Mr. Dakar 11. sikere, minden magyar a célban

Megvédte címét a Mini a Dakar-ralin

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az autósoknál ismét papírforma Mini-sikert hozott az ötödik dél-amerikai Dakar-rali. A magyar-magyar csapatok mindegyike elért a santiagói célig.


A 34. Dakar-rali, az ötödik dél-amerikai kiadás újra X-Raid Mini-sikerrel ért véget, már ami az autósokat illeti, és megint Peterhansel nyert, akinek ez már a 11. győzelme (ebből hatot motorral ért el). Az Al-Attiyah-féle buggyk kiesésével voltaképp senki nem veszélyeztette elsőségét (a hummeres Gordon is korán elvesztette esélyét) - Mr. Dakar ezzel a diadallal immár egyedül vezeti az autós győztesek örökranglistáját.A motorosoknál ha nem is könnyedén, de szintén a címvédő nyert (már ötödik alkalommal): a KTM-es Despres dolgát ugye még jobban Coma nehezíthette volna meg, azonban sérülés miatt visszalépett a versenytől. A quadosoknál Patronelli (Yamaha) esélyeshez méltó teljesítménnyel diadalmaskodott, a kamionosoknál viszont a tavalyi nyertes De Rooy nem tudott ismételni, illetve az ivecósok mellett a tatrások is hibáztak, így tarolhatott a Kamaz.
Ami a magyarokat illeti, egyedül a kazah pilótának navigáló Horn Albert nem jutott el a chilei, santiagói célig. Szalay Balázsnak és Bunkoczi Lászlónak a Top10 ugyan továbbra is túl nagy falat, de 24. helyük nem rossz, a most Mokkával induló páros együtt hetedszer ment végig a legdurvább tereprali-versenyen (csakis Opellel). Szalay privát mutatója 12/8. "Nincs könnyű Dakar, ez sem volt az" – mondta Szalay. "Minden egyes kilométerén meg kellett küzdeni a célba érkezésért, nagyon boldog vagyok, hogy sikerült, hogy itt vagyunk. Igaz, a legjobb eredményünket, vagyis a huszadik helyet nem sikerült megjavítani, de nem vagyok csalódott, mert nagyon sűrű volt az élmezőny, és szinte alig esett ki valaki. A korábbi Dakarokon ilyen eredménnyel a Top10 közelébe lehetett volna kerülni, most másként alakult. Volt egy-két technikai gondunk, nyilván volt benne vezetői hiba is és egyszer eltévedtünk, de összességében jó Dakart zártunk." Az Opel Dakar Team MAN kamionja is célba ért - fedélzetén Darázsi Zsolttal, Vörös Ferenccel és Szalai Norberttel.
Hirdetés
Sebestyén Sándor és Bognár József másodszor vágott neki a távnak, és ezúttal megcsinálták a Sandlander Dakar Team másik - közel széria - Toyotájával induló Pócsik László, Farkas Nándor, Szaller Zoltán alkotta safety car segédletével. "Beérett a kemény munka, valóra vált a gyerekkori álmunk, szinte azt sem tudjuk, hol vagyunk! Annyira friss az élmény, hogy azt érezzük, mindjárt megint be fognak küldeni bennünket a pályára" – kereste a célba érés után a szavakat Sebestyén.
A 34. Dakar-rali végeredménye (élcsoport)
Motor
 1. Despres (francia, KTM) 43:24:22 ó
 2. Faria (portugál, KTM) + 10:43 p
 3. López (chilei, KTM) + 18:48


Quad
 1. Patronelli (argentin, Yamaha 49:42:42
 2. Casale (chilei, Yamaha) + 1:50:35
 3. Sonik (lengyel, Yamaha) + 3:16:49


Autó
 1. 1. Peterhansel, Cottret (francia, Mini) 38:32:39
 2. 2. De Villiers, Von Zitzewitz (dél-afrikai, német, Toyota) + 42:22
 3. 3. Novickij, Zsilcov (orosz, Mini) + 1:28:22
 4. ... 24. Szalay, Bunkoczi (magyar, Opel) + 11:58:38
 5. ... 73. Sebestyén, Bognár (magyar, Toyota) + 35:50:31
 6. ... 75. Pócsik, Farkas, Szaller (magyar, Toyota) + 36:01:21


Kamion
 1. 1. Nyikolajev, Szavosztyin, Ribakov (orosz, Kamaz) 39:41:43
 2. 2. Margyejev, Beljajev, Mirnyij (orosz, Kamaz) + 37:10
 3. 3. Kargyinov, Gyevjatykin, Mokjejev (orosz, Kamaz) + 37:57
 4. ... 30. Darázsi, Vörös, Szalai (magyar, MAN) + 20:54:43

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?