Ki, hol, mennyivel mehet?

KRESZ-magyarázat: sebességkorlátok

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Miért ennyivel megy ez a marha, miért nem megy lassabban, miért nem megy gyorsabban? Bizonyára mindenkinek ismerős kérdések. Lássuk, ki mennyivel mehet!

Sokszor, főként autópályán tapasztalom, hogy az autósok egy része szúrós szemmel néz, de leginkább gyakorta villog, dudál, ha egy furgon, vagy autóbusz a belső sávban halad, sokakban ugyanis az a kép él, hogy csakis személyautó mehet a maximálisan megengedett 130 km/órás sebességgel, a többiek 80-nal döcöghetnek csak, így számukra irány a külső sáv!
Pedig ez messze nincs így, legalábbis manapság. 2010. január 1-ig ugyanis valóban élt a mai tévhiteket is megalapozó korlátozás. Már 2,5 tonnás, illetve az azt meghaladó össztömegű haszonjárművek is csak az amúgy kifejezetten kamionok, nagyteherautók számára előírt (autópályán legfeljebb 80, országúton 70, városban 50 km/órás) tempóval haladhattak. Azóta a fuvarozók nagy örömére józanodott a rendszer, a zömében személyautóként is létező és vezethetőségükkel, menetjellemzőikkel azoktól alig különböző, és egyébként B-kategóriás jogosítvánnyal is vezethető, 3,5 tonnát meg nem haladó furgonok, pickupok is ugyanolyan tempóval (városban 50, lakott területen kívül 90, autóúton 110, autópályán 130 km/órás) tempóval mehetnek, mint a személyautók. Így azokkal teljesen egyenértékű résztvevői a közlekedésnek, egyáltalán nem kell meglepődni, ha autópályán a 120 km/órával haladó furgon előzésbe kezd.

Sokakban dereng a kamionok, nagytestű gépkocsik előzési tilalma, ám a részleteket viszonylag kevesen ismerik. A buszok számára például nincs ilyen (csak ha esetleg korlátozó tábla van az útszakaszon), így azon sem kell meglepődni, ha egy autóbusz a vele csaknem egyező méretű kamion előzésébe kezd – legalábbis autópályán. Míg ugyanis az óriás teherszállító számára 80 km/óra a legnagyobb megengedett tempó, a busz számára 100 km/óra az autópályás sebességkorlát (a többi pedig valóban a 3,5 tonna feletti teherjárművekével egyező), így abszolút érthető, ha a sok embert utaztató autóbusz előzésbe kezd. Ráadásul a kamiont sem kell feltétlenül szidni, villogni, ha a külső sávból kitér, ugyanis előzési tilalom csakis a két sávos autópályákon, 6-22 óra között és a 7,5 tonnát meghaladó megengedett össztömegű tehergépkocsikra érvényes, így háromsávos autópályán (például az M7-esen Székesfehérvártól Érdig) a kamionok is bármikor, a többin pedig éjszaka nyugodtan előzésbe kezdhetnek.
A szabályzást persze nem azért érdemes ismerni, hogy tudjuk, mikor lehet morogni a többi autósra - azt ugyanis nem érdemes -, hanem ami sokkal fontosabb: igenis számítani kell arra, hogy egy furgon is bármikor adhat kövér gázt és jöhet be akár 130 km/órás tempóval a belső sávba, egy autóbusz bármikor kijöhet egy kamion mögül és ahol, illetve amikor előzhet, a kamionra is számítani kell.
KRESZ-szemelvény
Sebesség
26. § (1) Az egyes járművekkel - ha e rendelet másként nem rendelkezik - legfeljebb a következő sebességgel szabad közlekedni:
a) személygépkocsival, motorkerékpárral, 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival
aa) autópályán 130 km/óra,
ab) autóúton 110 km/óra,
ac) lakott területen kívül egyéb úton 90 km/óra,
ad) lakott területen 50 km/óra,
a/1. a külön jogszabályban meghatározott követelményeknek megfelelő autóbusszal
- autópályán 100 km/óra,
- lakott területen kívül, egyéb úton 70 km/óra,
- lakott területen 50 km/óra,
b) egyéb gépjárművel - kivéve teherszállításra kialakított motoros triciklit -, valamint gépjárműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel
autópályán 80 km/óra,
lakott területen kívül egyéb úton 70 km/óra,
lakott területen 50 km/óra,
c) villamossal 50 km/óra,
d) teherszállításra kialakított motoros triciklivel, elromlott járművet vontató gépjárművel, segédmotoros kerékpárral, lakott területen kerékpárral 40 km/óra,
da) lakott területen kívül kerékpárral, ha a kerékpárt hajtó kerékpáros fejvédő sisakot visel és utast nem szállít 50 km/óra,
db) lakott területen kívül kerékpárral, ha a kerékpárt hajtó kerékpáros fejvédő sisakot nem visel 40 km/óra,
d/1. hólánccal felszerelt gépjárművel 50 km/óra,
d/2. a kerékpárúton közlekedő járművel 30 km/óra,
d/3. a gyalog- és kerékpárúton közlekedő járművel 20 km/óra,
e) mezőgazdasági vontatóval, valamint mezőgazdasági vontatóból és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel 40 km/óra,
f) lassú járművel, valamint lassú járműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel 25 km/óra,
g) olyan járművel, amelynek kerekei fúvott gumiabronccsal felszerelve nincsenek 20 km/óra,
h) pótkocsinak nem minősülő fék nélküli vontatmányt (mezőgazdasági vagy ipari munkagépet) vontató mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel 15 km/óra.
(2) Ha a „Sebességkorlátozás” jelzőtábla lakott területen 50 km/óránál, lakott területen kívül 90 km/óránál nagyobb sebességet jelez, személygépkocsival, motorkerékpárral és a 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival legfeljebb a jelzőtáblán megjelölt sebességgel szabad közlekedni.
(3) Olyan járművel, amelynek megengedett legnagyobb sebességét a műszaki megvizsgálás során az (1) bekezdésben foglaltaknál alacsonyabban állapították meg és ezt a jármű forgalmi engedélyébe (igazolólapjába) bejegyezték, legfeljebb a megállapított sebességgel szabad közlekedni.
(4) A jármű sebességét az (1)-(3) bekezdésben említett sebességhatárokon belül úgy kell megválasztani, hogy a vezető járművét meg tudja állítani az általa belátott távolságon belül és minden olyan akadály előtt, amelyre az adott körülmények között számítania kell.
(5) Nem szabad a járművel indokolatlanul olyan lassan haladni, hogy az a forgalmat akadályozza.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 12:15
  Permalink

