Lesz villany a Vatikánban

Új Mercedest kap XVI. Benedek pápa

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Bár akadnak különleges autók is a vatikáni garázsban, a pápa általában Mercedes-Benz típusokkal közlekedik. Az új pápamobil hamarosan elkészül, és a hírek szerint hibrid hajtást fog kapni.

A II. János Pál ellen elkövetett merénylet óta speciális, magas biztonsági követelményeknek megfelelő, döntően Mercedes-Benz gyártmányú autók szállítják a katolikus egyház vezetőjét. Az időközben elhunyt, lengyel származású János Pált a német XVI. Benedek váltotta, aki próbál alkalmazkodni a XXI. századi kihívásokhoz.
Anno a Ferrari 349 darab Enzo szupersportautót épített, majd a hatalmas érdeklődésre való tekintettel 399-re emelte a kvótát - csakhogy kevesen tudják, elkészült a 400. példány is, amit Luca di Montezemolo, a Ferrari elnöke II. János Pálnak, áttételesen a Vatikánnak ajándékozott. Az idős egyházfő persze nem száguldozott az Enzóval, a reprezentatív kocsi csak a garázsban pihent, utódja mégsem nézte jó szemmel a méregdrága és felesleges holmit, így első intézkedései közé tartozott a Ferrari eladása.
Benedek pápa most újfent autós kérdéssel foglalkozik, mert a 2012-es ML-osztály alapján a Mercedes-Benz már készíti az új pápamobilt, amely az egyházfő kérésére környezetbarát hajtásláncot kaphat. Konkrétan hibrid, méghozzá külső áramforrásról tölthető plug-in hibrid autóról van szó: a 3,5 literes, V6-os benzinmotor mellett 44 kW-os elektromotor kerül beszerelésre - a rendszer egyébként ismerős lehet a Vision S 500 Plug-in Hybrid Concept tanulmányból. Az akkuk feltöltési ideje kb. 4,5 óra, és lassú menetben mintegy 25-30 kilométeres távolság tehető meg emisszió- és zajmentes, EV, azaz elektromos üzemmódban, így XVI. Benedek környezetszennyezés nélkül találkozhat híveivel, miközben halkan suhanó autójában ülve integet.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?