Nem várható enyhítés, marad az útdíjrendszer

Útdíj: korrekció lehetséges, komoly változásra nem számíthatunk

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Hőbörögni lehet, de állítólag nem érdemes. Az útdíjrendszer marad, egy-egy korrekcióra azért számíthatunk.

A kritikák ellenére marad a január 1-jétől érvényes útdíjrendszer. Fónagy János, a fejlesztési tárca parlamenti államtitkára szerint lesznek korrekciók, de érdemi puhulásra senki ne számítson - nyilatkozta a nol.hu számára.
Elmondta, hogy a rendszer működését folyamatosan figyelemmel kísérik, és ahol az indokolt, a módosításokat végrehajtják. Fónagy János szerint a megyei matricák területi érvényességének dolgában kell tisztább helyzetet teremteni. "Én már december elején felvetettem, életszerűbbnek tartanám, ha a matrica mindig a következő megye első útba eső autópálya-lehajtójáig lenne érvényes". Hozzátéve megjegyezte, hogy jogosnak tűnnek a megyehatárok felett is átívelő Duna-hidak dupla díját firtató felvetések, továbbá azt is, hogy amellett sem lehet szó nélkül elmenni, hogy néhány száz méter fizetős útszakasz miatt az ország kapujának számító ferihegyi repülőtérre sem lehet matrica nélkül eljutni. Hát igen, valójában egyik említett hely esetén sincs alternatív útvonal. "Összesen öt-hat, könnyen orvosolható hibáról beszélhetünk. Ennek az ügynek nagyobb a füstje, mint a lángja" - fogalmazott a parlamenti államtitkár.
Hirdetés
Arra a kérdésre, hogy milyen számításokat végeztek az útdíjak kiterjesztése, a megyei matricák bevezetése előtt és mennyi bevétellel számoltak, Fónagy János azt válaszolta: vannak tanulmányok, de ezeket később hozzák nyilvánosságra. A megyei matricák bevezetése az optimista feltételezéseik szerint nullszaldós lesz. Azt pedig már mi tesszük hozzá, hogy az autósok egy része spórol vele, mások pedig ráfizetnek, már nemcsak hosszabb utazásaikhoz, hanem mindennapos közlekedésükhöz is pályamatricát kell vásároljanak.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 22:47
  Permalink

  [i]“Arra a kérdésre, hogy milyen számításokat végeztek az útdíjak kiterjesztése, a megyei matricák bevezetése előtt és mennyi bevétellel számoltak, Fónagy János azt válaszolta: vannak tanulmányok, de ezeket később hozzák nyilvánosságra.”[/i]

  Mese, mese mátka…

  [i]“A megyei matricák bevezetése az optimista feltételezéseik szerint nullszaldós lesz.”[/i]

  Aha, akkor minek a cécó? Eddig nem valami 20MFt-ot vártak az egésztől? Ha már tippelgetünk, szerintem fele sem lesz meg a várt bevétel növekedésnek, ezt látják ők is, kezdik is a mosakodást…

 • 2017.10.28. at 22:47
  Permalink

  Ezzel az matricás rendszerrel nem az a legnagyobb baj, hogy fizetünk kell olyasmiért amiért eddig nem, hanem az átgondolatlanság, kapkodás ahogy bevezették. Ez az e-útdíjnál is megvolt tavaly a 3,5t feletti járműveknél. Örülnék ha a kormányunknak “csak” ez az egy ilyen átgondolatlan intézkedése lett volna.

 • 2017.10.28. at 22:47
  Permalink

  Kempelennnek-már ha elolvassa:”[MADE IN fidesz[/b]:”Minden napelem után 114 forint/kg környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni 2015. január elsejét követően, mely mintegy 2000-2500 Ft-os modul áremelést jelent.
  Idén január elsejétől kezdve a napelemeket a III. kategóriába, a „Jelentős szennyezést okozó termék- és anyagáramok” kategóriába sorolták, míg például az akkumulátorokat csak a II. kategóriát a „Szennyező termék és anyagáramok” -ba sorolták, így erre csak 57 Ft/kg a termékdíj.”origo.hu/Pályázatok magánszemélyeknek, 2015
  Jelenleg nincs pályázat magánszemélyeknek, és jelenleg nem is lehet számítani, hogy 2015-ben lesz: nem látható forrás elkülönítés erre a célra semelyik lehetséges finanszírozási ágon sem.
  Utoljára 2011-ben volt lakossági célra is pályázható összeg, ami napelemre is használható volt, de nagyon kis kerettel: másfél nap után lezárták./Nem “csak” az 5000.-huf os matricadíjjal van a baj,hanem az ilyen vérlázító ökörségekkel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • 2017.10.28. at 22:47
  Permalink

  Az origo mai szavazásán ötven százalék mondta, hogy nem vesz matricát csak azért, hogy boltba menjen, inkább az elkerülő út. Bár ezt a Fónagyot mindenkinél inkább hajtja a megfelelési kényszer, azért az ellen nem tud mit tenni, ha az ötven százalékos nem fizetési arány év végéig mondjuk 30-35% marad. Dugók, sarckiesés. Tarlós, meg a többi nagyváros vezetője sem örülne egy ilyen fordulatnak. És passzív rezisztenciában amúgy is verhetetlenek vagyunk, jól tudja ez a csicska.
  A kormányzat blöfföl. Arcvesztés nélkül a maguk keverte szarból már úgy sem tudnak kiszállni, ezért most fenyegetőznek. Pont ugyanúgy, mint a kocsma előtti bicskás kéregetők.

 • 2017.10.28. at 22:47
  Permalink

  Hogyha elsőre tökéletesen működött volna a rendszer akkor mindenki azért hőbörögne ,hogy töröljék el…. Így ,hogy enyhítenek pár dolgon egy csomóan nem fognak utána hőbörögni ,mert jobb lett nekik és ennyi elég nekik…..

 • 2017.10.28. at 22:47
  Permalink

  “Összesen öt-hat, könnyen orvosolható hibáról beszélhetünk. Ennek az ügynek nagyobb a füstje, mint a lángja”

  Ha értelmes, hozzáértő emberek állították volna össze ezt a rendszert, akik gondolkodnak is és nem csak a maximális bevétel lebegett volna a szemük előtt, ne adj isten még konzultáltak volna a megfelelő személyekkel, akkor talán még ennyi hiba sem lett volna.
  A jelenlegi vezetésnél sajnos ez természetes. Ez a dilettáns bagázs szinte még semmit sem tudott rendesen megcsinálni. (nemzeti dohányboltok, tankönyvellátás, adók egyszerűsítése stb.)

Vélemény, hozzászólás?