Maradhatnak a belső égésű motorok Európában!

Megszületett a megállapodás, győzött a józan ész

Szintetikus üzemanyagokkal, de 2035 után is lehet belső égésű motorral felszerelt autókat forgalmazni Európában.

Németország megállapodott az EU-val, így 2035 után is engedélyezik a belső égésű motorral felszerelt autók forgalmazását. Az EU és annak legnagyobb gazdasága korábban is vitában állt egymással a belsőégésű motoros autók 2035-re tervezett kivezetése miatt. Németország biztosítékokat kért arra vonatkozóan, hogy a határidő lejárta után is értékesíthetők lesznek a belső égésű motorral hajtott új autók, ha azok szintetikus üzemanyaggal működnek - ezt a kérést a Porsche és a német autóipar más tagjai is támogatták.
Hirdetés
"Megállapodásra jutottunk Németországgal az e-üzemanyagok jövőbeli használatáról" - közölte Frans Timmermans, az EU klímapolitikai vezetője a Twitteren. Volker Wissing német közlekedési miniszter szerint "szabad az út" a pénteken késő este elért megállapodással. "A belső égésű motorral rendelkező járműveket 2035 után is forgalomba lehet helyezni, ha kizárólag szén-dioxid-semleges üzemanyagot tankolnak" - írta Twitter-bejegyzésében. Ám a történet itt nem áll meg. Olaszország ugyanis további biztosítékokat kért, többek között arról, hogy a bioüzemanyagokat használó gépjárművek is mentességet kapjanak. "A technológiasemlegességgel kapcsolatos csatát megnyertük, ami a bioüzemanyagok elismerésének előfeltétele is" - mondta Giorgia Meloni olasz miniszterelnök pénteken újságíróknak az uniós vezetők csúcstalálkozója után."
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?