Még egy szög a kőolaj koporsójába – Hyundai Kona Electric

Mindent tud, amire vágyhatunk - Hyundai Kona Electric 64 kWh Style Edition teszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Hyundai Kona nem csak villanyautóként remek ajánlat, ha csupán autóként tekintünk rá, akkor is jó. Igaz, ára sem szerény, de ez már csak egy ilyen foci.


Tudtam, hogy jó lesz, hiszen már puszta adatai is ezt sugallták, meg aztán az első szemlekor is ígéretes volt a Hyundai Kona Electric, ami ma összességében egyedülálló ajánlat a piacon. A villanyautók körében ő az a tömegmodell, ami a legnagyobb kapacitású akkumulátort, így a legnagyobb hatótávot adja. A Nissan Leaf e+ ugyanis még nem elérhető a hazai piacon, s ha lenne, 64 kWh-ás akkumulátorával és hatótávjával akkor is alul maradna a Konával szemben, ami 64 kWh-ás akkumulátort, azzal pedig 482 (WLTP szerint 449) megtehető kilométert adhat. Persze nem alapáron, alapból ugyanis "csak" 39 kWh-ás a Kona akkumulátora, 312 (WLTP szerint 289) kilométer a hatótávja. Utóbbi sem rossz, de ha igazán teljes értékű autóra vágyunk, akkor érdemes a nagyobb akkupakkos verziót választani, amilyen a tesztautó is volt.
Hirdetés

