Már a cégvezér szerint sem versenyképes a Volkswagen

Az elmaradó eredmények miatt 10 milliárd eurót kényszerül spórolni a Volkswagen

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nem áll jól a német márka szénája az európai piacon, ezért megszorításokat vezetnek be a vállalatnál, amely a munkavállalókat is jelentősen érinti.

Ki emlékszik már azokra az időkre, amikor a Golf számított a legkelendőbb modellnek Európa szerte? A Toyota erősödésével, és a Stellantis szerteágazó portfóliójával a Volkswagen egyre nehezebben tudja tartani a tempót, nem beszélve az újonnan piacra lépő kínai márkákról, mint az MG vagy éppen a BYD. A németek szempontjából a koronavírus is a lehető legrosszabbkor érkezett, amikor pedig sikerült volna kilábalni a krízisből, kitört az orosz-ukrán háború, amely a pandémiához hasonlóan alkatrészhiányt idézett elő. A helyzet tragikusságát úgy tűnik a vállalaton belül is érzik, legalábbis a Reuters beszámolója szerint a Volkswagen vezérigazgatója, Thomas Schäfer beismerte, jelenleg nem versenyképesek az európai piacon.
Hirdetés
Emellett a kiszivárgott beszédben - amely a hírek szerint egy zárt körű, wolfsburgi megbeszélésen hangzott el - arról beszélt, hogy mindenképpen csökkenteni kell a költségeket, de a 10 milliárd eurós (közel 3800 milliárd forintos) megszorítási csomagnak csak egy részét képezik a leépítések, amelyek főként idő előtti vagy részleges nyugdíjazást jelentenek, a további spórolási tervekről viszont nem szivárogtak ki információk.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2023.11.29. at 13:02
  Permalink

  Nem mintha a VW nem érdemelne meg egy kis grillezést az elmúlt 10 év teljesítménye alapján (hazai szaksajtó felhasználása marketing célra, Dieselgate, nemrég a poszt-COVID chiphiány kezelték mellé), de azért ez a cikk kritikán aluli marhaság.

  Egy állítólagos rendezvényen elhangzott beszédre hivatkozó cikk, bravo….

  Közben a VW az egyik legdinamikusabb időszakát éli, bevétel 12%-kal emelkedett, csak a működési nyereségből egy újabb márkát tudnának vásárolni… Ez két perc guglizás után (VW hivatalos jelentés)…
  De ha nem is bízna valaki a céges jelentésben, ott az ACEA statisztikája, a VW csoport legyorsult sok más konszernt Európában, (köztük a Toyotát)
  Persze a jövő tényleg kicsit bizonytalan mert az E autó projektjük közel sem úgy hasít mint az ambícióik alapján elvárható lett volna.

  Mondjuk a Toyotának ambíciói sincsenek mégis tele van a net ömlengésekkel hogy milyen menő márka, sőt még akkor is ha épp a bénázásukat magyarázzák azzal hogy nem is kell az E autó…

 • 2023.11.29. at 13:31
  Permalink

  Szerintem meg ahogy a korábbi tapasztalat mutatja összefxsták magukat a kínai autók minőség ár érték arányától meg attól hogy ahhoz képest az ő ár érték arányuk tényleg keveset nyújt, és pont emiatt nem kiugró. Eltűnik a márkafétis, vagy aki tehette mindenáron rajongó, jobban hangzó VW-t vett amit Audinak hívnak.
  Amíg a nyugati gyártók még mindenhol piacra sem került típusait korábban darabokra szedték a gyáraikban, igen Győrben is saját szememmel láttam addig a kínai nem renault meg ford szarozással részeik lekoppintásával, másolásával készül. Az illesztési hézag fetisizmus is alább hagyott ráadásul már nem olyan jók benne.
  Ez nem árvízkiáltás részükről, tényleg eltűnt a Das Auto felsőbbrendűségi mivolta, hallani hogy tényleg nem gurul úgy a szekér ahogy várták. Nem hitték el hogy a kínai jön tömegével, előtte meg a Tesla vert oda nekik. Köszönhetik maguknak.
  Ha kína még rárősít (rá fog) akár a Tesla lufi is kipukkanhat.

  • 2023.11.29. at 22:32
   Permalink

   Az első bekezdéssel egyet értek, jómagam sosem tartottam sokra a VW-ket, túlárazott és túlértékelt de akad pár ilyen márka és mind sikeres, szóval lehet valamit jól csinálnak.

   A második szerintem totális marhaság. 10+ éve járok nagy autószalonokra, mindig látványos ahogy az ázsiai arcok megszállják a premier autókat és fotóznak mindent amit csak érnek.
   A kínai autók árértékaránya szerintem két okból csalóka: 1. most van az Európai aranyláz, a piac őrülten pörög, az európai gyártók pedig nyugodtan túláraznak mert így is küzdenek a határidőkkel (ez jövőre biztos fog változni). 2. a kínai márkák kínálata azért nem annyira ütős és az ár is magabiztos (legalábbis az MG és a BYD esetében). ÉN eddig egyetlen egy darab autót érzek komolyan veszélyesnek kínából, és ez az Atto3.

   Ami meg a végét illeti, a VW sosem volt felsőbbrendő autó, ezt csak itthon képzelik oda. Van úgy általában egy felsőbbrendűségi aurája a német gyártóknak a hazai piacon. De pl egy ideje ez igaz volt a japán gyártókra is. Aki ennek bedől az feleslegesen fizet túl sok pénzt az autójáért.

   Viszont a másik oldalán, minden gyártó valamilyen módon ingadozó koncepciójú autót ad ki, de a három német prémiummárka viszonylag stabil szintet hoz a némileg túlárazott autóikért (mivel ők folyamatosan egymást is figyelik). És itt most nem a megbízhatóságról beszélek ingadozó alatt, hanem a változó piaci koncepció (pl fiatalosabb vagy öregebb) és az hogy itt ott néha elengedték a dolgokat, míg a németek ezt nem tehették meg egymás miatt.

Vélemény, hozzászólás?