Már a McLarené is konyul

Flexibilis szárny a McLarenen

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Belsőkamerás képek leplezték le a McLaren első szárnyát, amely a sebesség függvényében csavarodik.

Szemfüles tévénézők akár maguk is láthatták a hétvégi Európa Nagydíj közvetítésében, hogy a McLaren első szárnya a sebesség függvényében mozog. Egészen pontosan a szárny felső eleme, amely nagy sebességnél eltávolodott a függőleges tartóelemtől, lassításnál pedig visszasimult hozzá.
Első pillantásra akár műszaki hibának is tűnhetett, de mindkét autón hasonlóképpen viselkedett a szárny, így gyanítható, hogy a jelenség szándékos.
A képsorokból arra lehet következtetni, hogy a szárny felső eleme el tud csavarodni. A sebesség növekedésével a menetszél laposabb szögbe fordítja, így kisebb leszorítóerő ébred rajta, de kisebb lesz a szárny légellenállása is, ami miatt nő az autó sebessége.
Kanyarban – a sebesség csökkenésével – újra meredekebb szögbe áll a szárny, amin így a kanyar bevételéhez szükséges nagyobb leszorítóerő ébred.
Ezzel gyakorlatilag a McLaren is flexibilis szárnyat alkalmaz. Ez elvileg tilos a Forma–1-ben, ám a szabály csak arra vonatkozik, hogy a mérés során milyen terhelés mellett mennyit deformálódhat a szárny. Ezt minden verseny elején ellenőrzik és mivel a McLarenek rajtengedélyt kaptak, így a szárnyuk is szabályosnak minősült.
A flexibilis szárnyak terén a Red Bull a vezető, amelynek rendszerét egy éve nem tudja lemásolni egyetlen konkurens csapat sem. A Red Bull autóin nagy sebességnél az egész szárny – sőt egyes vélemények szerint az autó orra is – közelebb kerül a talajhoz. A McLaren tehát nem ezt másolta le, hanem egy másik megoldást próbált ki.
Az új első szárny Valenciában nem sok sikert hozott a csapatnak, hiszen Lewis Hamilton negyedik, Jenson Button pedig az elromlott KERS miatt csak hatodik lett. Igaz, a valenciai városi pálya teljesen egyedi karakterű, így valószínűleg a rendszer igazi vizsgája a Brit Nagydíj lesz július 10-én.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?