Őrület, de igazi meteoritot markolhatsz az új 8-asban

Olyat tett a BMW az új 8-assal, amit még egyik gyártónál sem láttunk

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Több szempontból is kimagaslóan érdekes a BMW M850i xDrive Coupé Night Sky, világűrből érkezett anyagot is felhasználtak hozzá, valamint nyomtatott féknyergeket kap.


Alig mutatkozott még csak be az új 8-as sorozatú BMW, máris megérkezett az első különkiadás; az Individual M850i xDrive Coupé Night Sky, de nevezzük csak Night Sky-nak. Az újdonság már messziről különlegesen mutat, fényezése színátmenetes, lentről fölfelé kékből feketére vált. Az akril fekete árnyalatra fokozatosan vitték fel a San Marino kék fényezést egészen a kerékjárati ívekig, majd három réteg lakkal tették a lehető legmélyebbé a hatást. A külső érdekessége továbbá a tükrökön, az első sárvédőkön lévő levegő kilépők keretén és a féktárcsákon is látható minta, mely Widmanstätten-minta névre hallgat. A különleges kristálymintázatot egy osztrák kutató, Alois von Beckh Widmanstätten fedezte fel, méghozzá az űrből érkező meteoritokban.
A Night Sky kötődése a meteoritokhoz nem csak ebben merül ki, az eredeti mintát valódi anyagokból reprodukálni földi körülmények között ugyan lehetetlen, az új 8-as különkiadásában mégis találunk valódit.

A váltó kapcsoló, az iDrive tekerője és az indító gomb is valódi, korábban a földre tévedt meteorit darabokból készült.

A teljes középkonzolon, a plafonon és az üléseken is megtaláljuk a különleges mintát, valamint a küszöbdíszeken is. A különleges Night Sky bemutatóját éppen arra a napra időzítették, mikor a Föld érintőlegesen keresztezi a 2003 EH nevű kisbolygó pályáját és az aszteroida törmelékei bolygónk légkörébe érve elégnek, a január 3-án - nálunk 4-én hajnalban - érkező meteorit raj megszámlálhatatlan mennyiségű hullócsillag megfigyelésére ad lehetőséget ilyenkor. Csillagokból is kapott párat a Night Sky, a Rolls-Royce-ok plafonjának megoldásához hasonlóan ledekkel tűzdelték a középső könyöklőt.
Hirdetés

Technikailag is mutat érdekességet a Night Sky, ugyanis a BMW Individual részlege által átalakított sportkocsi a BMW legelső 3D nyomtatott féknyergeit viseli. Az alumínium porból lézerek által kialakított alkatrésznek organikus, csontszerkezetre hasonlító formát álmodtak meg, a 3D nyomtatás technológiája pedig darabonként 30%-kal kisebb tömegű alkatrészeket eredményezett, mely a 8-as vezethetőségében is megmutatkozik a kisebb rugózatlan tömeg jóvoltából. Az alkatrészek különlegessége továbbá, hogy a fékfolyadék vezetékeit is a vázszerkezetbe tervezték, így a forma teljes egészében letisztult maradhatott. A motor továbbra is ugyanaz az 530 lóerős, 4,4 literes V8-as, mely a sorozatgyártású autóban is működik, ám amit köré építettek, az egy valóságos szobor az Individual részleg tollából.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?