Magyar találmány könnyítheti a kerekesszékesek életét

Amerikában gyártják a magyar fejlesztésű Kenguru EV-t

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A magyar Rehab Zrt. fejlesztette ki, de egy amerikai cég fogja gyártani a kerekesszékkel élők közlekedését segítő Kengurut.


A hazai Rehab Zrt. fejlesztette ki, mégis egy amerikai cég fogja gyártani a kerekesszékkel élők számára kialakított mini elektromos autót, a Kengurut. Az apróság teste egy fém alvázra épített üvegszálas héjszerkezet, melynek egyetlen ajtaja az autó hátulján található, az egyszemélyes utastérbe az itt lenyitható rámpán keresztül lehet fel- illetve legurulni, maga az autó pedig motorkerékpár jellegű kormánnyal irányítható, a gázvillany adagolása is a markolat forgatásával lehetséges.
Hirdetés
A magyar cég által 2005 környékén bemutatott Kengurut a két hátsó kerékhez beépített két darab 2 kW-os villanymotor mozgatja: akkumulátorai nagyjából 8 óra alatt tölthetők tele, amivel körülbelül 80-100 km-es hatótávot ad használójának.
A magyar találmány gyártását most egy texasi cég, a szintén kerekesszékben élő Stacy Zoern által alapított Community Cars vállalta fel. Zoern kisasszony netes böngészés alapján bukkant rá a Kengurura, és rögtön rájött, mekkora mértékben növelheti a mozgássérültek mobilitási lehetőségeit a kis szerkezet. A vele készített, itt megtekinthető videóinterjúban elmondja, hogy fiatalabb korában maga is vezetett kerekesszékes használatra átalakított autót, de alig két hónap alatt összetörte, mert betegség által legyengített karjaival nem tudott rendesen kormányozni. A hamarosan érkező, kormány helyett joystickkal vezethető újabb verzió viszont már számára is megadja majd a szabad mozgás lehetőségét.
A Kenguru sikerét persze nagyban befolyásolhatja ára is, a Community Cars vezetője szerint 20-25 ezer dollár (4,6-5,8 millió forint) körüli összegre lehet számítani, de ez területenként változó lehet, mivel egyes helyeken további kedvezményeket adhatnak az elektromos hajtás miatt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 21:22
  Permalink

  sziasztok. jónene segédeszösz igen horváth ferenc salgótaráni vagyok. és korkkatn mogássérűt kocsi kérem segicsen eben… jó nene köszönöm!!!!!

 • 2017.10.30. at 21:22
  Permalink

  Csatlakozom az előttem szólóhoz.
  Nehogy véletlenül itthon gyártsuk: magyar cég bevétele lenne, magyar dolgozóknak munkabért adva, akik itthon költhetnék azt el magyarok által megtermelt magyar árukra stb.! Sokkal jobb, ha az a bandzsa majom a két forintos telefonadóval, meg az egy ezrelékes csekkadóval foglalkozik, hogy teljesen megnyomorítson minket!
  Egyébként biztos vagyok abban, hogy ennek az összegnek a feléből-harmadából is ki tudná hozni a magyar! Persze, ha nem adóztatnák agyon!

 • 2017.10.30. at 21:22
  Permalink

  Egy újabb magyar találmány, aminek gyártása itthon nem megoldható, nem nekünk lesz belőle haszon. Nem baj, majd Stacy Zoern kisasszony begyűjti a milliókat.
  Ehhez a teljesítményhez impotens kormányainknak (Gyurcsány, Bajnai, Orbán) csak gratulálni tudok.

Vélemény, hozzászólás?