Két hét alatt lettek versenyzők a lányok

Miss Rally Team – nem csak a pasiké a versenypálya

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Három, húsz év alatti lány elhatározta, hogy ralizni fog. Ehhez azonban előbb meg kellett tanulniuk vezetni.

Egy játék fődíjaként nyerte a 17 éves Túri Bettina élete első versenyét, ami első hallásra igen bizarrul hangozott: be kellett ülnie egy versenyautóba és egy igazi, éles autóversenyen rajthoz állnia. Ehhez azonban először is meg kellett tanulnia autót vezetni.
Álmomban sem gondoltam volna, hogy valaha lesz erre lehetőségem.” – mesélte Bettina. „Először féltem tőle, de amikor megtudtam, hogy egy profi pilóta mellém ül és segít mindenben, megnyugodtam és nagyon megtetszett az egész! Fantasztikus élmény volt a sok versenyző között, lány létemre, teljesen kezdőként indulni és bizonyítani. Megcsináltam!
Kicsit mesébe illően hangzik, de csak annak, aki nem ismeri Radó István raliversenyzőt, aki számára nincs lehetetlen, ha autóvezetés, vagy ralizás tanításáról van szó.
Bettina azzal keresett meg, hogy szeretne ralizni, de még autót vezetni sem nagyon tud.” – mondta Radó István. „Semmi baj, úgy könnyebb lesz megtanulnod.” - bátorította rögtön a tapasztalt instruktor.
Radó több mint két évtizedet töltött el a ralipályákon, nyert Európa-bajnoki futamot, és saját csapatában rengeteg versenyző pályafutását indította el.
Nem messze volt egy tanpálya, kimentünk oda, hogy megnézzük, mit tud Bettina. 10-15 perc múlva már önállóan elindult és megállt. Két hét múlva pedig rajthoz állt élete első versenyén, és rendben teljesítette is.
Időközben Bettina mellé csatlakozott Czabajszki Andrea és Czabajszki Pálma, ezzel pedig megalakult a Miss Rally Team.
Egy 170 LE-s Honda Civic-kel versenyeznek, többnyire mentoruk, Radó István ül mellettük a navigátorülésben, akinek szintén van pedálsora, ha kell, bele tud nyúlni a lányok vezetésébe, de erre egyre ritkábban van szükség.
Inkább csak biztonsági okból kell a plusz pedálsor. Nem az a cél, hogy én vezessek helyettük, hanem hogy megtanulják mire képes az autó, hol vannak annak és saját maguk határai. Tavasszal elvittem őket az orfűi ralisprintre, ahol gyakorlatilag olyan pályán kellett versenyezniük, mint az első osztály profi versenyzőinek. Ráadásul még némi hó is esett az aszfaltra, úgyhogy nem volt könnyű dolguk, de megoldották. Egyszer sem kellett a pedálokhoz nyúlnom, inkább csak bátorítani kellett őket.
Radó módszerével elég gyorsan lehet tanulni, így csak a lányokon múlik, lesz-e belőlük igazi raliversenyző.
Szerintem a raliban nem azon múlik a siker, hogy valaki fiúnak vagy lánynak születik. A lányok is lehetnek ugyanolyan jó sofőrök. Ehhez viszont nagyon áldozatos munka kell. Nem az a cél, hogy a Miss Rally Team tagjaiból első osztályú versenyzőt neveljek. Ha ezt akarják, eljuthatnak erre a szintre is. Két év alatt bárkiből lehet rali 2-es versenyző, onnan pedig már csak egy lépcső a rali 1.

A lányok azonban nem csak a kormány tekergetéséből kapnak leckét. Nekik kell például szponzort is találni, amiben legalább annyira sikeresek, mint a versenyzésben. De joggal tehető fel a kérdés: pár év múlva láthatjuk őket komoly raliversenyen is?
Van a lányok között olyan, aki komolyan veszi a ralit, és hajlandó is érte tenni. Van, aki egyelőre csak hobbiként kezeli, és nem akar egyéb passzióiról lemondani a rali javára. Lehet ezt a sportot komolyan művelni, folyamatosan fejlődni, de szerintem az sem baj, ha valaki csupán szórakozásként kezeli. Az biztos, hogy mind a három lány jelentős rutinra tett szert már most is a vezetés terén, és a közutakon is sokkal biztonságosabban vezetnek. Ha pedig olyan szituációba kerülnek, hogy az országúton szembe jön velük a kamion, biztosan nem fognak nekimenni, hanem tudni fogják, hogyan kell kikerülni.” - véli Radó.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 14:59
  Permalink

  Kedves Norszi!
  Köszönöm a megkeresést,Teljesen véletlenül találtam meg ezt a cikket,…köszönöm a cikk irojának hogy értékeli és figyelemmel kiséri a munkámat!
  Nem forditok energiát a magam reklámozására/lehet hogy nem jol teszem/.
  Sokan ismernek a rally világábol mert 29-éve elismert autoversenyzőként üzemelek,15-éve tanitom is a sportot főleg külföldön,személyre szabottan.most egy uj dolgot találtam ki:bárki kiprobálhatja élesben minden előképzés nélkül a rallyt és ha tetszik ….abban is tudok segiteni.
  Régota tesztelem hogy mi a legjobb megoldás erre,most kiforrt!
  Ha bövebbet szeretnél/bocs a tegeződésért,de ebben a sportban igy szokás/kérlek keress. http://www.radosport.hu…e-mail:info@radosport.hu….tel:+36/209-345-415
  üdv,és szép napot!
  Rado István rally-suli.hu

 • 2017.10.31. at 14:59
  Permalink

  Helló! Az a kérdésem lenne, hogy hogyan lehet elérni az úriembert, aki tanította a lányokat? Én is szeretném igénybe venni a segítségét, persze a megfelelő feltételekkel. Üdv:Nóri

Vélemény, hozzászólás?