Rádől a kanyarokra a genfi Toyota koncepció

Mikroautó tanulmány a Toyota i-TRIL

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A motorok világából ismert dőléssel és valódi volán nélkül debütált Genfben a Toyota i-TRIL koncepció. A városokba szánnák az apró tanulmányt.


Természetesen a Toyota is készült egy rendhagyó koncepcióval Európa idei első autószalonjára. Az i-TRIL nevű koncepció európai fejlesztés és furcsa kerék-elrendezést kapott. Míg elöl a megszokott távolságban helyezkednek el a kerekek, addig hátul közelebb kerültek egymáshoz, ezzel furcsa alakot kölcsönözve a mikróautónak. Az i-TRIL mindössze 600 kilós, nincs 3 méter, 2830 mm hosszú. Kanyarodáskor 10 fokban megdől, mint a motorok, miközben kerekei a földön maradnak. Nem ez az első ilyen kezdeményezés, több gyártó is kacérkodott a motorokat és az autókat ötvöző ötlettel. Köztük a Toyota is, a korábbi i-Roaddal.
Egy valódi városi cirkálót alkotott a japán gyár. Erejét egyelőre ismeretlen villanymotor szolgáltatja, egy töltéssel 200 kilométer feletti emissziómentes hatótávot ígérnek neki. Alapvetően önvezetőnek szánják, de hangvezérlésének köszönhetően emberi beavatkozás is lehetséges. Ekkor mindössze egy joystickszerű kormány és egy head-up display áll rendelkezésre. Nincsenek pedálok, műszerek vagy hagyományos kormány, van viszont jelzés arra vonatkozólag, hogy merre fog dőlni a kasztni egy-egy kanyarhoz érve.
Hirdetés
A kapszulaszerű kabin pillangószárny ajtókat kapott, amik még a padlóba is beleharapnak a könnyebb kiszállás érdekében. Háromszemélyes, a sofőrnek forgatható szék, míg a hátul ülőknek kanapé dukál. Bár ránézésre kevés esély mutatkozik arra, hogy sorozatgyártott változat szülessen a Toyota városi apróságából, az i-Road is kijutott a közutakra. Azért mindenképp érdekes megfigyelni, hogy az autóipar egyik legfontosabb szereplője hogyan látja a jövőt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?