Szerinted is legyen bűncselekmény a jogosítvány nélküli vezetés?

Módosító javaslatot nyújtottak be az Országgyűlésnek a jogosítvány nélküli vezetéssel kapcsolatban

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője nyújtott be módosító javaslatot a parlamentben, amelyben az engedély nélküli vezetés büntetésének szigorítását szorgalmazza.

Kedden tartott sajtótájékoztatót a Dózsa György úti baleset helyszínén az MSZP országgyűlési képviselője, Molnár Zsolt, aki szerint szabálysértés helyett bűncselekményként kellene kezelni a jogosítvány nélküli vezetést. Elmondása szerint sokan nem tesznek eleget a bíróság, a hatóságok döntésének és jogosítvány nélkül vezetnek. A hatályos jogszabályok szerint mindössze szabálysértést követ el az, aki jogosítvány nélkül vagy visszavont vezetői engedéllyel ül autóba. Az ellenzéki képviselő szerint nagyobb lesz a visszatartó erő, ha az általa az Országgyűlésnek benyújtott büntető törvénykönyvi módosítással szabálysértés helyett bűncselekménynek nyilvánítják az engedély nélküli járművezetést. Törvényjavaslata nem csak az autósokra vonatkozik, hanem a vízi, légi, illetve a vasúti közlekedésre is érvényes lenne. Sajtótájékoztatójának helyszínét sem véletlenül válaszotta. A 2017-es Dózsa György úti, két halálos áldozattal járó baleset ügyében a bíróság első fokon négy év fogházra ítélte és véglegesen eltiltotta a járművezetéstől az egyik vádlottat, M. Richárdot. Viszont őt októberben a volán mögött kapták el a rendőrök és szabálysértési eljárás indult ellene.
Hirdetés

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2020.11.04. at 10:00
  Permalink

  Egyetértek a szigorítással.
  Sokkal súlyosabban kellene büntetni azokat, akik engedély nélkül vezetnek járművek. Az utóbbi években laikusként is érzékelem, hogy nincs kellő visszatartó ereje a jelenlegi büntetési tételeknek. Én személy szerint szándékos veszélyeztetésnek tekintem a jogosítvány nélküli vezetést, ezért letöltendő szabadságvesztéssel büntetném.
  Egyesek szerint az autó nem jogosítvánnyal, hanem benzinnel megy.

 • 2020.11.04. at 11:51
  Permalink

  Csináljanak büntetés végrehajtási intézményt ebből az országból,aztán ne csodálkozzunk,ha nincs elég mosolygós ember,meg mindenki flusztrált. Inkább segítséget kellene nyújtani annak aki nem tudta lerakni a jogsit. Mindíg mindent a büntetéssel nem lehet sarcolni,mert előbb utóbb elveszi a levegőt a társadalomtól és anarchiát szül.Szociális szolidaritásti elvet kellene követni,nem a fakabátot felvenni!

  • 2020.11.04. at 13:49
   Permalink

   Ez hülyeség!Ha valakinek nincs meg a képessége,Isten őriz forgalomba engedni! Barátom,ezt gondold át még egyszer! Bárki vezethet,de meg kell felelni agyban is!

 • 2020.11.04. at 23:52
  Permalink

  STOP. Asszem rosszul fogalmaztam én konkrétan az eltiltás alatt közlekedőkre gondoltam.
  Szerintem a KRESZ-t már általános iskolákban oktatni kéne és számonkérni a tanultakat.
  Manapság nem nehéz lerakni a jogsit kb 150000-ft (erre általában adnak részlet fizetési megoldást az autós iskolák). Értem hogy sok pénz az sokaknak de autót venni és fentartani (szerviz,biztositás,adó,üzemanyag,stb stb ) sem kevés. Ráadásul min 17-év akár dolgozhat is (még iskola mellet is) De papírok nélkül senki ne vezessen mert ha valami történik akkor mindig a vétlen szabályosan közlekedő ba….ik rá legjobban. Próbálta már valaki közületek a kárát kifizettetni (biztosítóval vagy a kár okozóval) ha nincs jogsi. Évekig pereskedhetsz. (sajna én már jártam így)

 • 2020.11.05. at 21:47
  Permalink

  Szerintem ez egy nagyon bonyolult jogi kérdés. Laikuként nagyon nehéz véleményt mondani. Nagyon sok szempontot kell figyelembe venni. Nagyon nem mindegy az sem, hogy valakinek soha nem volt vezetői engedélye és úgy vezet, vagy volt neki, csak valamiért elvették. Ha elvették, ott a képesség nyilván megvan, ha soha nem volt, akkor ez erősen kétséges. Könnyen rámondja az ember, hogy persze legyen bűncselekmény, de ez nem ilyen egyszerű. Felül kell vizsgálni egy szakértői csapatnak, és döntsenek ők, ne politikai és érzelmi kérdés és döntés legyen, hanem szakmai.

Vélemény, hozzászólás?