Mi mindent árulhat el egy alvázszám? Mutatjuk!

Már az autó megtekintése előtt okosabb leszel, ha lekérdezed a múltját!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nyilván az állapot számít leginkább egy használt autó vásárlásakor, azt viszont a múltja fogja meghatározni. Utóbbiról már a hirdető megkérdezése nélkül, független forrásból is sokat megtudhatunk.

Alapszabály, hogy egy autóról akkor tudhatjuk meg a legtöbbet, ha azt átvizsgáltatjuk - lehetőség szerint egy, a hirdetőtől független és az adott autótípust jól ismerő szervizben. Viszont nyilvánvaló az is, hogy hosszú út vezethet addig, amíg eljutunk egy olyan példányig, ami valóban érdemes egy átvizsgálásra. Még akkor sincs könnyű dolgunk, ha a közelünkben van a kiszemelt autó, hiszen az idő pénz, pláne az egy profi átvizsgálás. Így elsőre jellemzően marad a telefonos érdeklődés, aminél persze ugyanúgy csak az eladó szájából fogjuk hallani az autó jellemzőit, ahogyan a hirdetésben is az ő leírását látjuk. Van azonban olyan információbázis, amire érdemes hagyatkozni, hiszen az az eladótól független adatokat mutat.
Hirdetés
Ráadásul nem is egy ilyen létezik, a magyarorszag.hu oldalról ügyfélkapu regisztrációval elérhető Jármű Szolgáltatási Platform ráadásul ingyenes is, ám csak a hazánkban rögzített adatokat mutatja: az autó műszakai paraméterein túl a műszaki vizsgákon és az eredetiségvizsgákon rögzített óraállások és fotók, valamint a 2019 januárja utáni KGFB események mellett. Na persze utóbbiakról sem ad túl sok részletet, csupán azt, hogy károkozóként vagy károsultként volt érintett, de azt nem fogjuk megtudni, hogy milyen mértékű balesetben. Ráadásul az évente százezres nagyságrendben importált külföldi használt autók a hazai adatbázisban tiszta lappal indulnak - az óraállások kapcsán is. A fentiek alapján könnyű belátni, hogy érdemes a fizetős és nemzetközi adatbázissal dolgozó CarVertical rendszerét igénybe venni, ami ráadásul a Használtautó.hu rendszerében alvázszámmal hirdetett modelleknél egyetlen kattintással elérhető. A lekérdezés jelenleg listaáron 5399 forintba kerül, de további 10% kedvezmény bárki számára elérhető, aki feliratkozik a cég hírlevelére (amiről aztán persze akár le is lehet iratkozni...). Mi mindent tudunk meg ebből? Elég sokat!
Hirdetés
Az autó teljes élettörténetét, az első forgalomba helyezés dátumával és annak országszintű helyével. Ha átkerült másik országba, arról ugyanúgy kerül bejegyzés a rendszerbe, ahogyan a márkaszervizes karbantartásokról, javításokról és a biztosítási eseményekről, magyarán a sérülésekről is. Ugyanígy kiderül, ha egy autó lopott vagy egyéb okból körözött, továbbá a rögzített kilométeróra-állások is (országtól függetlenül) végigkövethetők, vagy az is, ha azt taxiként használták. A CarVertical rendszeréből továbbá azt is láthatjuk, hogy milyen extrák kerültek gyárilag az autóba, így ki tudjuk szűrni, ha a hirdetés egyebeket is említ, de a rendszer felhívja a figyelmünket a típushibákra is, továbbá megmutatja, hogy az adott modellen mely helyeken találhatjuk meg az alvázszámot, ami természetesen kivétel nélkül ellenőrzendő is. Igaz, utóbbit az eredetiségvizsgálaton is megteszik, ami ugyanúgy elvégzendő vásárlás előtt, mint a modell átvizsgáltatása, utóbbiak előtt azonban érdemes megejteni a CarVertical lekérdezést, amihez el sem kell mennünk megtekinteni az autót. Akár otthonunkból vagy telefonunkról bárhonnan megtehetjük, ha egy autó a hirdetése alapján már szimpatikus, de valódiságáról meggyőződnénk még a személyes megtekintés előtt. Így valójában pénz spórolunk, hiszen időnket és az útiköltséget is beleszámolva egy személyes megtekintés már biztosan többe fog kerülni, mint az online lekérdezés.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2020.11.02. at 11:38
    Permalink

    6.900,-forintért lekérdeztem egy megvenni kívánt autó adatait a Carverticalon. Hatalmas csalódás!
    Mármint az oldal, mert EGYETLEN KONKRÉT ADATOT, VAGY FÉNYKÉPET SEM KAPTAM, csak “Nem találtunk bejegyzéseket” és hasonló “információkat” soroltak. KAMU oldal!!!

Vélemény, hozzászólás?