Pont befér a fa alá – LEGO Dom’s Dodge Charger

Kockáknak és autóőrülteknek is csemege a LEGO Dodge Charger. Megépítettük a 900 lóerős szörnyet!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ha még nem kerültél közel LEGO Technic készlethez, semmi gond, a Dodge Charger kezdésnek is nagyon jó, de készülj fel, hogy minden pillanatban el fogod dobni az agyad.

Rendesen ellátja fantasztikus készletekkel a LEGO nem csak a kocka híveit, de a filmek, sorozatok, munkagépek és autók rajongóit is. A Technic készletekből pedig sokkal több lesz, ha elkészül, mint egy kiállítani való kisautó. Kíváncsiak voltunk, mit tud élőben az egyik legfrissebb idei készlet, Dominic Toretto Dodge Chargere, mert már a fotókról ítélve is lenyűgöző volt a készlet, de amit kaptunk, az annál sokkal több. A LEGO idén több jelentős szettel is érkezett egyébként, a legfrissebbek között ott van például a Lamborghini Sián, ami a Porsche 911 GT3 RS és a Bugatti Chiron után ismét a legnagyobb autós dobásuk volt idén, vagy ott az egyik legújabb autós szett is, a Szellemírtók autója, az Ecto-1, amit szintén szeretnénk látni közelebbről, mert a filmes utalások és apró jegyek megjelenítése furfangosan és lenyűgözően sikerül a LEGO-nak szinte mindig. A Halálos Iramban filmekhez most nyúltak először, de reméljük, hogy nem utoljára, mert nem csak a Charger lenne impozáns darabja egy gyűjteménynek. Ezzel a készlettel viszont egy igazán fickós, nagyon klassz modellt kap az, akit meglepnek vele a karácsonyfa alatt. Már a doboza is megkapó, a fekete háttérre került koromfekete autó vagány, és a doboz formája is szabályos négyzet alakú, ezzel is kicsit durvább a csomag megjelenése, ami alapból sem kicsi. A dobozon a feliratok a szokásosak, a benne rejlő alkatrészek száma 1077.

Az elkészült modell 39 centi hosszú lesz, szóval odébb kell majd tolni a családi fotókat picit, hogy elférjen a polcon.

A részletfotók a doboz hátulján megmutatják a legfontosabb fícsöröket, de azt persze nem, ami a Technic készletekben a legjobb, a működő mechanikai elemeket. Ebből a Chargerből ugyanis egy működő, mozgatható, tologatható és kormányozható modellautó lesz, ha pontosan végigkövetjük mind a 358 lépést, amit egy 225 oldalas, súlyra is masszív összeszerelési útmutatóban találunk. Számozott zacskókban találjuk meg a szokásos, amorfnak tűnő Technic elemeket, így nem kell mindent kiborítanunk egyszerre az asztalra. Ezekből valami csoda folytán tökéletesen felismerhető autó lesz a végére, és ez csak az egyik zsenialitása az ilyen készleteknek.

Ha közelebbről megnézzük, fogaskerekek, tengelyek gömbcsuklók(!), rugók, dugattyúk és hajtókarok is felismerhetőek a tasakokban.

Ennek a modellnek majdnem a tejes hajtásláncát meg kell építenünk és számos ponton tökéletesen hasonlít az eredeti mechanikai alkatrészekre. Kétségtelenül az a legjobb egy filmhez köthető LEGO szettben, hogy közben a háttérben mehet is a tévén, aminek a sztárját éppen összeszereljük, így én is elindítottam, aztán a következőt is, mert nyilván nem egy másfél órás művelet ezt összerakni. Az egész építés a differenciálművel kezdődik, ami pontosan úgy épül fel, mint az igazi. Van egy speciális háza egy nagy fogaskerékkel, bele pedig három pici fogaskerék kerül.

Ahogy elkezdjük forgatni, rögtön meg is tudjuk érteni, hogyan működik egy nyitott differenciálmű, szóval úgy a 4. lépésnél azonnal magával ragad a LEGO zsenialitása.

Innentől mély zuhanás indul az alkatrészekbe, a rakás folyamatossá válik, a kis kupacokba kiszórt elemek között pedig egy idő után már nem fogunk sokat turkálni, hamar rááll a szemünk a megfelelő elemre. Az útmutató nagyon egyértelmű, minden lépést pontosan szemléltet, tényleg csak rakni kell az elemeket és lapozni, és rakni... És így lesz egyre autóbb formája a modellnek, ami a füzet feléig még csak egy furcsa váznak tűnik. Aztán megjelennek a rugók, a dupla lengőkaros első futómű, a stabilizátor-rudak, a kormányzás, és egyszer csak ott áll előttünk az asztalon egy komplett hajtáslánc elnagyoltan lemodellezve, de működtethetően. A V8-as kompresszoros motorba a dugattyúkat és a hajtókarokat külön kell összeraknunk, a főtengellyel együtt kerülnek be a szintén elemekből összeállított blokkba. Akkor mozognak a dugattyúk, ha toljuk az autót,

elképesztően látványos, ahogy az első centiméteren életre kel Toretto Chargere.

Van egy keret az alján amivel ki lehet emelni, mintha épp gyorsuláskor fölemelné az orrát. Tudván, hogy ez a részlet ebben az autóban csak filmes trükk volt, nálam nem ad hozzá annyit, mintha fiatalabb lennék, az viszont lenyűgöz, hogy ezt a váltókarral lehet működtetni. Aminek lehet, annak itt funkciót adtak.

Nyitható a motorháztető, az ajtók, a csomagtérfedél, utóbbi alá két nitrós palackot is meg kell építenünk.

Zseniális a hátsó lámpák megoldása, az ablakkeretek megjelenítése (nekünk kell formára hajlítani), nagyon tetszik a hátsó oszlop és a domborulatok kialakítása, igazság szerint minden egyes ponton dől belőle az ötlet, a mérnöki zsenialitás. Szóval ez már jelentősen több mint játék, mégis tökéletesen az.

Mindenkinek kell, hogy legyen kedvenc részlete egy LEGO készletben, nálam a difi és az első futómű az.

Egy ilyen építése közben szinte csak kellemes meglepetések érnek, sokáig például azt hittem, hogy az ajtók mindig beljebb fognak záródni, mint kellene, aztán jött egy-egy lépés a vége felé, amikor bekerültek a határolók és lám, pont megoldódott, ami zavart. Nem jellemző, hogy hiányzik darab egy LEGO-ból, de minden megtörténhet, nekem most épp két, karosszériához szükséges elem hiányzott, de egyet átcsoportosítottam nem látható helyről, egyet pedig csak akkor vesztek észre, ha elárulom, a tetőn maradt egy rés. Ezen nem kell nagyon aggódni, elég a LEGO-nak egy levél és küldik is a pótalkatrészt, de szerencsére általában minden ilyen helyzet megoldható. A Halálos Iramban Dodge Charger egy fantasztikus készlet a látványától kezdve a működő mechanikai alkatrészekig. A 35 990 forintos ár pedig messze nem olyan magas, mint azt elsőre gondolnánk, egy csak dísznek jó minőségben is megfelelő dobozos fém modell helyett sokkal többet ér. Már csak az a kérdés, hogy a család fiatal, vagy idős tagját lepjük meg vele.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?