Rendőrök lepik el az utakat hétvégén

Fokozott ellenőrzés a pünkösdi hosszú hétvégén

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A pünkösdi hosszú hétvége ideje alatt TISPOL ellenőrzéssel egybekötött fokozott rendőri jelenlétre kell számítani az utakon.

A rendőrség 2014. június 6-7. (péntek-szombat) közötti közlekedésbiztonsági akciója során az ittas vagy bódult állapotban járművet vezető személyek kiszűrésére fekteti a hangsúlyt - írja a police.hu oldal. Mindez az Európai Unió számos tagállamához hasonlóan a TISPOL DRUG & ALCOHOL fokozott ellenőrzés keretében történik.Az alkoholfogyasztást követő járművezetés a közlekedésbiztonságot jelentősen befolyásoló tényező. Az Európai Unió járművezetőinek elenyésző hányada (mintegy 5%-a) okozza ittas állapotban a halálos és a súlyos személysérüléses közúti balesetek jelentős (mintegy 20%-os) részét. Ehhez hasonló arányú veszélyt okoznak a kábítószer hatása alatt álló járművezetők is. Becslések szerint az unióban évente 10 ezer halálos áldozatot követel az ittas vagy bódult állapotban történő járművezetés.
Magyarországon, 2014. év első 4 hónapjában az összes személysérüléses közúti közlekedési és azon belül az ittas állapotban okozott balesetek aránya a 2013. év azonos időszakához képest 9,6%-ról 10,5%-ra emelkedett.
Hirdetés
Míg a hétvége első felében a bódult állapotú sofőrökre vadásznak a rendőrök, vasárnap és hétfőn az agresszív, vagy ittas állapotban közlekedő, szabályszegő gépjárművezetők forgalomból történő kiszűrésére, a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzésére fókuszálnak majd kiemelten.
Az ellenőrzés a gépjárművezetők mellett kiterjed a motorkerékpárosokra, a segédmotoros-kerékpárosokra, illetve kerékpárosokra is. A cél a közlekedési balesetek megelőzése, a közlekedésben résztvevők biztonságérzetének növelése, valamint a zavartalan közlekedés biztosítása. A hosszú hétvége alatt, a rendőrség kiemelt figyelmet fordít továbbá a gyorsforgalmi úthálózat, a főútvonalak forgalmának folyamatosságára, valamint a forgalmi torlódások megelőzésére.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?