Minden tizedik Opelt magyar motor hajt

Elkészült a nyolcmilliomodik hazai Opel motor Szentgotthárdon

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Idén is talált néhány jubileumot a GM, a konszern 500 millió autója mellé elkészült a nyolcmilliomodik szentgotthárdi motor, a termelés tovább bővül.

Öt pontban:
  1. Gyári ünnepség Szentgotthárdon Peter Küspert Opel alelnök részvételével
  2. A nyolcmilliomodik motor egy új 1.4-es turbó az új Opel Astrába
  3. Idén már 580 ezer motor készül Szentgotthárdon
  4. Már 1500 fő a létszám, és növekszik
  5. Az Opel a térség motorja


Új jubileumhoz ért a szentgotthárdi Opel gyár, amit a gyári ünnepségen V. Németh Zsolt államtitkár joggal a térség motorjaként nevezett. Míg 25 évvel ezelőtt sorra zártak be az üzemek, a helyieknek és a környékbelieknek az Opel jelentette a reményt és teremtett munkahelyeket. A dolgozók azóta is hálásak, s az átlagosnál szerényebb fluktuáció mellett termelnek a vasi üzemben, ahol igaz barátunk, az első Astra is készült. Leginkább persze motorgyártóként jelentős a nemrégiben a világon egyedülálló, 500 milliomodik autós jubileumához ért GM életében a magyar üzem. Nem csak Opelekbe, amerikai és koreai autókba is kerülnek innen motorok, de az eddig gyártott 68 millió Opel egészét nézve is igaz az, hogy minden tizedik villámosban magyar motor található, s ez nem szerény szám ahhoz mérten, hogy az üzem még csak 23 éve termel.
A nyolcmilliomodik motor az elsőként az új Astra K kínálatába bekerülő 1,4 literes, közvetlen befecskendezésű turbós, négyhengeres benzines. A legújabb hajtómű ugyanúgy a 700 millió eurós beruházással felépített, ultramodern Flex motorgyárban készül, mint az Astrába, Insigniába, Zafira Tourerbe, Cascadába is szerelt 1.6-os (170 és 200 lóerős), valamint a tavaly a Corsában debütált 1,0 literes, háromhengeres, ugyancsak turbós és direktbefecskendezésű benzinesek és az 1.6 CDTI dízelek. A Flex üzem mellett változatlanul megy a korábbi, Family I motorcsalád 1.6-os és 1.8-as benzineseinek gyártása, valamint a hengerfej-termelés is Szentgotthárdon. Tavaly 380 ezer motor készült az üzemben, idén már 580 ezer fog, a termelés ugyanis továbbra is felfelé fut, s a 2010-ben még 600, ma már 1500 főt foglalkoztató üzem ma is keres mintegy száz szakképzet dolgozót. Természetesen a képzéshez is hozzájárul az Opel, már épül az üzem mellett a 2017-ben átadandó, 1,7 millió eurós beruházással életre hívott kompetenciaközpont. A flex gyár egyébként annak ellenére jelentősen emberi munkaerőn alapuló, hogy modern. A flexibilitás ugyanis épp a jelentős emberi munkaerő miatt tartható fenn.
A folyamatosan fejlődő Flex gyárban a nyári átállás után 66-ról 49 másodpercre csökken az ütemidő, ilyen időközönként jönnek ki a motorok, ősztől már 20 különböző variáns készül Szentgotthárdon. Hogy a nyolcmilliomodik motor nem csak itthon érdekes, azt jelzi, hogy a gyári ünnepségre Peter Küspert, az Opel alelnöke is eljött. Elárulta, hogy az Opel újdonságok sorával jelentkezik a közeljövőben, 2018-ig 27 új modell és 17 új motor kerül a piacra és a motorújdonságok többsége Szentgotthárdon készül majd, miként az új Astra teljes motorpalettája is hazai.
Hirdetés

Az Opel és Magyarország rózsás viszonyát jelzi, hogy az elmúlt 24 évben az Opel mindig is a legnépszerűbb márkák között volt, s idén ötödik éve töretlenül a legkelendőbb személyautó, e márka modelljeiből fut a legtöbb útjainkon. A márka piacrésze hazánkban a legnagyobb, 10% feletti. Az Opel hazájában, Németországban is szeretné elérni a 10%-os piacrészt a közeljövőben, az EU átlagában pedig 8% a cél 2022-re, természetesen a profittermelés növelése mellett.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 16:39
    Permalink

    Az első Opel Astrát 1992 március 13-án vezette le Antal József miniszterelnök a gyártósorról. Ezt a dátumot azért illene egy autós portálnál számon tartani és a kép alá helyesen odaírni.

Vélemény, hozzászólás?