Lopják az üzemanyagot, de van megoldás

TISS TankSafe - védelem a tanknak

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Külföldön sincs kolbászból a kerítés, egyre gyakrabban fordul elő, hogy lopják a drága üzemanyagot. Főleg a teherautók, és a giga tartállyal rendelkező nyergesvontatók vannak nagy veszélyben.

Hírportál rövid beszámolója: Egy kamionsofőr este pihenőhöz érkezett, és járművét az egyik közeli étterem előtt állította le a parkolóban. Csak másnap reggel vette észre, hogy kamionjának üzemanyag tartályából 600 liter gázolaj tűnt el, így az anyagi kár igen jelentős. A módszer nem volt túlságosan bonyolult, az ismeretlen tettes éjszaka lecsavarta az üzemanyagtartály kupakját, és leszívta annak majdnem teljes tartalmát. A rendőrség keresi a tolvajt. Lényegét tekintve ennyi a hír, az eset azonban nem Magyarországon történt – hiába, külföldön sincs kolbászból a kerítés, az üzemanyag mindenhol drágul, ezért aztán egyre gyakrabban követnek el lopásokat. Aki személyautós léptékben gondolkodik, annak egy nyergesvontató gázolajkészlete - főleg, ha nem sokkal van tankolás után a jármű - maga a naftás paradicsom, hiszen több száz literekről lehet beszélni. Hogy mást ne mondjak, a privát autóm üzemanyagtartálya cirka 60 liter, azaz a fenti esetből kiindulva tízszer tankolhatnám tele az illegálisan szerzett üzemanyaggal. Az átlagfogyasztásom 7 l/100 km, egyszerűsítve 850 kilométer tudok megtenni egy tankkal, kvázi tízszerezve a 8500 kilométeres hatótávval ingyen meg lenne oldva az egész éves kocsikázásom – bomba üzlet.

Persze, ahogy lenni szokott, a védekezés frontján is épülnek a bástyák, és úgy látszik, nem csekély pénzek mennek évente veszendőbe a lopásokkal, hiszen példának okáért az évtizedek óta speditőrként tevékenykedő Wholey család 2001-ben lopásvédelmi eszközök gyártására és forgalmazására alapított céget. És jól megy a bolt. Scaniától a Mercedes-Benzen át a Volvóig hosszú az a részletes típuslista, amely járművekhez használható a TankSafe nevű alumíniumból készült, golyósszelepes szerkezet, ami leegyszerűsítve csak a tartályba befelé engedi folyni a gázolajat, visszafelé - például leszíváskor - már nem. A terméket ismertető honlapon remek ötlettel próbálják meggyőzni a lehetséges vásárlókat: ügyes kis kalkulátorral ki lehet számolni, hetente hány literrel rövidítik meg a tolvajok a fuvarozót, ez mennyibe kerül, és akkor a számok ismeretében el lehet gondolkodni a tuti védelmet jelentő készülék 230 eurós beruházásán – szelíd, de határozott módszer. Egyszerű példaként, ha azt vesszük, hogy a gázolaj literje 1,30 EUR, és hetente csak 100 litert szipkáznak le egy járműből, akkor éves szinten 6 760 EUR a kár…
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 17:45
  Permalink

  Az a legszomorúbb dolog,hogy erre szükség van.Én is jártam így.5 percet voltam a tescoban,nem többet,mire kiértem leszívták a benzinem,fényes nappal.

 • 2017.10.31. at 17:45
  Permalink

  Nem rossz dolog ez, visont nem egy hatalmas ötlet újból feltalálni a visszacsapó szelepet …
  Egy ideig talán még működni is fog ez a módszer, amíg végül nem lesz minden üzemanyag tolvajnál egy pár ezer forintos akkumulátoros fúrógép.

Vélemény, hozzászólás?