Nagyon vadra sikerült a Lotus Exige legújabb változata

410 lóerővel vértezték fel a Lotus Exige legújabb változatát

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Továbbra is a Lotus receptjéből születnek a legjobb sportautók. Kis tömeg, mellé nem túl nagy motor és már kész is az élményautó. Bár az Exige Sport 410-ben a motor sem annyira kicsi.


Az Exige legújabb változatát a korábbi Cup 430 ihlette. Ugyanúgy hatalmas elülső légbeömlőket kapott, és természetesen látványos splittert, amely szénszálas műanyagból készült. Akárcsak a hátsó szárny és az oldalszoknyák. A tömegcsökkentés érdekében alumíniumból formázták a diffúzort, ugyanebből az anyagból készül a középen kivezetett kipufogóvég, illetve szintén szuperkönnyűek a kovácsolt könnyűfém keréktárcsák. Ezek elöl kisebb méretűek, 17 colosak, míg a hátsók 18 colosak.
Hirdetés

Az utastér puritán, ugyancsak a tömegcsökkentés jegyében. A vezető szénszálas szerkezetű ülésben foglalhat helyet, amely Alcantara és bőrborítást kapott, míg a kormánykereket szintén Alcantarával burkolták. Opcióként persze rendelhető légkondi, teljesen bőrrel burkolt ülés, illetve kéthangszórós audiorendszer Bluetooth és iPod csatlakozással.

De melyik az a nem is oly kicsi motor, amit a bevezetőben említettem? Nos, egy kompresszoros, 3,5 literes V6-ról van szó, amely 410 lóerővel és 420 newtonméteres forgatónyomatékkal mozgatja a sportautót. Ez az erőforrás a hatfokozatú manuális sebességváltó közreműködésével 3,3 másodperc alatt gyorsítja 100 kilométer/órára a csupán 1054 kilogrammos Lotust.
A megrendelők kérhetnek 10 kilogrammal könnyebb titán kipufogórendszert, bukócsövezést, négypontos biztonsági öveket és áramtalanítót, amelyekkel már igazi pályaversenyautóvá válik a Lotus Exige Sport 410. Azonban már az alapváltozat ára is borsos, hiszen 111 800 eurótól indul Németországban, amely közel 36 millió forintnak felel meg.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?