Nyakunkon a simogatással vezérelt autók

Ujjmozdulatokat közvetít a szupertextil

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egyes autógyárak már be is rendelték az ujjmozdulatokat adatbevitelként érzékelő intelligens Touchskin anyagot, hamarosan jönnek a simogatással vezérelt klímák és hifik.Touchskin néven tavaly októberben mutatta be a Magna azt a különleges érintésérzékeny anyagot, melyet mostanra már el is kezdtek szállítani egyes autógyártókhoz, bár arról egyelőre nincs információnk, hogy kik fogják először sorozatgyártású autóba beépíteni a futurisztikus működésű Touchskint.
Összesen kilenc cég munkája kellett az ujjbegyes vezérlést sima textilfelületen lehetővé tevő anyag kifejlesztéséhez, ezek sorrendben: Plastic Electronics[/url], Engel Mould Technologies, Schöfer, Magna Exteriort and Interiors, Hueck, Niebling, Votteler, Hennecke Polyurethane és formquadrat[/url].
A többrétű és többrétegű Touchskin pontosan azt tudja, amire neve utal, azaz gombokat és tekerentyűket helyettesít a váltókar környékének ezzel burkolt része. Külső felületét a teljesen sima és fényes Clearmelt nevű, öngyógyító anyagból készítették, azaz a használat közbeni kopások és karcok rövid időn belül eltűnnek róla, de nem csak külső adottságai lenyűgözők.
Hirdetés

A váltókar egyik oldalán a vezetéknélküli IDMP-kapcsolatot biztosító terület található. Ez a rész összekapcsolja a rajta elhelyezett okostelefont az autó rendszereivel, és ezzel egyidőben biztosítja a telefon akkumulátorának töltését. Mindezt a legújabb okostelefonokba már beépített Qi-jeladók segítségével: az így kialakított IDMP-kapcsolat további fontos előnye, hogy ellentétben a Bluetooth- és Internet-protokollal állítólag feltörhetetlen. A kialakított panel hátsó részén található a Touchskin felülettel az ujjak mozgatását érzékelő rész, mely sokféle mozdulat felismerésére képes, és lehetővé teszi az autó egyes alrendszereinek vezérlését. A Touchskint és a Clearmelt réteget rézfóliával rögzítik egymáshoz, és a gyakorlatban bármilyen alakzat megformálható az elasztikus, érintésérzékeny anyagból.

Tekintettel arra, hogy a Magna egyes gyártóknak már szállított az intelligens szupertextilből, hamarosan valószínűleg személyesen is megismerkedhetünk a gombnyomást és tekerést simogatással kiváltó anyaggal.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?