Nem egy villanyautó lett 2024 legzöldebb autója Amerikában

Villanyautókat megelőzve lett első az új Prius Amerikában a leginkább környezetbarát autók versenyén

A GreenerCars idei listáján a plug-in hibrid hajtású, új Toyota Prius még a leghatékonyabb villanyautókat is megelőzte: a leginkább környezetkímélő modellek mellett az amerikai piac legkárosabb monstrumait is mutatjuk, meglepő, de itt is akad villanyautó.

Idén is konnektorról tölthető járművek vezetik az American Council for an Energy-Efficient Economy éves GreenerCars listáját, amely a leginkább környezetbarát autókat rangsorolja. A nonprofit szervezet – amely évtizedek óta értékeli a járművek környezetszennyezését – számításai szerint a győztes autó idén 71 ponttal a Toyota Prius Prime lett, egy plug-in hibrid, amely 44 mérföldet, tehát 72 kilométert képes megtenni tisztán árammal, mielőtt benzinmotorja beindításával a szintén takarékos hibrid üzemre váltana.

Ez 63 százalékkal nagyobb táv, mint amennyit egy átlagos amerikai egy nap alatt vezet.

A GreenCars szerint a plug-in hibridek jelentik az arany középutat a teljesen elektromos és a benzines hajtások között. Ezek az autók lehetővé teszik a vezetők számára, hogy a szokásos napi távjuk egészét vagy nagy részét elektromos meghajtással tegyék meg, és csak a hosszabb utakon használjanak benzint. Így elkerülhető, hogy a hiányos és nehézkesen használható publikus töltési infrastruktúrát kelljen igénybe venniük. A GreenerCars jelentése a SAE International adatai alapján azt feltételezi, hogy a Toyota Prius Prime vezetői a megtett távolságuk több mint 50 százalékához kizárólag áramot használnak. Az otthoni töltővel rendelkező tulajdonosok esetében ez az érték azonban még magasabb lehet.
Hirdetés
A 2024-es GreenerCars listán 67 pontot kapott a Lexus RZ 300e és a a Mini Cooper SE, 66 pontot kapott a Nissan Leaf, a Toyota bZ4X és a Toyota RAV4 konnektoros hibrid. A legzöldebbek listájának első 12 helyezettje között két plug-in hibrid, hét tisztán elektromos és három öntöltő hibrid modell szerepel. A GreenerCars-pontszámok kiszámításához az ACEEE minden egyes 2024-es modellévű autót a járműgyártással és újrahasznosítással, az üzemanyag vagy villamos energia előállításával és elosztásával, valamint a jármű kipufogógáz-kibocsátásával kapcsolatos légszennyezésből eredő, az emberi egészségre káros hatása alapján értékelt. A nonprofit szervezet idén több mint 1200 járművet vizsgált meg, beleértve a kizárólag benzin- vagy dízelüzemű autókat, az öntöltő hibrideket, a benzinnel és a hálózatból származó elektromos árammal egyaránt működőképes plug-in hibrideket, valamint a tisztán elektromos hajtású villanyautókat. A legzöldebbnek választott járművek táblázatát alább láthatjátok. A „Legrosszabbak” lista elsősorban nagy, gazdaságtalan benzinfalókból áll: hét SUV, három pickup, egy sportkocsi és egy szedán szerepel rajta. Amerika legszennyezőbb járműve a jelentés szerint a Mercedes-AMG G63 lett, mindössze 20 zöld ponttal. Az áramvonalasként nehezen jellemezhető, V8-as biturbó motorral hajtott német luxusterepjáró éves üzemanyagköltsége 15 ezer mérföldes futást alapul véve 4242 dollár, ami a nyolcszorosa a győztes Toyota Prius Prime fogyasztásból eredő költségeinek. Egyébként a legzöldebbek listáján szereplő járművek éves üzemanyagköltsége átlagosan az egyötöde a legszennyezőbb járművekének, ami azt mutatja, hogy a környezetbarát választási lehetőségek egyúttal megfizethetőbbek is.
Hirdetés
Érdekesség, hogy a környezetre legkárosabb autók listáján most először szerepel egy tisztán elektromos hajtású is: az üresen 4100 kilós elektromos GMC Hummer EV a 9. helyen áll. Bár a károsanyag-kibocsátása alacsonyabb, mint a hasonló méretű benzines modelleké, a Hummer rossz szereplése azt bizonyítja, hogy nem csak az üzemanyagforrás fontos tényező egy autó környezeti hatása szempontjából, hanem a mérete, tömege és a hatékonysága is.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?