Már megint drágulnak az üzemanyagok

Ismét feljebb kerül a benzin és a dízel ára, utóbbié jelentősebben

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A nyári árcsökkenés után a szeptember nemcsak alacsonyabb hőmérsékletet, hanem magasabb üzemanyagárakat is hoz. Szerdán újabb drágulás jön.


Miután múlt héten, azaz szeptember első hetében kétszer is emelte az üzemanyagárakat a MOL, most szerdán is drágulás következik. Akkor 5 forinttal emeli a 95-ös benzin és 8 forinttal a gázolaj literenkénti árát az üzemanyagforgalmazó - értesült piaci forrásokból az MTI. Az emeléssel a 95-ös benzin literenkénti átlagára 347 forintra, a gázolajé 352 forintra nő. Legutóbb pénteken változtak az árak, akkor 2 forinttal emelkedett a 95-ös benzin és 4 forinttal a gázolaj literára. Múlt hét szerdán a benzin ára még csökkent, a gázolajé már nőtt, akkor egységesen 2-2 forinttal változtak az árak. Az előző héten a benzin literára így lényegében nem változott, a gázolajé 6 forinttal nőtt, s a most szerdai árváltozás is a dízeleseknek fájhat jobban.
Hirdetés
A benzin literenkénti átlagára tavaly szeptember és 2015. január között mintegy 100 forinttal csökkent, majd idén július közepéig fokozatosan több mint 70 forinttal emelkedett. Azóta csaknem 50 forinttal ismét olcsóbb lett a benzin, szerdától azonban már csak 45 forintos lesz a nyár derekán mutatkozott szinthez képesti árelőny. A gázolaj ára február eleje óta mintegy 30 forinttal lett magasabb, a nyáron több mint 40 forinttal csökkent, de most ismét emelkedni kezdett.
A csúcsárak még odébb vannak. A benzin 2012. április elején, a gázolaj 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagáruk akkor 450 forint körüli volt. Az autósok ma is jelentős, akár literenkénti 30-40 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak az egyes kutak árai között, 400 forintos literárakra ugyanakkor egyelőre a legpimaszabb helyeken sem kell számítani, de természetesen továbbra is igaz, hogy a tankolás ideje mellett annak helye is figyelmet igényel.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?