Láthatóbbak lesznek éjjelente a kamionok

Kontúrjelölésre kötelezik a nagyteherautókat

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A várhatóan jövő év elejétől itthon is életbe lépő előírás értelmében a keresztben álló kamionok is láthatóak lesznek éjjelente.


Bosszantó és iszonyatosan balesetveszélyes is, ha nem megfelelően látható egy kamion. Sajnos sok esetben hátulról sem lehet kellően időben észrevenni őket, ezért a nemzetközi fuvarozásban részt vevő pótkocsik hátulján már gyakorlatilag kivétel nélkül láthatjuk a fordított U-alakú, messziről is jól észrevehető fényvisszaverő fóliát és a rakomány oldalán végigfutó sárga fényvisszaverőt. Sok országban ezek már ma kötelező előírások, ugyanis sok baleset történik a későn észrevett kamionok utoléréséből és amiatt is, hogy a teherautók és kamionok oldalán nincs lámpa, így éjszaka, kanyarodásukkor nem észlelhetők pontosan.
Ezért az Európai Unió több országában időn július 11-től már csakis olyan (N2, N3, O3, O4 kategóriájú) teherjárművek helyezhetők forgalomba, amelyek a teljes oldalsó kontúrvonalat jelölő fényvisszaverőkkel is rendelkeznek. Egyelőre azonban az előírás (mely itthon várhatóan jövő év elejéig türelmi időt élvez) egyelőre csak az újonnan forgalomba helyezett példányokra szól, azaz a régebbi kamionoknál továbbra is számítani kell arra, hogy oldalról éjszaka sok esetben nem kellően feltűnőek.
Az üzemeltetőknek persze erősen ajánlható a csík felragasztása, ugyanis számukra is megnyugtatóbb lehet, hogy járműveik kevésbé balesetveszélyesek, kisebb eséllyel esnek ki sérülés miatt a munkából, illetve az általuk szállított árú biztosabban ér célba. És a fuvarozási költségekhez, illetve bármilyen fennakadáshoz mérten, jelképesnek mondható a prizma-matricák ára.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?