Startol a Látni és látszani kampány

Több mint egy hónapig ellenőriztethetjük ingyenesen autónkat és látásunkat

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Október 15-én startol, decemberig 10-ig tart az idei Látni és látszani kampány. Már nem csupán autónk világítását, általános műszaki állapotát is ingyenesen ellenőriztethetjük, meg persze a látásunkat is.


Rövidülnek a nappalok, sötétek a reggelek és az esték is, különösen fontos, hogy autóvezetőként jól lássunk, autónkat is kellően jól lássák. Ezért szervezi immár ötödik éve az ORFK OBB a kampányt korábban indító X-Meditor kiadóval közösen a Látni és látszani kapmányt. Idén október 15-től egészen december 10-ig, azaz közel 2 hónapig mintegy 140 optika és számos autószerviz ingyenes felmérésre várja a sofőröket és az autósokat. Az átvizsgálásokat végző szervizek, illetve az optikák a Látni és látszani weboldalán[/url] térképes felületen kereshetők.
Hirdetés
Mint arról Csicsák Zsolt, a kampány optikai támogatója beszámolt, hazánkban ma a szemüvegesek 80 százaléka autót is vezet, az pedig mindenki számára igaz, hogy a környezetünkből származó információk 80 százalékát épp a látásunk adja. Ezért nagyon fontos, hogy télen, sötétben, esőben is a lehető legjobban lássunk. A megfelelő látás csak az első lépcső, fontos továbbá szélvédőnk tisztasága és karcementessége - utóbbihoz ablaktörlőink állapota is. Szemünk, látásunk ellenőriztetésén túl tehát autónkat is érdemes átvizsgáltatni tél előtt. A szélvédő alapos tisztítása, vízlepergető bevonattal való ellátása abszolút megtérülhet, ahogyan az ablaktörlők cseréje is filléres ahhoz képest, hogy milyen mértékben tudja nehezíteni az esőben vezetést egy elhasználódott ablaktörlő.
Természetesen nem csak a látás, a láthatóság is fontos, ezért kell különösen nagy figyelmet fordítani autónk világítóberendezéseire a téli időszakban. Nem elég, ha világít a lámpa, azt megfelelően kell tegye. A fényszórók esetében is orvosolandó, ha annak üvege opálos, de még fontosabb a helyes beállítás. A Látni és látszani kampányhoz csatlakozott szervizek mindegyikénél ingyenes a fényszórók ellenőrzése, de az ingyenes átvizsgáláson túl az autósok választhatnak egy bővített, már fizetős átvizsgálási csomagot is - annak tartalma és ára már szervizenként eltérhet.

Bizonyára az átvizsgálásokat végző szervizek is el fogják mondani, a hajnalonta már akár 5 Celsius fok körüli hőmérséklet mellett már küszöbön van a téli gumira váltás ideje. Aki sokat autózik éjjel vagy korán reggel, az már most érdemes téli gumira váltson, aki inkább csak nappal, illetve meg tud lenni autó nélkül, ha hirtelen beállna a fagy, az még várhat. Fontos megjegyezni, hogy bár a törvényi szabályzás a téli gumik esetén is mindössze 1,6 milliméteres profilmélységet ír elő, a téli abroncsok 3-4 milliméteres profilmélység alatt már messze nem tudják újkori képességeiket, illetve a kor is jobban megviseli őket, mint a nyáriakat; a már 5 szezont végigszolgáltak jellemzően cserélendők. Aki számára aktuális a gumivásárlás, annak tavalyi gumitesztünk még mindig releváns infókkal tud segíteni, de megtekinthető az ADAC már szeptemberben kihozott, ám a miénkkel szemben konkrét mérési eredményeket nem közlő tesztje is. Idővel persze jön majd az idén téli gumi-összevetésünk is, már folynak az előkészületei.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?