Mire figyeljünk télen autópályán?

Téli „Autópálya-kisokos” az ORFK OBB ajánlásaival

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az ORFK-nak is érdeke, hogy minél kevesebb baleset adódjon, ezért nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre. Szerintünk is fontos!

Komolyabb mértékben január 2-án autópályáztam utoljára, s tapasztaltam persze, hogy nem elég, hogy a már a Budaörsi M1/M7 kivezetőre is szükséges új e-matrica a rendszer indulásakor nehezen volt beszerezhető, az sincs rendesen jelölve, hogy honnan lesz fizetős, honnan milyen matrica szükséges. Ennek kapcsán persze hőbörögtem már, viszont azon még nem, hogy milyen marhára felelőtlenül autózik a legtöbb sofőr. Előre lehetett tudni, hogy az esti órákban akár ónos eső is várható (ajánlott ugyebár a várható időjárási viszonyokról előre tájékozódni...), s valóban így is lett. Haza is akartam érni még sötétedés előtt, aztán az élet átírta a tervemet. Teljes véletlenségből összefutottunk barátainkkal, elütöttük az időt. Délután ötkor, már sötétben indultunk haza a Balatonról. Székesfehérvár környékén meg is jött az eső, ami ugyan nem fagyott rá a fűtött autó szélvédőjére, de közben egyrészt láttam, hogy -1 Celsius fok a hőmérséklet, s az autó sem volt olyan megszokottan stabil, mint amihez szoktam az újszerű - tavalyi téligumi-tesztünk után vásárolt - Firestone Winterhwak 3 abroncsokon. Viszont úgy éreztem, hogy mindez, mármint a csúszós út rajtam kívül alig tűnik fel másnak.
Hirdetés

Télen egyaránt fontos a megfelelő téli gumiabroncs, a fényszóróhasználat és az útviszonyoknak megfelelő sebességválasztás. Nem kell feltétlenül 130 km/órával menni az autópályán - erre figyelmeztet az ORFK OBB plakátja Télen egyaránt fontos a megfelelő téli gumiabroncs, a fényszóróhasználat és az útviszonyoknak megfelelő sebességválasztás. Nem kell feltétlenül 130 km/órával menni az autópályán - erre figyelmeztet az ORFK OBB plakátja

Hahó, emberek, hát nem hallottatok a relatív gyorshajtásról? Szerintem magam is azt tettem a 115 km/óra környéki tempómmal, közben pedig talán az egyik leglassabb voltam a pályán. A többieknek mind ennyivel jobb abroncsa lenne, idei tesztünk alapján mindenki megvette már a Goodyear UG9-est? Én örülnék a legjobban, de talán nem, csak ugyanúgy nem izgat a biztonság senkit, ahogyan a látni és látszani alapelv. Délelőtt lefelé még azon hőbörögtem és kapcsolgattam a ködzárót egy engem épp kamionelőzés közben letoló szürkeszínű, koros, de csillagos limuzin sofőrjének, hogy legyen már szíves felkapcsolni a tompított fényszórót. Nem értette, aztán miután végre kimentem előle (ritka mód a leelőzött számára is biztonságos követési távolságot hagyva), villogtam neki még vagy tucatnyit. És a végén képzeletben tapsolhattam, azon ritka kivételek közé tartozott, aki megértette a jelzésem.
Emberek, tényleg botrányosan sok fölösleges baleseti helyzetet teremtünk az utakon! A jobbra tarts (főként három sáv esetén), iszonyatosan nem megy, az előzés utáni biztonságos követési távolságot hagyó, nedves úton a leelőzöttet nem agyonfröcsögő visszatérés szintén nem. És igen, nappal is kell fényszóró, meg még van egy csomó okosság, ami természetesnek tűnhet, de a közlekedést elnézve nagyon nem az. Lécci, lécci, olvassátok át, fogadjátok meg az ORFK OBB Téli Autópálya-kisokosának tanácsait! Érdemes! Nem azért, hogy ne kapjatok bírságot, hanem azért, hogy tovább éljetek, lehessetek a családotokkal boldogságban!
Milyen tanácsokat ad az ORFK a téli autópályázáshoz? Téli „Autópálya-kisokos”
Hogyan közlekedjünk a gyorsforgalmi utakon a téli hónapokban? Melyek azok a legfőbb szabályok és hasznos tudnivalók, melyeket érdemes tudni és megtartani, amennyiben télen autózunk? Ezekre a kérdésekre ad választ az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiadványa, az „Autópálya kisokos”.
Legfontosabb az autó téli közlekedésre felkészítése (megfelelő állapotú akkumulátor, világítás, fékrendszer, gumiabroncsok, ablaktörlő lapátok stb.). A fagyálló ablakmosó, valamint a jégkaparó ugyancsak elmaradhatatlan kelléknek számít ilyenkor. Mivel hosszabb menetidőre, lassabb haladási sebességre számíthatunk, ajánlott teletankolt járművel útnak indulni, illetve takarót, meleg italt, élelmiszert, s ha szükséges, gyógyszert vinni.
A téli gumiabroncsok előnyeit sokszor citált gumitesztünk után talán már szükségtelen említeni, de az észlelhetőség biztosítása hasonlóan fontos. Amennyiben műszaki hiba, vagy egyéb ok miatt, ha csak rövid időre is elhagynánk a járművet, mindig viseljük a fényvisszaverő mellényt, abból tartsunk az utasok számának megfelelő mennyiségűt az utastérben. Műszaki hiba vagy baleset esetén az autópálya szalagkorlátja mögött várjuk a segítséget, de természetesen a vészvillogó bekapcsolásával és az elakadásjelző háromszög kihelyezésével biztosítsuk autónk láthatóságát is.
A téli időszakban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a fényszórókat, ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. A fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor rendszeresen kell tisztítani, ellenőrizni. Ugyanakkor a rosszabb látási viszonyok miatt fontos a nagyobb követési távolság megtartása és lassabban kell vezetni, így kisebb a baleset bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.
Erősen csapadékos úton az előzést különösen meg kell fontolni. Amennyiben az előzés feltételei adottak, még a manőver megkezdése előtt kapcsoljuk be az ablaktörlőt, mert a megelőzendő jármű mellett elhaladáskor - különösen tehergépkocsik esetében - latyak kerülhet a szélvédőre, lehetetlenné téve a kilátást.
Az alábbi linkről letölthető „Autópálya kisokos” az előzőeken túl egyéb hasznos tanácsokat is ad, például felhívja a figyelmet az úgynevezett trükkös lopások veszélyeire, tanácsokat ad műszaki hiba esetére, továbbá közérdekű tudnivalók mellett ismerteti a segélykérő telefonszámokat és az autópályamérnökségek elérhetőségét is.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 22:58
  Permalink

