Lehet örülni, ismét apadhatnak az üzemanyagárak

Aki teheti, várjon a tankolással!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Június első hetében erősödni tudott a forint, a nemzetközi nyersolaj-, illetve finomított termékárak pedig apadtak. Ebből logikusan itthon is árcsökkenés következhet a benzinkutakon.

[kepallobal=399201]Jogos lehet a mosoly, apadhatnak az üzemanyagárak[/kepallobal] A kőolaj, illetve a belőle finomított termékek árapadása nem új jelenség, hiszen már az előző héten is ez történt. Míg azonban akkor a forint árfolyama romlott a dollárhoz képest, s ennek eredményeként a nemzetközi árcsökkenés nem is jelent meg a hazai töltőállomásokon, most a forint árfolyama is a hazai vásárlóknak kedvezően változott.
Ezúttal összeadódik tehát a benzin (a portfolio.hu adatai alapján) 2,3, illetve a gázolaj 2,2 százalékos árcsökkenése, valamint a múlt hetihez mérten 2 százalékkal erősödött forint hatása: hazai fizetőeszközben a benzin 4,3, a gázolaj 4,2 százalékkal lett olcsóbb.
Mivel a töltőállomások árainál a benzin esetében csupán 38, a gázolajnál 39 százalékban meghatározó a termelői ár - a többi ugyanis nagy- és kiskereskedelmi árrés, de leginkább jövedéki, valamint általános forgalmi adó - a kutak átlagárainál 1 százalékosnál nagyobb árcsökkenés várható csupán. Ez is azt jelenti, hogy mind a jelenleg átlagosan 429 forintért mért benzin, mind pedig az átlagosan 431 forintos gázolaj ára apadhat 4-5 forinttal.
Hirdetés
Végleges döntés szokás szerint hétfőn várható, az árapadás pedig szerdán léphet majd életbe. Aki teheti, várjon addig, ha egy átlagos, 40 literes tankolásnál szeretne spórolni uszkve 200 forintot, azaz annyit, amennyi csupán a negyede-hatoda annak, ami a kutak közötti árdifferenciából adódhat.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?