Komoly költségvetési hiányra számíthatunk a villanyautók miatt

Egy brit tanulmány szerint súlyos milliárdokba kerül majd a kormányoknak a zöldebb közlekedés

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A legtöbb kormánynak jelentős bevételi forrása származik az üzemanyagok megadóztatásából, a villanyautók elterjedésével, viszont máshonnan kell majd előteremteni a kieső összeget. Egy nagy-britanniai példa alapján mutatjuk, mire kell készülnie Európának!

Készülniük kell a kormányoknak a villanyautók elterjedésével járó bevételkiesésre, ez egyértelműen kiderül a RAC Foundation legújabb kutatásából. Ők a nagy-britanniai költségvetést és közlekedést vizsgálták, ám a feltárt problémák egész Európát érinteni fogják a villanyhajtotta jövőben. A járvány előtt a brit költségvetés bevételeinek jelentős részét tette ugyanis ki a szigetországban forgalomban lévő 32,9 millió jármű tankolásából származó körülbelül 16,4 milliárd font üzemanyag-adó.

Jó eséllyel már 2028-ra több mint 5 milliárd font kiesést okozhat a zöldebb közlekedés okozta kevesebb eladott üzemanyag. Ha a villanyautók a vártnál lassabban terjednek el, 2033-ra akkor is eléri ezt az összeget a hiány.

A brit költségvetés szempontjából ez éppen akkora kiesés lenne, mint amekkora összeget a kormányzat az autópályák és főútvonalak üzemeltetésére, karbantartására és bővítésére fordít éves szinten. Ráadásul 2030 után még rohamosabban fog csökkenni a belsőégésű motoros autók száma a briteknél, hiszen onnantól már kizárólag villanyautókat árulhatnak majd újonnan, így nem érkezik "utánpótlás" a kikopó robbanómotoros mezőnybe.A helyzet más országokban is hasonló, a különbség lényegében az autópark méretétől és átlagos életkorától, az eltankolt üzemanyag mennyiségétől és adókulcsától, illetve a villanyautókat támogató intézkedésektől függ. Könnyen nyilvánvalóvá válik, hogy az átlagosan 15 éves autóval járó magyar sofőrök valamivel később fognak átállni a benzinkútról a konnektorra, így hazánkban ez még egy jóval távolabbi probléma, mint Nyugat-Európában. Ennek ellenére a megoldási lehetőségek ugyanazok: az egyik a hagyományos üzemanyagok adójának növelése lehet, a másik pedig, hogy egyéb forrásból pótolják az említett összeget. Ez utóbbival a probléma, hogy a villanyautókat akár otthon is fel lehet tölteni, így az ezekbe való "üzemanyagot" szinte lehetetlen hatékonyan és igazságosan megadóztatni. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a villanyautók vásárlását és fenntartását a legtöbb érintett országban jelenleg egyéb kedvezményekkel is segítik, ami további kiadásnövekedést jelent majd az elterjedésükkel. A kormányoknak tehát nagyon ügyesen kell megtalálniuk a tökéletes átvezetést a villanyautózás támogatásától a megadóztatásáig, ami szintén nem lesz könnyű feladat.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?