A nagyobb akkumulátor felára 1,6 millió forint, ami korrektnek nevezhető, hiszen az alap Kona (állami támogatásos) 10,199 milliós árából adódóan a nagyobb akkus verzió 11,799 millió forint. Ráadásul nem csak nagyobb hatótávot, hanem nagyobb, 136 helyett 204 (!) lóerős teljesítményt is kapunk! Összehasonlításul a 496 kilométert ígérő Tesla Model 3 20,61 millió forintról startol. Oké, a Kona kisebb autó, mindössze 4,18 méter hosszú, de be kell valljam, nekem épp ezért szimpatikusabb. Kompaktabb, könnyebb neki parkolóhelyet találni. A crossoveres magas építésből adódóan ülései az átlagosnál magasabbra kerültek, könnyű a ki- és beszállás, s az ülések is komfortosak, valamint átlagos mérettel négy felnőtt is gond nélkül elfér benne. A csomagtere persze korlátozott, mindössze 332 literes, amivel érezhetően alul marad a Nissan Leafhez és hajszálnyit a VW e-Golfhoz mérten is (adataik itt), bár azért ekkora térrel is el lehet lenni, s támladöntéssel sík padlós, 1114 literes rakteret kapunk.
A Kona nem csupán a 64 kWh-ás akkumulátor adta "legjobb hatótávú" tömeg-villanyautó címet, jó eséllyel a legdivatosabbat is magáénak tudhatja - köszönhetően annak, hogy ma épp ez a crossover/SUV kategória megy a leginkább. A Kona Electric pedig a Hyundai szokása, pontosabban az Ioniq példája alapján egyedi arcot kapott, s kifejezetten jól is áll neki, hogy nincs felső hűtőmaszkja, csak alsó légbeömlője. Annak közepén trónol a távolságtartós tempomat és a gyalogosfelismerős automatikus vészfékrendszer szenzora, ugyanis ilyen is van benne, legalábbis a tesztelt Style Edition kivitelben, ami a középső, s talán a leginkább ajánlható szint. Itt ugyanis már (extra érzékeny) holttérfigyelőt, félbőr üléseket és elektromosan behajtható külső tükröket is kapunk head-up display-en és első parkolóradaron, valamint az említett, a bázismodellben még nem szereplő biztonsági extrákon túl. Amúgy mindegyik Kona Electric elég jól, többek közt aktív sávtartóval, 17 colos alufelnivel, kulcs nélküli nyitással és indítással, LED fényszórókkal, tolatóradarral, de még 8 colos, Apple CarPlay és Android Auto kompatibilis, navigációs, tolatókamerás központi érintőkijelzővel is ellátott.
A csúcs Kona bőrülése nem csupán fűthető, szellőztethető is, továbbá abban már hőszivattyús a klímaberendezés, az alsó két ellátmánynál azonban nem. Ezeknél tehát - ha nem is vészes mértékű - de szemmel látható hatótáv-vesztést jelent, ha bekapcsoljuk az amúgy természetesen automata, hiszen elektromos légkondicionálót. Hogy ne kelljen túl sokszor, abban ülés- és kormánykerékfűtés is segít, a klíma pedig tud csupán a sofőrre optimalizáltan dolgozni. A normálnál magasabb építésmódból adódóan a sebességválasztás még inkább befolyásolja a fogyasztást. Míg a gyári vegyes fogyasztási érték 14,3 kWh/100 km, országúton nekem télen is sikerült 13,2 kWh-t hozni, autópályázással persze már 17,8 kWh/100 km adódott. Viszont a 300 kilométeres hatótáv még autópályán, 130 km/óra körüli tempóval is megvan (persze esőben a magasabb közegellenállás miatt nem lesz meg...), de országúton simán hozható a 450 kilométeres érték is.
Óriási kérdés természetesen a tölthetőség egy ilyen kapacitású, 64 kWh-ás akkumulátornál, hiszen ezt konnektorról feltölteni két teljes napba tellene. Viszont tegyük hozzá: ritkán merítjük le teljesen, ezért a bár kissé szerény, 7,2 kW-os fedélzeti töltővel adódó 9,5 órás Type2-es töltést sem feltétlenül 9,5 órásnak kell venni, hanem azzal kell számolni, hogy Type2-ről egy óra alatt nagyjából 7 kW, azaz 50 kilométernyi hatótáv táplálható be. DC villámtöltésből CCS csatlakozón keresztül 50 és 100 kW-osat is képes fogadni a Kona, utóbbi azonban hazánkban még nincs, az 50-essel pedig 75 perc alatti 80%-osra tölthetőséget mondanak. Bevallom utóbbit, nem próbáltam, ezzel az akkukapacitással ugyanis bőven elég volt két Type2-es töltés, még úgy is, hogy egyszer sem töltöttem teljesen tele az akkumulátort.
A hatótáv tehát pipa, de a Konának csak az egyik ütőkártyája a korrekt hatótáv, s mellette minden egyéb jellemzőjével is kompromisszummentes. Korrektül néz ki, korrektül kidolgozott, a padlóba épített lítium-ion polimer akkumulátora miatt tömegközéppontja alacsony, ami nagyon jót tesz útfogásának és stabilitásának, ugyanakkor a hazai utakon talán még fontosabb, hogy az elöl MacPherson, hátul multilnik futóművel a rugózási kényelem is meglepően jó. Ebben nyilván szerepet játszik az is, hogy a 17 colos, speciális felnikre nem túl peres, 215/55-ös abroncsok kerülnek. A rugózáson túl a kormányzás is korrekt, persze szintetikus, a kormánykerék pontosan 2,5 fordulatot ír végállásai között, a 10,6 méteres fordulókör-átmérő pedig abszolút vállalható.
A 204 lóerős villanymotor elég brutális, 7,6 másodperces 100-as sprintet ad, erejét jelzi, hogy még 50 km/óra felett is képes elkapartatni a hajtott első kerekeket. Igen, ez sajnos hátrány is: ilyen teljesítmény csupán fronthajtással már nemigen kiautózható, de egy-egy előzésnél azért jól jöhet az erő, amivel már-már teslás módon lehet meglepni az utasokat és a többi közlekedőt is, akik nálunk persze minduntalan le kívánják hagyni a zöldrendszámosokat, még akkor is, ha kisebb teljesítményű autóval pöfögnek.
A Kona Electric nagyon jó univerzális autó lett. Nyilván nem azoknak szól, akik naponta 5-600 kilométert autópályáznak, de aki heti szinten nem megy 4-5 száz kilométernél többet, az még akkor is kényelmesen használhatja, ha saját otthonában nem tudja tölteni, hiszen heti egy villám- vagy gyorstöltés beiktatásával meglesz a kellő hatótáv. A Kona Electric tudásához, megjelenéséhez, hatótávjához és teljesítményéhez mérten jól árazott, persze nem olcsó. Viszont annyira jó villanyautó, hogy tudásával talán arra is ügyesen rámutat, hogy a Hyundai-nál is ott van Kona Electric 8,9 milliótól, a Renault-nál a Zoe 8,1 milliótól, s azok szintén korrekt, megfontolandó ajánlatok, helyi emissziómentes üzemmel, a városi rövid távú használatra a leginkább ajánlhatóan. A Kona pedig mind közül a legkevésbé kompromisszumot követelő, persze a legdrágább is.
Értékelés
Pozitív
Jó menetdinamika, kényelmes rugózás, stabil útfogás, felszereltség, hatótáv
Negatív
Nem túl gyors tölthetőség, autópályatempónál magas fogyasztás, hőszívattyús klíma csak a csúcsverziónál jár
Árak
Tesztmodell alapára
12 699 000 Ft (2019.03.04.)
Tesztautó ára
12 844 000 Ft (2019.03.04.)
Műszaki adatok
Teljesítmény:
150 kW (204 LE)
Nyomaték:
395 Nm
Gyorsulás 100 km/h-ra:
7.60 s
Végsebesség:
167 km/h
Méretek
Hosszúság:
4180 mm
Szélesség:
1800 mm
Magasság:
1570 mm
Saját tömeg:
1685 kg
Össztömeg:
1910 kg
Tengelytáv:
2600 mm
Karosszéria-kivitel:
crossover
Csomagtér:
332 l
Motor és váltó
Motor:
Elektromos
Sebességváltó:
irányváltó
Nyomaték:
395 Nm
Teljesítmény:
150 kW (204 LE)
Menetteljesítmény
Végsebesség:
167 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
7.60 s
Menetzaj
Menetzaj 50 km/óránál:
54 dB(A)
Menetzaj 90 km/óránál:
64 dB(A)
Menetzaj 130 km/óránál:
66 dB(A)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2019.03.04. at 08:46
  Permalink

