Még úgy is nőhet a benzin ára, hogy arra most ok sincs igazán

Tovább drágulhat a benzin

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Múlt héten két alkalommal is emelkedett a benzin ára, a hétfői 7 és a szerdai 3 forintos drágulást újabb követheti a jövő héten.

Meglepetést hozott január utolsó hete az üzemanyagárak alakulása kapcsán. Nem azért, mert ismét felfele kúsztak, hanem azért, mert hétfőn bejelentette a Mol, hogy január végétől hetente kétszer is korrigálhat az árakon, s február első napján, január 30-i bejelentéssel élt is ezen lehetőséggel. Miután hétfőn 7 forinttal ment feljebb a 95-ös, 2-vel a gázolaj ára, pénteken újabb 3 forinttal drágult a 95-ös, így az összességében 10 forinttal kerül most többe, mint egy héttel ezelőtt.
Miután a Mol szerdán már korrigált az üzemanyagárakon, a jövő heti árváltozást - elvileg - csak a hét második felében tapasztalt nemzetközi áralakulás kellene befolyásolja. Az pedig nem volt komoly, a benzin nemzetközi jegyzésára 1,9, a gázolajé 1,4 százalékkal ment feljebb - dollárban. Közben pedig a forint 1,8 százalékkal erősödött a dollárhoz képest. A gázolaj tehát 0,4 százalékkal olcsóbban, a benzin pedig mindössze 0,1 százalékkal drágábban szerezhető be. Utóbbi alapján nem várhatnánk üzemanyagár-változást a következő héten, ám a Mol szerdán állítólag nem emelt olyan mértékben, mint amennyit az addigi változások indokoltak volna. Így aztán az és a hét második felében tapasztalt 0,1 százalékos - forintos - áremelkedés a kutakra is továbbgyűrűzhet, s ott újabb 3 forinttal, átlagosan literenként 430 forintra emelheti a 95-ös árát, miközben a benzinnel - jelenleg - egyező áron, 427 forintért kapható gázolaj ármódosítása nem várható.
Hirdetés

Döntés szokás szerint hétfőn esedékes, ha lesz drágulás, az szerdától lép majd életbe, amikor ugyebár újabb, péntektől érvényes ármódosítást jelenthet majd be a Mol. Marad közben, hogy az egyes töltőállomások árai között akár literenkénti 30-40 forintos eltérések is lehetségesek, így leginkább azokra érdemes figyelni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 07:44
  Permalink

  tessék kiválasztani egy referencia árat és árfolyamot, majd Excelben ábrázolni a változást és ne jönni tisztelt cikkíró ilyen faszsággal, hogy: “ám a Mol szerdán állítólag nem emelt olyan mértékben, mint amennyit az addigi változások indokoltak volna” . Lófaszt, tessék számolni. Vagy ne írjuk le.

  Különben úgy járunk mint az a gyömrői MOL benzinkutas aki kedd reggel spontán megemeli egy forinttal az árat, hogy szerda hajnalban a hivatalos kettővel csökkenthesse. Így aztán leshetjük, hogy a benzinárak, kvázi infláció is normalizálódjék.

  Hol van tőlünk Balkán ? Jórreggelt kapitalizmus az átbas…ok országában.

 • 2017.10.30. at 07:44
  Permalink

  Ez egy minősíthetetlen banda ez a mol-nulla,mivel csak a hatalmas nyereségekre hajtanak és semmi mást nem vesznek figyelembe,ami rettenetesen felháborító és uninteligens mozdulat!! Európában csak ott ungarnban kaszálják az embereket a mol-banda,hogy minél többet kaszálhassanak a tényleges világárakkal szemben! Ez egyszerűen felháborító és becstelen megoldás a mol-bandától!
  LADISZLAO MOERG IN Malmö !!

Vélemény, hozzászólás?