be a motor?
  > 20-30 másodperc, érjen körbe az olaj, és érzéssel lehet menni. Esetleg amíg meg se moccan a vízhőfokmérő, célszerű lehet csak alacsony fordulaton (az ablakra irányítva) járatni a ventillátort, úgyis csak hideg levegőt fúj aza elején.

  2; 2500, 3000 fölé ne pörgessük… ‘A NYOMATÉK ÖL, NEM A FORDULAT’! A sok juzer a méz sűrűségű olajjal majd MAX 1500nél el fog váltani, ahol áramlás/kenés még messze nem megfelelő!
  Nagy terhelésnek ne tegyük ki, és amíg meg nem mozdul a hőfokmérő -már amiben még van van- addig legalább a szokásosnál magasabb fordulaton használjuk, 15-20%kal magasabb fordulaton váltsunk csak fel!
  Értem, ott van hogy nem kedvező az extrém alacsony fordulat, az sosem kedvező, az alsó régiót kellene bepirosozni, nem 6500 fölött az emberek 98%ának!
  De most az lett volna a helyes infó hogy hidegen magasabb fodulaton váltsunk. 🙁

  A többi rész hasznos, esetleg érdemes megemlíteni a bikázásnál hogy a vastag gumiszigetelés kevés a sikerhez, megfelelő vezető keresztmetszet is kell(ene) amit a boltokban kapható kábelek nagyon kis százaléka teljesít.

 • 2017.10.27. at 23:41
  Permalink

  És még valami. Ha a motor gépkönyve engedi az 5wxx vagy annál hígabb olajok használatát és valaki ilyet is használ az rengeteget számít ilyenkor. A 10w, 15w-s olajokat el kell már felejteni, ha megengedett az 5w vagy 0w használata. Nyárom is jobb egyébként és már annyira azért ezek a kenőanyagok nem extra dolgok mint régen.

 • 2017.10.27. at 23:41
  Permalink

  Az a baj, hogy vannak olyan motorvezérlők, amik annyira buták, hogy ha lemerül az akksi akkor sajnos pár paramétert elfelejtenek, mint pl az alapjárati léptetőmotor két szélsőértékét és ilyenkor egy köztes állapotba vezérli a szelepet. Na most ilyenkor olyan nincs, hogy kis gázzal történő óvatos indítás, simán elkezdi 2-3000-es fordulaton bőgetni a motort. Itt jön a dilemma, hogy el merjek indulni egy teljesen lemerült akksival, vagy hagyjam bőgni a motor helyben……. Szóvat trükkös dolog tud ez a bikázás lenni ilyenkor.

 • 2017.10.27. at 23:41
  Permalink

  A kommersz utcai autók közül semmi nem méri az olaj hőmérsékletét. Bikázásnál meg talán azért jobb a blokkra testelni ha van ilyen lehetőség, mert annál kisebb feszülség fog esni az esetleges kötéseknél indításkor, mert simán lehet, hogy van némi extra ellenállás az idővel esetleg korrodálódott csatlakozásoknál. Nyáron nem veszed észre, de télen minden apróság számíthat, eleve az akku kapocsfeszültsége is alacsonyabb, illetve az olaj olyan mint a méz, elég munka már csak azt is megtörni, átmozgatni.

 • 2017.10.27. at 23:41
  Permalink

  “A készbe könnyű hibát találni”
  Mégis: az autó hátulja nem törik ki, és a soros átmeneti ellenálláson áram nem veszik el.
  Mindezek mellet igen átfogó cikket kaptunk tele jó ötletekkel, melyek egy része sokak számára ismétlés, de senkinek nem árt a frissítés.
  Köszönet érte!

 • 2017.10.27. at 23:41
  Permalink

  A dízel a motor jellegének megfelelő termodinamikus folyamatok miatt lényegesen lassabban melegszik, mint egy benzines.
  Emiatt nem hiba, hogy a benzinmotor előbb melegszik, mit a dízel.
  Magam is szembesültem ezzel a problémával.

 • 2017.10.27. at 23:41
  Permalink

  A cikk elolvasása után, elolvasom a kommenteket is ! Meglepő (?), hogy mennyi “szakember” osztja az észt, aztán, már nem meglepő, hogy értelmetlen, értelmezhetetlen, mondatokat írnak le, a helyesírásról nem is beszélve ! Jó lenne ha egy moderátor , elolvasná a hozzászólásokat !

 • 2017.10.27. at 23:41
  Permalink

  Az miért nem mind egy, hogy a bika kábelt az akku negatívjára rakom vagy a motor testre???Ugyan is fémesen teljesen össze van kötve minden motornál szerintem különben az önindító nem kapna megfelelő áramot!

 • 2017.10.27. at 23:41
  Permalink

  Nem akartam bonyolítani, ma nagyon ritka az olyan autó, ami olajhőmérsékletet is mutat. Ha a vízhőmérő már üzemi szinten áll, az olaj sem hideg. De tény, valóban nem árt gondolni/ha lehet figyelni a motorolaj hőmérsékletére is!

 • 2017.10.27. at 23:41
  Permalink

  Fabia SDi varosban 20km utan se eri el a normalis hofokot hidegben,futes meg…
  Pedig van benne melegito igaz csak 12v-os.
  Sok mai autonal alig van huladek ho ezert van bennuk melegito rendszerint
  (motor,utaster futes is,ulles futes,kormany futes…szep jo fogyasztok amik meritik azt a szegeny akksit)
  de meg igy is sok ido kell nekik foleg hogy az olaj is uzemi hofokon legyen.
  Mazdam benzines -5korul beinditom 1cigit elszivok elindulok es je langyosat fuj,meg par km es meleget fuj 🙂
  Par gondolat ha nagyon hideg van akkor akksit bevinni estere ha lehet mert sok auto komputere nem viseli jo neven.
  Ha van garazs motor ala melegitot,ha nincs akkor meg vedet helyre rakni az autot.
  A legjobb megoldas az allo futes 220v-rol(tudok emberket aki szunet mentes tappal oldotta meg…)nem csak fagyokban hanem mikor mar huvos van.

 • 2017.10.27. at 23:41
  Permalink

  “amíg a VÍZhőmérő nem éri el az üzemi szintet, addig a benzinmotorokat nem ajánlott 3000, a dízeleket 2500/perc fordulat fölé forgatni.”
  Jajj! Ez nem elégséges feltétel.
  Az olaj hőmérséklet meg ugye kit érdekel? Hadd szóljon! Minek a modern hengerfejnek meleg olaj?! Legyen neki elég a meleg víz!
  Tudom: a modern autó nemigen mutatja már az olajhőmérsékletet. Így nem lehet ránézni.

 • 2017.10.27. at 23:41
  Permalink

  Hopp! Elírtam.
  Ezt akartam írni: “Legalább X, de minimum Y”.
  Esetleg még: “Kivételes esetben: Z. Ha minden kötél szakad: Q.”
  Igen, ez egy nagyon egzakt megfogalmazás.

 • 2017.10.27. at 23:41
  Permalink

  “legalább 1-2, emelkedőn indulás előtt inkább 3-5 perces üresjárati üzem azonban ajánlott. A minimum melegítési idő benzines autónál fél, dízelnél legalább 1 perc.”
  Legalább X, de minimum X -> bulvár!

Vélemény, hozzászólás?