  Teszem hozzá, ha a szalonban is sikerül még belealkudni, akkor már jobban megéri mint a benzines társa. Nincs benne; önindító, generátor, kettőstömegű, turbófeltöltő, nem kell kenőanyagra költeni, nincs üzemanyag, talán még a féktárcsák és a fékbetétek is kihúzzák 10+ évig, mert regeneratív a fékezés.

  • 2019.03.04. at 12:17
   Permalink

   Viszont van benne akku, inverter, és egy csomó más drága elektronika amiről még nem is tudunk, hogy van éppúgy mint 20 éve amikor azt sem tudtuk hogy mi az a kettőstömegű. Ne legyenek kétségek hogy bármi ami drága az IS elromlik. A számítógépek is el tudnak romlani az akkuk meg pláne.

   • 2019.03.04. at 13:03
    Permalink

    Számítógépek a hagyományos meghajtású járművekben is vannak. Indítóakkumulátor is.
    Az akkupakkokra pedig általában több évben meghatározott garanciát szoktak adni.
    Persze, elromolni bármi elromolhat, ami egy vasgolyónál bonyolultabb szerkezet, azonban a jóval kevesebb mozgó alkatrész miatt mindennek mégis kisebb az esélye, mint egy mai dízel autónak, amely a modernebbek közül bonyolultságban már-már veri az elektromosat.

 • 2019.03.04. at 15:48
  Permalink

  Ha fele ennyibe kerülne, azonnal vennék is egyet. Még ha fizetni kellene is a villanyért is megérné használni, addig mindenképpen, amíg az autózásra szánt villanyra is lesz jövedéki adó. Onnantól kicsit más lesz a matek, már csak az a kérdés, mikortól.

 • 2019.03.05. at 16:17
  Permalink

  Nyilván ilyesmi a jövő. Csak az indulásnál kell kicsengetni azt a 3-4 millió árkülönbözetet, amit a benzines autódra fordíthatsz addig, amíg ki nem tiltják azokat (úgy 10-20 év múlva).

 • 2019.03.06. at 15:07
  Permalink

  Sajnos tavaly év végén pontosan 1 millió forinttal emelte meg az importőr a Kona Electric árakat, újságíróként én feltettem volna a kérdést, hogy milyen megfontolásból. Természetesen annyit kérnek az autóért, amennyit tudnak, csak a forintra kerek milliós áremelés visszatetsző kicsit : nyilvánvalóan nem költségalapú volt az árképzés.

Vélemény, hozzászólás?