Megbírságolták a Fordot Ausztráliában a Mustang Mach 1 miatt

Egymilliárd forintnyi összegért kompenzálták a Ford Mustang Mach 1 vevőit, mégis bírságot kaptak

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Valótlan dolgokat állított a Ford ausztráliai részlege a Mustang Mach 1-ről, ezért többféle módon is kárpótolják a vásárlókat, illetve bírságot is kell fizetniük.

A Drive.com.au hírportál számolt be a Ford ausztráliai részlegének bakijáról. A Mustang Mach 1 marketinganyagaiban valótlan információkat állítottak a modell felszereltségéről a 2020 októbere és 2021 áprilisa között terjesztett brosúrákban. Többek között úgy hirdették a Mustang különkiadását, hogy van benne hátsó parkolóradar, LED-es ködlámpa, Mustang Mach 1 feliratos padlószőnyeg, illetve hangulatvilágítás az ajtózsebekben - ezek közül viszont egyik sem található meg a szigetországban értékesített autókban. Sőt, a távolságtartó tempomat helyett is csak egyszerű tempomat került a Mach 1-ekbe. Ezek talán nem sok vásárlót zavartak volna, viszont problémásabb, hogy a reklámanyagok szerint Torsen önzáró differenciálmű is jár a kocsihoz, pedig az ausztrál vásárlók ezt sem kaptak.
Hirdetés
A vásárlók a Fordnak és az ausztrál fogyasztóvédelemnek is panaszkodtak, az autógyártó pedig már tett is lépéseket korábban a vásárlók kárpótlására. Például 3 évnyi ingyen szervizt és egy pályanapos élményt is kínáltak nekik, aztán majdnem 1,3 millió forintnyi pénzösszeget is felajánlottak minden vevőnek, illetve az autó teljes áron történő visszavásárlását. Mindezek összesen körülbelül egymilliárd forintba kerülhettek az autógyártónak, bár hivatalos összeget ők nem közöltek. A fogyasztóvédelem így nyilatkozott az esetről: "A Ford Mustang Mach 1 teljesítményével kapcsolatos tulajdonságok fontos tényezők az eladhatóságát tekintve, ezek az állítások tehát meggyőzhettek néhány vásárlót a Mach 1 megvételéről, akik ezek hiányában esetleg más modellt vásárolhattak volna." Áprilisban a Ford kijavította a reklámanyagok információtartalmát, de a fent említett kompenzáción kívül a fogyasztóvédelem még egy bő 12,5 millió forintos bírságot is kiszabott az autógyártóra. A Ford elismerte a hibát és bocsánatot kért érte. Elmondásuk szerint a jobb- és balkormányos modellek között gyakran előfordulnak felszereltségbeli különbségek, amit figyelembe kellett volna venniük a reklámanyagok készítésekor.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?