  Egyrészt nem értek egyet azzal, hogy a közlekedést 100% hülyebiztossá kell vagy egyáltalán lehet tenni. Láttatok ti már villanyrezsót? Balesetek százainak tudna forrása lenni, aztán mégsem adunk ki hetente rezsó kisokost…
  Másrészt pedig hiába tartja be ezeket valaki, van 3 extra kanna benzinje, állófűtés, szögesgumi meg egy komplett McDonalds a kesztyűtartóban ha az illető nem tanult meg vezetni. Tessék megtanulni vezetni. A szőr feláll a hátamon attól, amikor valakinek csak 1 pillanatra jelez az ABS és már sikítozik meg két lábbal tapossa a féket. Téli vezetést, különösen a csúszások korrekcióját csak télen és csak csúszva lehet megtanulni.
  És könyörgöm, ha valaki már attól bepisil félelmében, hogy az üres tesco parkolóban 5 km/h-nál direkt megcsúsztat 20 centit az autón azt az Úr Isten nevében kérem menjen villamossal, mert a hülyeség nem menti fel a gyilkosság alól.

 • 2017.10.28. at 22:58
  Permalink

  Mint írtam nem mindig látható, mert egy folyamatosan nedves útnál valóban szinte észrevehetetlen a jeges útszakasz.
  Viszont a száraz út után a páralecsapódástól sötétebb lesz az útfelület.
  A jégnél csilloghat az útfelület stb. Hadd ne magyarázzam!

 • 2017.10.28. at 22:58
  Permalink

  Igazad van, ha figyelmeztetnek, az sosem gond (főleg pár analfabétának), de sajna tapasztalat, hogy ha kinn van valami figyelmeztetés, de szerencsére nincs gond, akkor meg azok hőbörög a sok egysejtű, hogy “minek ez a tábla, amikor nincs is semmi” (meg ugye télen azért jó lenne a téligumi….)