  És miért is kellett a külsőből a középsőbe, majd a belsőbe sorolni, hogy elhaladjon az idős úr mellett? Egy kis hiányosságot vélek felfedezni a KRESZ-ismeretben.
  Párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten az egymás melletti elhaladás nem minősül előzésnek! Vagyis, nyugodtan elhaladhat a külsőben 130km/h-val a középsőben 120km/h-val “döcögő” idős úr mellett.

  Én is javasolnék egy KRESZ módosítást, hogy legalább a jogosítvány hosszabbításánál kelljen egy KRESZ-vizsgát is tenni, hogy az eltelt 5-10 év módosításait is kénytelenek legyenek átnézni. Bár, ha már eredetileg sem tudta valaki…

 • 2017.10.31. at 12:15
  Permalink

  Mondjuk azért, mert ha jön a rendőr vagy a mentő a belső sávban megkülönböztető jelzéssel, akkor ne kelljen lassítania azok miatt, akik a tükröt csak reggel a mosdóban használják, de előszeretettel bent felejtik magukat a belső sávban.

 • 2017.10.31. at 12:15
  Permalink

  Javaslok egy posztot az M2-es autó út sebesség határairól is írni. Ugyanis amikor a nullásról ráhajtunk, akkor az autó út tábláról lekerült a piros szigetelő-szalag, így az M2-es már ténylegesen autó út, ahol 110km/h a megengedett sebesség, ha más nem tiltja. Az első 90-es tiltó tábla, pedig a kétsávos rész végénél van, azaz addig 110-zel lehet menni!

  Ugyanez a helyzet az M5-ös kivezetőjénél, végig kint a 70-es tábla, majd Bp. vége, onnantól 90, aztán pár 100 méter múlva az autópálya kezdetét jelző tábla, ami miatt 130, mindaddig, amíg az M0 előtt nem jön a 100-as tábla, itt is sokan szoktak csodálkozni!

 • 2017.10.31. at 12:15
  Permalink

  Nem azért kell jobbra tartani, hogy más száguldozhasson, hanem azért, mert ez a szabály!
  Azért mert valaki szabálytalanul (130-nál gyorsabban) halad, attól még neked nem kell szabálytalankodnod, és rendőrösdit játszani!
  Hétfőn jöttem fel az M7-esen és egy idős úr kocogott 120-szal a középsőben, a külsőből bementem mögé, majd ki a belsőbe, megelőztem, majd kimentem a külsőbe. Látom a tükörben, hogy veszettül integet!:-)
  Javaslok egy olyan kresz módosítást, hogy akit jobbról meg lehet előzni, azt büntessék meg, és ne azt, aki előz! (természetesen az egyéb szabályok betartása mellett)

 • 2017.10.31. at 12:15
  Permalink

  Tessék mondani miért is kell jobbra tartanom 130-nál a magyar autópályán? Csak nem azért, hogy a száguldozók elmehessenek! Ugye nem a hatóság és ökör szabályai a gyorshajtás melegágya?

 • 2017.10.31. at 12:15
  Permalink

  A cikk jó és a helyén van minden. Ehhez nincs is mit hozzá fűzni. Én a kedves autós társaknak a KRESZ 26§/5-re hívnám fel a figyelmét. Idézem:
  (5) Nem szabad a járművel indokolatlanul olyan lassan haladni, hogy az a forgalmat akadályozza.

  Nos én ezt ha nem is annyira mint a gyorshajtást de keményen büntetném. Gondolom nem fontos kifejtenem az okait. A rend őrei viszont ezzel nagyon nem törődnek. Sajnos!!!

 • 2017.10.31. at 12:15
  Permalink

  Hát lepődtem én már meg alaposan a német autópályán,amikor én mentem kb. 190 km/h sebességgel,és egy Opel Movano nagyvonalúan elhúzott mellettem:-).Gyorsak a mai kishaszon járművek.

Vélemény, hozzászólás?