Kutyagumi-szedő, ebsétáltató robottal foglalkozik a Toyota

Elgurult a gyógyszer a Toyota tervezőinél? Legújabb szabadalmuk a kutyasétáltatást automatizálja

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Mozgássérülteknek és a lusta gazdáknak egyaránt hasznos találmány lenne a Toyota legújabb szabadalmi terve.

A brit tudósok kutatásainál csak egy jobb van: a japánok által tervezett robotok. Míg előbbiek olyan kérdéseket tesznek fel és válaszolnak meg, amikre bizonyára nem sokan kíváncsiak, a japánok olyan robotokat terveznek, melyek legtöbbünkben maximum gyerekként merültek fel, mint naiv ötletek. Persze az is lehet, hogy a világ egyik legjobb eladásait produkáló Toyotánál nem tudják hova tenni a pénzt, ugyanis most egy kutyasétáltató, önvezető robotot álmodtak meg.
Hirdetés
Április elsején még egy hatásos publicitási trükk lehetett volna, de így május közepén fel kell ismernünk a tényt, hogy ebbe a tervbe a Toyota bizony (valamennyi) pénzt befektetett, aminek ezek után már csak akkor lenne értelme, ha egyszer meg is csinálnák, de egyelőre még csak maximum a szabadalomig viszik az ötletet (bár még ez sem biztos). Haszna pedig mindenképpen lenne egy önvezető robotnak, ami egy előre betáplált útvonalon viszi pórázon a kedvencünket sétálni, csak hát a megvalósíthatóság kétséges. A tervük szerint az érzékelőkkel ellátott robot vigyáz az általa sétáltatott kutyára és a körülötte lévő forgalomra is, ez még a ma ismert szenzorokkal nem is tűnne hihetetlennek. Emellett a póráz feszességét folyamatosan monitorozza a robot, és ha a kutyus hirtelen megindulna, a robot megtorpan és addig bizony nem moccan, míg az állat készen nem áll újra a nyugodt tempójú sétálásra. Ha viszont elfáradna a kutya, akár fel is pattanhat a robotra, és ha sikerül rá megtanítani, a mancsaival még irányíthatja is a pedálokon keresztül, hogy a robot merre vigye. Ez egyébként egy mozgássérült gazdi segítségére is lehet, ugyanis ha talpait képes mozgatni, a pedálokon keresztül ő is irányíthatja a robotot, és rá is állhat - széket viszont már nem terveztek hozzá. Mindezeken felül a legabszurdabb elképzelés, hogy a robot még arra is ad lehetőséget, hogy a kutyus elvégezze a dolgát mellette. Egy algoritmus megtanulja a kutya viselkedése alapján, hogy most éppen kis vagy nagy dolog fog következni, előbbi esetében vizet permetez a tett helyszínére, utóbbi esetben pedig egy kinyúló kar gyűjti össze a piszkot. Ha mindez nem lenne elég, még előtte-utána fotókat is készít, hogy bizonyítsa az otthon vagy munkában ülő gazdinak, minden a legnagyobb rendben.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?