KGFB 2013: bőven van kedvezmény, de óvatosság is kell

Figyelmet és tájékozódást javasol az FBAMSZ a biztosítóváltáshoz

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Pörög a kötelező biztosítási kampány, sok helyről hallhatjuk, hogy az utolsó nagy kampány az idei. Nem kell azonban mindennek bedőlni.

Már javában fut az idei kötelező biztosítási kampány, s nem egyszer azt hallhatjuk, hogy az idei az utolsó komoly ajánlatokat kínáló, hiszen jövőre már akár év közben is módosíthatják díjaikat a biztosítók. A hír igaz, megijedni azonban nem kell! Miként azt a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) által fogyasztóvédelmi szempontból szervezett sajtótájékoztatón Papp Lajos elnöktől megtudtuk, hiába lesz módjuk a biztosítóknak az év közbeni díjmódosításra (csakis az akkor váltóknak), az autósok vajmi kevés változást fognak érzékelni.
Váltani ugyanis a továbbiakban is csak évente egyszer, a biztosítási évfordulókor lesz lehetőség. Az autósok pedig ilyenkor felmennek egy-egy alkusz weboldalára, kikalkulálják a számukra legkedvezőbb díjat, s átszerződnek. A játékszabályok csekély mértékű változása a körültekintő autósok számára nem sok változást hoz, a többieket pedig megóvja a rizikós szerződésektől. Eddig ugyanis akár év végén előre le lehetett szerződni a jóval későbbi évfordulótól számított időpontra is, s akinek közben - egy esetleges baleset okán - módosult a bónusz/málusz besorolása, az akár pórul is járhatott, hiszen az egyes kategóriákban más lehet, jellemzően más a biztosítók ársorrendje.
Mostantól azonban az év végi évfordulós (2010 előtt szerződött) autósokéhoz hasonló feltételeket kapnak az autójukat később, frissebben vásároltak is, számukra is az évforduló, azaz a szerződéskötés kezdete előtt legalább 60 nappal (de immár akár naponta változó) díjak lesznek érvényben, az évforduló vége előtti 60-30 napon belül mondhatják majd fel korábbi biztosításukat, s a maradék 30 napban köthetik meg az újat. A több lépést természetesen nem szükséges külön-külön megtenni, az alkuszok egy megbízással mindent elintéznek, sőt, biztosítót is igyekeznek ajánlani.
A különféle együttkötési kedvezmények bemutatásával is komoly segítséget adnak, de a termékek részletes ismertetésével is az összehasonlíthatóságot, a minél jobb tájékoztatást szolgálják, s a jó alkusz nem csak a szerződéskötésig, utána a biztosítás teljes ideje alatt az autósok segítségére lehet, például kárrendezéskor. Hogy utóbbira szükség van, azt már a biztosítók is felismerték, ezért idei új termékként megjelent a direkt kárrendezés, mely által az ezen opciót választó autós a számára okozott baleset kapcsán nem a vétkes fél biztosítóját kell keresse, hanem sajátját, s a kárrendezést, a pénzbehajtást számára az általa választott csapat fogja végrehajtani.
Újdonságok szép számmal akadnék még, ilyen például a bónuszvédelem, mely kisebb károk esetén vagy ha nem a tulajdonos/üzembentartó vezette az autót, lehetőséget kínál a kár kifizetésére és a bónuszfokozat megtartására. Be kell, hogy valljuk, ennek sok értelme nincs, eddig sem érte meg senkinek sem zsebből fizetnie az okozott kárt.
Az egyéb kiegészítő szolgáltatások azonban annál érdekesebbek, s népszerűek is. Ilyen lehet az assistance szolgáltatás, a casco vagy akár az autóéval együtt kötött lakásbiztosítás. Utóbbiakat választva egyre inkább nem szabad csupán az árat nézni, hanem tüzetesen át kell vizsgálni – vagy vizsgáltatni az alkusszal, hogy az adott biztosítás milyen károkra, milyen védelem esetén, milyen összegeket tud kifizetni.
Az árak összevetésekor természetesen a (legtöbb kalkulátor által nem szerepeltetett) baleseti adóval növelt összegeket érdemes összevetni, hiszen az a teljes fizetendő összeg, azt az alapdíjjal együtt fizetjük a biztosítónak, közvetetten az államnak. Hallhatjuk, hogy a díjak ismételten, átlagosan 10 százalékkal olcsóbbak lettek – részint folytatódik az elmúlt évek trendje, ugyanakkor bizonyos csoportokban már beigazolódni látszanak azon korábbi felvetések, hogy a díjak már nem tudnak tovább csökkenni. Valóban vannak olyan csoportok (például vidéki idősek), akiknél a díjaknak már emelkedni kellett, míg ahol volt miből (például fővárosi ifjaknál), ott az átlagosnál akár jelentősebb árcsökkenés is adódhat.
Hirdetés
Átszerződni sok esetben érdemes lehet, a társaságok – a korábbi hagyományokhoz hűen – nem a hűséget, hanem a friss belépést díjazzák, temérdek autós számára a korábbival egyező biztosító új szerződése kínál a korábbinál kedvezőbb díjakat. Hogy melyik autósnál melyik lehet az, azt minden esetben az egyedi kalkuláció tudja megadni, az első napok tapasztalatai szerint azonban az idei év slágerei a K&H, a Wáberer (korábban Wabard), a Köbe és a Genertel ajánlatai lehetnek.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 11:52
  Permalink

  Tisztelt Szerkesztő!

  A bónuszvédelem alatti ismertetőben számomra nem igazán tiszta mit is akart itt feltüntetni.
  Ugyanis nekem eddigi tapasztalataim szerint, a biztosítok minden alkalommal megkérdezték a károkozó ügyfelüktől, hogy él e kívánni a lehetőséggel, a hozzájuk beérkezett kárösszeg kifizetésével, amivel elnéznek a bonus besorolás rontásától. Ez a cikk szerint újdonság lenne.
  Ám az egyik biztosítónak van egy Bonus Őr biztsoítása, amivel csekély mértékben(néhány 100Ft) növeli az esedékesség szerinti díjat, és e szerint a Biztosító kifizeti a kárösszeget a tulajdonos nevében, így nem rontja a bonus besorolást, amennyiben nem a szerződő vezette a gépjárművet.

Vélemény, hozzászólás?