Szerdától 2 forinttal drágább lesz a dízel

Csak a gázolaj ára növekszik, a benziné nem változik

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az előrejelzéseknek megfelelően, csak a gázolajnál mutatkozik enyhe, literenkénti 2 forintos áremelkedés, melyet szerdától tapasztalhatnak majd az autósok.

Miként azt korábban írtuk, hiába apadtak az előző héten a világpiaci üzemanyagárak, a forint gyengülése miatt a benzin esetében is szerény az árcsökkenés, míg a gázolaj - hazai fizetőeszközben - drágább lett. Ennek megfelelően a holtankoljak.hu értesülései szerint szerdán két forinttal nő a gázolaj ára a kutakon, a benziné nem változik.
A 95-ös országos átlagos literenkénti ára marad tehát 409 forint, a gázolaj átlagára viszont 414 forintra nő. A legdrágább kutakon továbbra is 450 forint körül lesz a benzin, és 445 forint körül a gázolaj ára.
Legutóbb két hete pénteken változott az üzemanyagár: akkor 3 forinttal csökkent a benziné, a gázolajé viszont változatlan maradt. A múlt héten sem szerdán, sem pénteken nem változtatott kiskereskedelmi árain a MOL, amely február óta már heti két alkalommal dönt(het) árváltozásról.
Hirdetés
Június elején 410 forint volt a benzin és a gázolaj - akkor - egységes átlagára, így a benzin hajszálnyit olcsóbban, a gázolaj kevéskét többel drágábban tankolható, mint egy hónappal korábban.
Bioetanolt (E85) 343 forintos átlagos áron tankolhatunk a holtankoljak.hu adatai szerint. Az autógáz (LPG) átlagos ára 235 forint, de a legdrágább töltőállomásokon már 300 forint felett van a literenkénti ára.
A holtankoljak.hu adatbázisa alapján a legolcsóbb és a legdrágább töltőállomások árait szemlézve a benzin esetében csaknem 50, a gázolajnál csaknem 40 forint az árkülönbség. A legolcsóbb és legdrágább E85-árak esetében 50, LPG-nél pedig 70 forint a különbség.
A benzin átlagára tavaly április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj 2012. január közepén volt a legdrágább, akkor egy liter ára átlagosan 449 forint volt. Azokhoz képest ma olcsóbban autózhatunk.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?