Ne tessék a parkoló autóst hülyének nézni

Nem kell kerékbilincs, elég egy csík

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Gyakori anyázástól volt hangos a IX. kerület belvárosi része, ahol nyakra-főre bilincselték az autókat. Amióta viszont felfestették a parkolókat, mindenki betartja a szabályt.


Tavasszal nem telt el úgy nap, hogy ne hallottam volna sűrű anyázásokat a kerékbilincset leszerelők és az autósok között, a IX. kerület Lónyay és Ráday utca közötti részén. Persze a bilincselők mindig megtalálják a KRESZ-nek azt a pontját, ami miatt „jogosan” teszik mozgásképtelenné az autót.
Egy alkalommal azonban igazat kellett adnom annak az autósnak, aki azt kérdezte: miért nem festik fel, hogy hova lehet állni és hova nem?
Igaza volt, mert ki az, aki mérőszalagot, körzőt, vonalzót, netán egy jogi képviselőt hord magával, hogy parkolóhelyet találjon a városban?
Ki tudja szemmérték alapján megállapítani, hogy a saroktól öt méterre van-e az autó orra vagy nem? Ki tudja kitalálni, hogy a buszmegállóban felfestett sárga csík az adott helyen hivatalosan ér véget, vagy csak elkopott. Vagy amennyiben egy utcasarok le van kerekítve, akkor honnan számít az öt méter, a kerekítés végétől? Parkolás előtt szerkesszük ki a két utca találkozási pontját, és onnan? És mi a helyzet akkor, ha a saroktól öt méterre kezdődik a járda, akkor ott meg lehet állni úgy, hogy a gyalogosok forgalmát akadályozzuk?

Ebből kitalálhatták, hogy a megbilincseltek többsége nem azon autósok közül kerül ki, akiknek „senki nem írja elő, hogy hol áll meg”, hanem akik egyszerűen parkolni szeretnének, és örülnek, hogy végre a zsúfolt városban találtak egy helyet.
Az autósok kérdéseit úgy látszik, meghallották az illetékesek, hiszen pár hete végre felfestették, hova lehet parkolni, és hova nem. És láss csodát, azóta rend van a környéken. Anyázás, fölösleges idegeskedés és anélkül, hogy az ember azt érezné, a bilincseléssel jól lehúzták és csak azért teremtettek ilyen bizonytalan helyzetet, hogy aztán jól megbüntethessék az autóst, és ki tudja mire költsék a pénzét.
Szóval kedves illetékesek, máskor se tessék hülyének nézni az autósokat! Tessék egyértelmű, könnyen, mérőszalag, körző és jogi képviselő nélkül is értelmezhető környezetet teremteni, és akkor a kedves mamák sem fognak főzés közben annyit csuklani.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.31. at 14:39
    Permalink

    Akkor hozok egy másik példát, ami ezzel ellentétes:
    A 13. kerületi Népfürdő utcai részén ugyan vannak világos, egyértelmű felfestések, az autósok többsége mégsem veszi figyelembe azokat és nem csak centikkel lóg túl, hanem pofátlanul a vonalon túlra áll. Sokszor nem tudok tőlük a garázsból kihajtani. És ott nincs aki megbüntesse őket ezért, mert mióta fizetős övezet lett, azóta nem jár a közterület…. A parkolási társaság emberei pedig azt mondták, hogy ők csak azokat büntethetik, akik SZABÁLYOSAN parkolnak, de érvényes jegy nélkül. Hehe. No ezt a gyakorlatot már mindenki tudja, így aki nem akar fizetni, az tilosba áll: vonalon túlra, garázsfelhajtóra, sarokra, járdára, gyalogátkelőre vagy éppen fűre… Pedig erre a helyzetre már többször felhívtam az Önkorm és a rendőrség figyelmét, de nem intézkedtek. Vajon miért? Mert mind a Ráday utcában vonalzózik és körzőzik? 🙂 Pedig egy átlagos napon kb. egymillányi büntetést oszthatna ki a lakótelepen egyetlen gyalogos ellenőr…

Vélemény, hozzászólás?