 • 2017.10.28. at 22:58
  Permalink

  Emlékszem, ott is mindenki hülye volt csak annak semmi köze ehhez. Én csak kib*szott figyelmeztetést hiányoltam, amit ki szoktak tenni útépítés előtt, sor előtt, minden előtt. Ennyi. Talán a jeges szakasz elé is elfért volna. Egy külföldinek meg hiába magyarázod, hogy magyar médiában ez téma volt…

 • 2017.10.28. at 22:58
  Permalink

  A legjobb az, amikor az út nedves (vagy már fel is száradt), de az út szélén még van hó, akkor a sok remek sofőr egyből benyomja a boxutca-gombot, és 50-60 km/h a max 😀

 • 2017.10.28. at 22:58
  Permalink

  Azért ne nézzünk már mindenkit hülyének…esetleg a médiában meg is jelenik az, hogy egy-egy régióban ónos eső várható, az sem jelenti azt, hogy ott 100%-osan, minden úton jegesedés lesz, és esetleg a szomszédos régióban pedig nem..,amúgy meg emlékszel 2013.03.14-re? Előtte kb 3-4 nappal megjósolták, hogy kurva világ leszne induljon útnak senki, aki meg esetleg mégis elindul, annál legyen kaja, pia, takaró, stb; legyen majdnem tele a tank….és hányan nem fogadták meg ezt?

 • 2017.10.28. at 22:58
  Permalink

  Az út felületén nyilván nem mindig, de gyakran lehet látni a változást.
  Látni kell nem csak nézni.
  Gyanús változó útfelületen én is mindig ráfékezek, hogy érzékeljem a tapadás esetleges változását.
  Az viszont bosszant, amikor indok nélkül vonatoznak egymás seggében 40-nel, mert sötét van és az mondták a rádióban, hogy csúszni fog az út. Aztán mégsem csúszik. Esetleg leesett 5cm hó és akkor sokan szintén átváltanak csiga üzemmódba. Ha valakinek nincs megfelelően felkészítve az autója a téli útviszonyokra, akkor az maradjon otthon és ne tartsa fel azt aki normálisan szeretne haladni!

 • 2017.10.28. at 22:58
  Permalink

  Tehát aki elfelejti megnézni az időjárás jelentést, az nem ér semmit. Temetés azért járhat neki? Amúgy ónos esőről volt szó, egyáltalán nem látszik az úton.

 • 2017.10.28. at 22:58
  Permalink

  Hát nem igazán értek veled egyet…ha nem figyelmeztetnek, akkor lehet menni ész nélkül? Ha én látom, hogy jeges, csúszós az út, akkor lassítok, függetlenül attól, hogy volt-e valami figyelmeztetés vagy sem (persze sosem árt a tájékoztatás, ez igaz), jó lenne már felnőni, nem mindig mástól várni a megoldást….

 • 2017.10.28. at 22:58
  Permalink

  Ne húzd fel magad, a közlekedők nagy része ilyen…guruljon az autó a többi nem lényeg, érdemes megnézni, hogy hóesésben mennyien közlekednek úgy, hogy a szélvédő valamennyire letakarítva, de a lámpák, index, féklámpa nem is látszik…nekiindulnak narancs, piros riasztásban 5 L üzemanyaggal, kaja, pia semmi…a közlekedésben rész vevők cca 50-60%-a alkalmatlan a közlekedésre…

 • 2017.10.28. at 22:58
  Permalink

  Én is 2-án jöttem haza, csak éppen az M3-on. Érdekes volt, hogy a várható ónos eső ellenére tényleg mindenki a szokásos sebességgel halad, én is felvettem a tempót de mikor nem volt mögöttem senki, néha belefékeztem, hogy érezzem megvan-e még a tapadás:D Aztán jött a szar, Debrecen előtt kb 100-120 kilométerre letereltek (ott már a lehajtóra is nehéz volt kikormányozni az autót a jégen, többen rácsúsztak a terelő bójákra) rádióban hallgatom, hogy három baleset is van, egy halott, M3 lezárva. Onnan tükör jégen haza 30km/h átlagsebességgel, élmény volt, 8 árokba csúszott autó után már nem számoltam a 33-as úton. Biztos nem lehetett volna alásózni, nem is akarom felhozni az osztrák példát akiknek ez sikerült, de ha már megelőzésről szól a cikk, nem lehetett volna kirakni egy táblát? Aki nem hallgat rádiót az már csak a szalagkorláton jött rá, hogy jeges az út. Ezer módja van, hogy figyelmeztessenek bármire a pályán, ez most kimaradt a nagy megelőzésről papolásban kimaradt mind az ORFK és a pályakezelő részéről, sokan becsúszkáltak egy benzinkútra és órákig ott csöveztek, de egy ember szinte biztos ezek hiánya miatt halt meg. „Autópálya-kisokos” visszaküldve a feladónak…

Vélemény, hozzászólás?