Nem Zotya, Zotye a legújabb kínai kopírozott csoda neve

Íme a Zotye E01, amin feltűnően sok a hasonlóság más modellekkel

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Zotye Auto bemutatta legújabb modelljét az E01-est. A városi mini egész pofás lett. Kár, hogy minden részletét láttuk már valamin.


A Zotye Auto, avagy teljes nevén a Zotye International Automobile Trading Co. egy alig tízéves vállalat, ami több licencben készült modell után megpróbál saját tervek alapján autókat építeni. Az újrahasznosított régi Fiatok után ez az E01 nevű csöppség is lehetett volna valami egyedi forma, de ehelyett ráerősítettek arra a sztereotípiára, ami alapján szokás kinevetni a kínai gyártókat. Mert bár tőkeerősek és óriásit fejlődtek az elmúlt időszakban, de még manapság is becsúszik jó pár olyan nyilvánvaló koppintás, ami több, mint arcpirító. Persze, ezt a modellt sem lehet majd soha Európában megvenni. Meg aztán a hazai piacon jó pontnak számít, ha lehet mihez hasonlítani a honi gyártmányt. Ez azért talán mégis sok.
Hirdetés


Ha az elejét nézzük, feltűnnek a BMW i3-tól kölcsönvett lökhárítók, a légbeömlő egy az egyben a bajor villanyautóé, de a ködlámpákhoz felfuttatott fekete műanyagsáv is onnan lehet ismerős. Aztán az oldalnézet tisztára, mint a smartok kétszínű fényezéssel kiemelt, műszakilag semmi újat nem jelentő, de marketingnyelven Tridionnak hívott utascellája. A fényszórókat a Land Roverekéhez hasonlítani nem annyira erős ellenérv szerintem. A beltér viszont tényleg felteszi az i-re a pontot. A kínaiak látszólag kevés fejvakarás után lemásolták a Tesla Model S belterét.
Kérdés, hogy ezek után melyik gyártó fogja beperelni a Zotyét. A faráról nincs még kép egyelőre, de nem lennénk meglepve, ha tudnánk folytatnia a kocsit inspiráló másik modellek felsorolását. Az E01 egyébként egy teljesen elektromos hajtású modell. Városba szánják, így a 150 kilométeresnek ígért hatótáv és a 80 km/h maximális sebesség is rendben lévő adatok. Állítólag lesz belőle ötajtós is, az lesz az E02.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?